• Home
  • Experts
  • Hoe krijg ik mijn naaste met dementie naar de dagopvang?
Terug naar
Expert
geschatte leestijd 1 min

Hoe krijg ik mijn naaste met dementie naar de dagopvang?

De diagnose dementie leidt tot veel vragen. In de Vraag Van De Week (#VVDW) geven we wekelijks antwoord op een vraag van een bezoeker. Deze week een vraag aan casemanager Mariecke Mooi. ‘Mijn vrouw weigert naar de dagopvang te gaan. Wat nu?’

Vraag Van De Week

Mijn vrouw heeft alzheimer. Ik wil graag dat ze een paar keer per week naar de dagopvang gaat. Zo krijg ik meer tijd voor mezelf en kan ik klusjes in huis doen. Mijn vrouw wil niet. Wat kan ik doen?

Antwoord casemanager Mariecke Mooi

Ik kom jouw probleem regelmatig tegen in de praktijk. Verleiden en vertrouwen spelen hierbij een grote rol.

Informeer wat voor soort dagopvang er in de buurt wordt aangeboden. Bedenk wat voor soort opvang past. Is je naaste een type voor een zorgboerderij of gaat ze liever naar een ontmoetingscentrum of Odensehuis? Vraag gerust jullie casemanager om advies. De casemanager is goed op de hoogte van het aanbod in de buurt en kent je vrouw en haar voorkeuren.

Zelf ga ik meestal vooraf met de persoon met dementie kijken bij een dagopvanglocatie. Ik leg uit dat er niets moet maar van alles mag. Eigenlijk lukt het bijna altijd om iemand mee te nemen. Ik probeer ook een stukje regie bij diegene zelf te laten door aan te geven dat ze keuze hebben. Niets moet, het zou alleen maar leuk moeten zijn! Vaak helpt het mensen met dementie om met gelijkgestemden te zijn.

Tijdens zo'n bezoek kijk ik goed hoe het verloopt. Hoe gaat de interactie, de aansluiting, is er ontspanning?

Soms geef ik de dagopvang van tevoren wat informatie over de persoon, zodat zij daar rekening mee kunnen houden bij de manier waarop ze iemand benaderen.

Ik hoop dat bovenstaand advies helpt. Lees ook het artikel Tips om te starten met dagopvang.

Over Vraag Van De Week

De Vraag Van De Week (#VVDW) is afgeleid van de vragen die onze experts krijgen. De antwoorden zijn niet alleen nuttig voor degene die de vraag stelt. Jij kunt er ook iets aan hebben. Daarom plaatsen we vanaf nu interessante vragen in de rubriek #VVDW. De #VVDW is altijd geanonimiseerd, we noemen geen namen of andere persoonlijke gegevens. Bekijk voor meer vragen het overzicht.

Heb jij ook een vraag over je naaste met dementie? Stel ‘m aan een van onze experts.  

Casemanager dementie
0 reacties