De inhoud wordt geladen...
De thuiszorg levert huishoudelijke hulp voor mensen die het niet meer zelf kunnen doen. Bijvoorbeeld door ziekte, beperking of ouderdom. Thuiszorghulpen doen meer dan alleen schoonmaken en opruimen. Zij denken mee over wat er moet gebeuren in huis.
Medewerkers van de thuiszorg kunnen ook eventuele problemen signaleren. Zoals: verwaarloost iemand zichzelf niet? Is iemand eenzaam? In zulke gevallen schakelt de huishoudelijke hulp van de thuiszorg extra hulp in. Als je zelf hulp inhuurt via de thuiszorg, betaal je de kosten zelf. Je kunt ook hulp inschakelen via de gemeente.
De gemeente kan huishoudelijke hulp aanbieden. Dit kan als algemene voorziening of als maatwerkvoorziening vanuit de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo).
Een algemene voorziening is voor iedereen beschikbaar. Je betaalt de kosten daarvan (deels) zelf, afhankelijk van je inkomen. Bij een maatwerkvoorziening krijgt de persoon met dementie hulp van een thuiszorgmedewerker toegewezen. Ook hiervoor betaal je een verplichte eigen bijdrage. Voor een indicatie voor huishoudelijke hulp vanuit de Wmo kun je rechtstreeks contact opnemen met de gemeente. Er komt iemand langs voor een keukentafelgesprek. Of het gesprek gaat via de telefoon.
Woon je samen met iemand met dementie? Let dan op wanneer je huishoudelijke hulp via de Wmo aanvraagt. Geef je aan dat je als naaste van de persoon met dementie volledig gezond bent? Dan kan de gemeente ervan uitgaan dat jij het huishouden op je neemt. De kans dat de hulp wordt toegewezen is dan klein. Je kunt de kosten voor huishoudelijke hulp ook (deels) financieren vanuit een persoonsgebonden budget.
Kan iemand met dementie geen huishoudelijke hulp krijgen via de Wmo? Dan kun je ook hulp aanvragen via een particuliere thuiszorginstelling. Dat heeft voordelen. Zo kun je zelf bespreken op welke dagen en tijden de hulp komt. Particuliere thuiszorg kun je vinden via de websites van Zorggids Nederland of Kiesbeter. De kosten voor particuliere thuiszorg zijn afhankelijk van de hulp die je wenst.
Je kunt ook zelf een professionele schoonmaakhulp of een schoonmaakbedrijf inhuren. Of je kunt bij buren, familieleden of vrienden informeren naar een goede schoonmaakhulp. In plaatselijke kranten en op de advertentieborden bij supermarkten vind je ook vaak advertenties van schoonmakers. Soms lukt het ook om huishoudelijke hulp te vinden van vrijwilligers.
De kosten van een schoonmaker zijn meestal 10 tot 20 euro per uur. De tarieven verschillen per persoon en per bedrijf. Als je zelf hulp inhuurt, vraag dan bij meerdere aanbieders een offerte aan. Dan kun je vergelijken.
Wat je uiteindelijk zelf betaalt, hangt af van welke zorg je naaste krijgt en hoeveel. Is er een indicatie voor Wmo? Dan worden de kosten gedeeltelijk vergoed. Je betaalt daarnaast een verplichte eigen bijdrage. Het Centraal Administratie Kantoor (CAK) stelt deze bijdrage vast voor hulp vanuit de Wmo.
Op hetcak.nl kun je uitrekenen hoe hoog de eigen bijdrage is. Deze berekening is een schatting. Het uiteindelijke bedrag dat je moet betalen, kan hoger of lager uitvallen. Het is maximaal 19 euro per maand.
Huishoudelijke hulp kan erg belangrijk zijn. Iemand met dementie kan daarmee wennen aan 'vreemden' in huis. Want in de toekomst zal er waarschijnlijk steeds vaker hulp nodig zijn. Tegelijkertijd kun je als naaste van de persoon met dementie taken overdragen aan de hulp. Zo is er meer tijd voor jezelf en voor de zorg.
Zie je op tegen het regelen van hulp? Vraag er dan hulp bij. Bijvoorbeeld aan een familielid. Of een professional zoals een casemanager of mantelzorgmakelaar. Een mantelzorgmakelaar kun je bijvoorbeeld vinden via de website van de Beroepsvereniging van mantelzorgmakelaars. Een mantelzorgmakelaar wordt door veel aanvullende zorgverzekeringen en sommige gemeentes vergoed.
We worden soms overspoeld met informatie. Als iemand van wie je houdt dementie heeft, heb je al genoeg aan je hoofd. Met onze gratis mailreeksen krijg je informatie op maat. Ze helpen je stap voor stap door het ziekteproces.