• Home
  • Experts
  • Ik kan door corona niet bij mijn moeder op bezoek. Wat kan ik doen?
Terug naar
Expert
geschatte leestijd 3 min

Ik kan door corona niet bij mijn moeder op bezoek. Wat kan ik doen?

Iedere maand beantwoorden we in de rubriek ‘Goeie vraag’ een vraag van een bezoeker. Deze keer: ‘Wat doe je als je door corona niet op bezoek mag in het verpleeghuis?’. Geestelijk verzorger en ethicus Tim van Iersel heeft antwoord.

Vraag

Het verpleeghuis van mijn moeder zit op ‘slot’, vanwege de maatregelen rondom het coronavirus. Mijn moeder raakt hiervan helemaal van streek. We zijn gewend om elke dag samen te wandelen. Maar ze mag het huis niet uit. En ik mag niet op bezoek komen.

Het verpleeghuis raadt aan om te facetimen of te videobellen, maar mijn moeder begrijpt daar niets van. Ik ben bang dat ze door deze situatie heel hard achteruit zal gaan.

Wat moet ik doen nu ik niet op bezoek kan. En moet ik haar vertellen waarom ik niet kom?

Het antwoord van Tim van Iersel

Voor mensen met dementie is sociaal contact heel belangrijk. Zeker contact met mensen die dichtbij staan en hen dierbaar zijn. Door de corona-maatregelen kan dat nu niet of maar zeer beperkt. Daar hebben veel mensen het moeilijk mee: mensen met dementie, familie, maar ook zorgmedewerkers. Zorgmedewerkers worden zwaarder belast als mensen met dementie geen bezoek meer (mogen) krijgen. Kortom: de waarde van sociaal contact staat op het spel.

Gezondheid

Elkaar niet bezoeken is in deze situatie vreemd genoeg juist op elkaar letten. Je kunt niet op bezoek bij je moeder en zorgen voor haar zoals je gewend bent. Maar aan de andere kant zorg je er wel voor dat het risico op besmetting van je moeder, en voor de andere bewoners, zoveel mogelijk beperkt wordt. Je wilt namelijk besmetting voorkomen.

Besmetting zorgt voor veel moeilijkheden in de zorg voor mensen met dementie. Bijvoorbeeld omdat je naaste zelf niet begrijpt wat er aan de hand is, terwijl ze wel zoveel mogelijk geïsoleerd moet worden. Of omdat je naaste verzorgd moet worden door medewerkers met beschermende kleding aan, zoals een mondkapje en spatbril. In Brabant en Limburg zijn er al signalen dat mensen met dementie de mondkapjes en brillen van de zorgmedewerkers aftrekken, omdat ze zich geïntimideerd voelen.

Deze situaties wil je voorkomen. Voor je naaste, maar ook voor de andere bewoners. Daarnaast is het beperken van sociaal contact goed voor de hele maatschappij, omdat je daarmee ook besmetting buiten het verpleeghuis voorkomt. Het is pijnlijk, maar heel belangrijk voor de waarde van gezondheid.

Contact houden zonder bezoek

De waarde van gezondheid weegt dus het zwaarst. Voor je naaste, maar ook voor andere bewoners, zorgmedewerkers en de rest van de maatschappij.

Helaas gaat dat ten koste van sociaal contact. Het vraagt om veel creativiteit om dat alsnog vorm te geven. Als mobiele vormen, zoals (video)bellen, niet geschikt zijn, probeer dan een manier van contact te vinden die wel werkt. Denk bijvoorbeeld aan het schrijven van een brief, het maken van speciale fotoboeken of het inspreken van berichten (die dan afgespeeld kunnen worden door zorgmedewerkers).

Eerlijkheid versus rust

Je vraagt je daarnaast af of je eerlijk moet zijn waarom je niet op bezoek komt. Eerlijkheid vinden we een belangrijke waarde in het leven, ook tegenover je naaste met dementie. Maar als je eerlijk bent over de corona crisis, brengt dat misschien wel veel onrust bij de persoon met dementie. Het gaat hier dus om het kiezen tussen de waarde van eerlijkheid en de waarde van rust. Als je eerlijk bent, kan dat ten koste gaan van de rust en andersom.

Dit zal per persoon verschillen. Sommige mensen met dementie volgen het nieuws nog op de voet en weten heel goed wat er speelt. Anderen hebben daar geen idee van. Dat zul je dus per persoon moeten afwegen. Het kan voor de rust goed zijn om niet eerlijk te zijn en desnoods een ander verhaal te vertellen, bijvoorbeeld dat je op vakantie bent. Voel je daar in deze verwarrende tijden niet schuldig om.

Lees meer tips, informatie en nieuws over dementie en corona

Heb je ook een Goeie vraag?

Heb jij ook een vraag over dementie? Stel ‘m aan een van onze experts. Of praat mee over dit onderwerp op het Forum.

Geestelijk verzorger / ethicus

Tim is geestelijk verzorger en ethicus. Hij helpt je graag verder met vragen over het omgaan met verlies (nu en later), zingeving of dilemma’s bij dementie.
 

Stel je vraag >
0 reacties