• Home
  • Experts
  • Hoe krijg ik mijn naaste naar de huisarts voor een diagnose?
Terug naar
Expert
geschatte leestijd 2 min

Hoe krijg ik mijn naaste naar de huisarts voor een diagnose?

De diagnose dementie leidt tot veel vragen. In de Vraag Van De Week (#VVDW) geven we wekelijks antwoord op een vraag van een bezoeker. Deze week een vraag aan huisarts Marieke Perry. ‘Mijn vader ziet niet in dat er bij hem meer aan de hand is dan gewoon vergeetachtigheid. Hoe krijgen wij hem zover dat hij naar de huisarts gaat voor een diagnose?’

Vraag Van De Week

Mijn vader is zeer vergeetachtig en verwaarloost zijn huis en zichzelf. We vermoeden dat hij dementie heeft. We krijgen ook van anderen signalen dat het zo niet langer gaat. Mijn vader ontkent echter alles. De huisarts beroept zich op zijn beroepsgeheim en vertrouwensband met mijn vader. Hoe kunnen wij zorgen dat er wel een diagnose wordt gesteld? Welke rechten en plichten hebben wij als directe familieleden en welke heeft de huisarts? Ik wil graag dat mij vader de zorg krijgt die hij nodig heeft.

Antwoord huisarts Marieke Perry

Wat een lastige situatie. En wat vervelend dat de huisarts zo afhoudend is. De huisarts heeft als plicht goede zorg te verlenen. Ook als iemand zegt dat het prima gaat, maar er is overduidelijk wat aan de hand. De wens en de privacy van de patiënt is dan niet meer het enige dat telt.

Het beroepsgeheim hoef je daarbij niet te schenden. Ik spreek bijvoorbeeld met een bezorgde mantelzorger af dat die samen met de naaste naar het spreekuur komt. Als dat niet lukt, kom ik thuis als de mantelzorger er ook is. De voorwaarde is wel dat de mantelzorger aan de naaste vertelt dat ik kom. Ik noem het vaak ‘een APK op oudere leeftijd’. Zorg ervoor dat je je goed voorbereid op het gesprek. Schrijf concrete voorbeelden op van geheugenproblemen en andere problemen die met het denken te maken hebben (bijvoorbeeld het bedienen van apparaten). 

Wat ook goed kan werken is om naar de huisarts te gaan om te checken of er geen tekorten zijn in het bloed (bijvoorbeeld van vitamines). Misschien wil je vader wel naar de huisarts als je voorstelt om te controleren of zijn bloedwaarden goed zijn.

Als dit allemaal niet lukt, zijn er in sommige regio's ook casemanagers of zorgtrajectbegeleiders dementie die al voor de diagnose ingezet kunnen worden. Zij kunnen omgaan met het feit dat mensen met geheugenklachten vaak zeggen dat er niets met ze aan de hand is. Vraag aan de huisarts of de zorgverzekeraar welke (thuis)zorgorganisatie je hiervoor kunt benaderen.

Over Vraag Van De Week

De Vraag Van De Week (#VVDW) is afgeleid van de vragen die onze experts krijgen. De antwoorden zijn niet alleen nuttig voor degene die de vraag stelt. Jij kunt er ook iets aan hebben. Daarom plaatsen we interessante vragen in de rubriek #VVDW. De #VVDW is altijd geanonimiseerd, we noemen geen namen of andere persoonlijke gegevens. Bekijk voor meer vragen het overzicht.

Heb jij ook een vraag over je naaste met dementie? Stel ‘m aan een van onze experts.

Huisarts

Marieke is huisarts en gepromoveerd op diagnostiek naar dementie in de eerstelijn. Zij werkte mee aan de Standaard Dementie van het Nederlands Huisartsen Genootschap.

Stel je vraag >
0 reacties