• Home
  • Experts
  • Hoe kan ik mijn naaste helpen bij het onthouden van afspraken?
Terug naar
Expert
geschatte leestijd 2 min

Hoe kan ik mijn naaste helpen bij het onthouden van afspraken?

De diagnose dementie leidt tot veel vragen. In de Vraag Van De Week (#VVDW) geven we wekelijks antwoord op een vraag van een bezoeker. Deze week een vraag aan ergotherapeut Jacolien de Haan. ‘Wat kan ik doen om mijn tante te helpen bij het onthouden van bijvoorbeeld afspraken?’

Vraag Van De Week

Mijn tante van heeft beginnende dementie. Ze vergeet afspraken omdat ze niet op haar kalender kijkt. Ook weet ze niet welke sleutel waarvoor is. Ze probeert bijvoorbeeld met de huissleutel het slot van haar fiets te openen. Hoe kan ik haar helpen, zodat ze dit soort dingen gemakkelijker kan doen? 

Antwoord van ergotherapeut Jacolien de Haan

Bij dementie krijgen veel mensen steeds meer moeite met de dagindeling, het onthouden van afspraken en het herkennen van voorwerpen. Vaste patronen en structuur worden steeds belangrijker voor je tante. Probeer dit dan ook zoveel mogelijk aan te bieden. Zo houdt ze zolang mogelijk haar zelfstandigheid.

Een kalender of weekschema kan een belangrijke houvast voor je tante vormen. Hierop noteren jullie alle vaste afspraken. Zo weet ze wat ze per dag kan verwachten. Dit kan op een papieren kalender die je op een vaste plek ophangt of neerlegt. Maar een whiteboard of magneetbord aan de muur kan ook goed werken.

Vergeet je tante om op het weekschema te kijken? Dan is het verstandig om na te gaan waardoor dit komt. Is de locatie waar de kalender ligt niet logisch? Is ze niet gewend om een kalender te gebruiken? Of heeft ze nooit een kalender gebruikt en zit erin kijken daarom niet in haar systeem? Door de oorzaak te achterhalen kun je gaan zoeken naar een oplossing. Het gaat erom dat een oplossing voor je tante prettig werkt. Zo komt het eerder in haar systeem.

Dit geldt ook voor het gebruik van sleutels. Zijn er dingen te bedenken waardoor je tante wél onthoudt welke sleutel voor welk slot is? Voor sommige mensen werkt het om de sleutels te markeren. Geef bijvoorbeeld met een kleur aan waarvoor de sleutel is. Een bruin hoesje voor de sleutel van de bruine voordeur en een rood hoesje voor de sleutel van de rode fiets.

Lukt het niet om oplossingen te bedenken? Vraag dan gerust een ergotherapeut om eens mee te kijken wat in deze specifieke situaties goed zou kunnen werken bij je tante. Via de website www.edomah.nl vind je een ergotherapeut met kennis van dementie in jouw regio.

Over de Vraag van de Week

De Vraag Van De Week (#VVDW) is afgeleid van de vragen die onze experts krijgen. De antwoorden zijn niet alleen nuttig voor degene die de vraag stelt. Jij kunt er ook iets aan hebben. Daarom plaatsen we interessante vragen in de rubriek #VVDW. De #VVDW is altijd geanonimiseerd, we noemen geen namen of andere persoonlijke gegevens. Bekijk voor meer vragen het overzicht.

Heb jij ook een vraag over je naaste met dementie? Stel ‘m aan een van onze experts.

Ergotherapeut

Jacolien is ergotherapeut. Als ergotherapeut kijkt ze waar knelpunten liggen en helpt met aanpassingen en praktische tips het dagelijks functioneren van mensen met dementie te verbeteren.

Stel je vraag >
0 reacties