• Home
  • Experts
  • Hoe vraag je anoniem een rijbewijskeuring aan voor je naaste met dementie?
Terug naar
Expert
geschatte leestijd 2 min

Hoe vraag je anoniem een rijbewijskeuring aan voor je naaste met dementie?

De diagnose dementie leidt tot veel vragen. In de Vraag Van De Week (#VVDW) geven we wekelijks antwoord op een vraag van een bezoeker. Deze week een vraag aan expert autorijden Wiebo Brouwer. ‘Hoe kan ik anoniem een rijbewijskeuring aanvragen voor mijn vader?’

Vraag Van De Week

Mijn vader heeft alzheimer. De dementie is inmiddels gevorderd. Vroeger zat hij voor zijn werk veel in de auto. Ook na zijn pensioen ging hij vaak de weg op. De auto geeft hem een gevoel van vrijheid. Ik vind het niet meer verantwoord dat mijn vader achter het stuur kruipt. Nu wil ik toch een keuring voor hem aanvragen. Ik wil niet dat mijn vader weet dat het verzoek vanuit mij komt, omdat hij dan kwaad zal worden. Hoe kan ik dit doen?

Antwoord van expert autorijden Wiebo Brouwer

De mate van dementie wordt gemeten met de Clinical Dementia Rating (CDR). Hoe hoger de score, hoe erger de symptomen van dementie. Een CDR-score van 0,5 tot 1 betekent dat je naaste lichte dementie heeft. In sommige gevallen is autorijden dan nog verantwoord en toegestaan. Je vader moet dan wel slagen voor een rijtest van het CBR. Deze rijtest moet aangevraagd worden door het invullen van een Gezondheidsverklaring.

Wanneer je vader recent de diagnose heeft gekregen, of hij is nog onder controle, dan zou de arts moeten weten wat de CDR-score is. Als de CDR-score niet hoger is dan 1 en je denkt dat je vader nog zou kunnen slagen voor de rijtest, dan kun je proberen dit bespreekbaar te maken. Als je vader van mening is dat hij nog voldoende veilig rijdt, verwacht hij waarschijnlijk te slagen. Wellicht zal hij dan met je samenwerken bij het insturen van de Gezondheidsverklaring die de CBR testritprocedure op gang kan brengen. Hoe je dit doet, lees je op de website van het CBR.

Je geeft aan dat je het niet meer verantwoord vindt dat je vader rijdt. Het is belangrijk om dit na te gaan bij anderen. Bespreek het ook met de casemanager. Als er concrete voorbeelden zijn van onveilig rijgedrag en het voor iedereen duidelijk is dat je vader een gevaar op de weg vormt, kun je twee dingen doen:

  1.  Meld bij de plaatselijke politie dat je vader gevaarlijk rijdt. Noem voorbeelden van gevaarlijk rijgedrag, zodat ze hem in de gaten kunnen houden. Als ze hem een vreemde manoeuvre zien maken, kunnen ze zijn rijbewijs vorderen. Je vader wordt dan ook opgeroepen voor een rijtest bij het CBR. Deze test is moeilijker dan de testrit bij vrijwillige melding.
  2. Je kan een goed gedocumenteerde brief gestuurd worden naar het CBR. Beschrijf daarin met concrete voorbeelden en feiten waarom het rijden niet meer veilig is. Laat deze brief ook ondertekenen door een onafhankelijk andere persoon. Bijvoorbeeld een familielid, buurman of casemanager. Na een dergelijke melding wordt iemand altijd opgeroepen voor een (onvrijwillig) onderzoek. Als je vader dit onderzoek weigert, wordt het rijbewijs direct ingevorderd en ongeldig verklaard.   

Wat je ook doet, bespreek het met andere familieleden en de casemanager. Zo zijn jullie allemaal op de hoogte en kunnen jullie je vader samen overtuigen om niet meer de weg op te gaan.

Over Vraag Van De Week

De Vraag Van De Week (#VVDW) is afgeleid van de vragen die onze experts krijgen. De antwoorden zijn niet alleen nuttig voor degene die de vraag stelt. Jij kunt er ook iets aan hebben. Daarom plaatsen we interessante vragen in de rubriek #VVDW. De #VVDW is altijd geanonimiseerd, we noemen geen namen of andere persoonlijke gegevens. Bekijk voor meer vragen het overzicht.

Heb jij ook een vraag over je naaste met dementie? Stel ‘m aan een van onze experts.  

Autorijden en rijbewijs

Wiebo werkte tot zijn pensioen in 2014 als neuropsycholoog en bijzonder hoogleraar Verkeersgeneeskunde en Neuropsychologie aan de Rijksuniversiteit Groningen en het UMCG.

Stel je vraag >
0 reacties