Terug naar impact familie en vrienden
Informatie
geschatte leestijd 4 min

Betrekken van familie en vrienden bij zorg, hulp en bezoek

Als je de zorg voor je naaste met anderen kunt delen, maakt dat jouw taak minder zwaar. Je hebt minder het gevoel er alleen voor te staan en je kunt de zorg voor je naaste daardoor langer en meer ontspannen volhouden. Maar hoe zorg je ervoor dat familie, vrienden en anderen regelmatig bijspringen? 

Wederzijds ongemak

De helft tot driekwart van de mantelzorgers zou graag zien dat familie en vrienden vaker langskomen. Veel mantelzorgers vinden dat het contact met hen is verslechterd sinds hun naaste de diagnose dementie heeft gekregen. Dat zo veel mantelzorgers dit ervaren is begrijpelijk. Het is niet makkelijk het contact met anderen te onderhouden naast de zorg voor je naaste met dementie.

De ziekte en de omgang met je naaste nemen veel tijd in beslag. Je dagen zien er anders uit dan vroeger. Afspraken maken is lastiger geworden. Misschien speelt er ook een gevoel van schaamte mee, zowel bij jou als bij je naaste. Op hun beurt kunnen vrienden, buren of familieleden die wat minder bij jou en je naaste betrokken zijn verlegen zijn met de situatie. Ze weten vaak niet goed hoe ze op het veranderende gedrag van je naaste moeten reageren. Dat kan de drempel verhogen om contact op te nemen.

Hij vloekte en tierde. Als anderen erbij waren viel het eigenlijk wel mee. Maar ik durfde de kleinkinderen niet meer op bezoek te vragen.

Els

Informeer je omgeving over de ziekte

Bespreek zo snel mogelijk na de diagnose de ziekte van je naaste met familie en vrienden. Dat kan lastig zijn. Mensen die niet met de dagelijkse zorg belast zijn, kunnen de situatie vaak niet goed inschatten. Ze denken soms dat het allemaal wel meevalt. Jij krijgt dan misschien het vervelende gevoel dat je niet geloofd wordt. Het kan helpen de mensen in je omgeving informatie over dementie aan te reiken en ze bijvoorbeeld te wijzen op deze website. Meer inzicht in de ziekte kan leiden tot meer begrip voor jullie situatie. 

Kort na de diagnose van mijn vrouw heb ik haar vriendinnen uitgenodigd om ze te vertellen wat er aan de hand was. We hebben toen ook meteen een soort verdeling van de hulp afgesproken.

Cor (71) 

Wees helder over verwachtingen

Soms merk je aan familie, vrienden en kennissen dat ongemak met de situatie de drempel verhoogt om langs te komen. Dan kan het helpen als je hen laat weten wat ze bij een bezoek van je naaste kunnen verwachten of kunnen doen. Vertel hen bijvoorbeeld wat jij doet als je naaste boos of verdrietig is, of geen zin heeft om iets te doen. Jouw tips maken het voor anderen makkelijker om mee te helpen. Lees ook de hartenkreten van andere mantelzorgers. Stuur de link eens door aan de mensen in jullie omgeving. Duidelijkheid vooraf neemt veel onzekerheid weg. 

In het begin was het vaak niet nodig om buitenstaanders te vertellen wat er met Pieter aan de hand was. Ik wilde zijn waardigheid ook niet aantasten. Later veranderde dat.

Tineke (63)

Betrokkenheid door begrip

De interactieve film Alzheimer Experience bekijken is een leerzame manier beter te begrijpen wat het betekent om dementie te hebben of voor iemand met dementie te zorgen. Deze film laat je door de ogen van mensen met dementie, familieleden en omstanders naar verschillende situaties kijken. Laat de film eens zien aan mensen in je omgeving: het kan de drempel verlagen om contact te houden en je te steunen.

Wees duidelijk over je eigen behoeftes

Mensen die de dementie van je naaste een afstand meemaken, vragen zich misschien af of jullie wel zitten te wachten op bezoek. En of het niet te zwaar zal zijn als ze op bezoek komen. Wees daarom duidelijk in wat jij en je naaste plezierig vinden. Ben je wellicht geholpen met vaste bezoekafspraken? Heb je van tijd tot tijd behoefte aan een telefoontje om stoom af te blazen? Zou je willen dat iemand uit je omgeving je naaste af en toe eens thuis opvangt of meeneemt op een uitje? Kijk daarbij naar wat je van wie mag, wilt en kunt vragen. 

Wie betrek je bij de zorg?
Dilemma's bij dementie, in gesprek met mantelzorgers.

Ik heb gemerkt dat ik niet hoef te denken voor een ander, ik hoef alleen maar aan te geven waaraan ik behoefte heb. Dat biedt de ander de mogelijkheid om het naar eigen inzicht in te vullen...

Dora (65)

Laat het niet van één kant komen

Je hebt als mantelzorger al veel aan je hoofd. Toch is het belangrijk ook zelf het contact met je omgeving te blijven onderhouden. Wat goed kan werken is om tijdens het bezoek direct een nieuwe afspraak te maken. Of om een vast terugkerend bezoekmoment in te plannen. Vergeet ook niet om bij het afscheid te vertellen dat je het bezoek fijn vond en (eventueel) wat het effect was op je naaste. Zelf vind je dat misschien vanzelfsprekend, maar voor je bezoek is het prettig om te horen dat hun komst gewaardeerd wordt. Dat maakt het aantrekkelijker om nog een keer te komen. 

Gebruik elektronische handigheidjes

Er bestaan veel elektronische hulpmiddelen om de zorg voor je naaste samen te regelen. Op dementie.nl vind je Myinlife. Via deze applicatie deel je gebeurtenissen, afspraken en taken met je omgeving. Hierdoor kunnen vrienden en familie makkelijk zien wanneer en waarmee ze je mee kunnen helpen. 

Myinlife is niet het enige hulpmiddel dat je helpt bij de zorg voor je naaste. Er zijn ook andere websites en apps, bijvoorbeeld: zorgsite.nl, carenzorgt.nl, miess-agenda.nlwehelpen.nl en de dementia-app.nl. Bekijk ze eens: de ene toepassing zal beter aansluiten op jouw behoeftes dan de ander. Je kunt ook kijken hoe je de communicatiemiddelen die je toch al gebruikt, kunt inzetten. Veel mensen gebruiken bijvoorbeeld WhatsApp. Door een groep aan te maken met de mensen die de zorg met je delen, kan iedereen elkaar op de hoogte houden. Een gedeelde agenda via Outlook of Gmail is ook een handige manier om de mensen die bij de zorg betrokken zijn op de hoogte te houden van de agenda van je naaste. Ze zien dan meteen hoe en wanneer ze kunnen helpen. 

Wil je vrienden en familie eenvoudig betrekken bij de zorg?

Maak dan gebruik van Myinlife. Via deze app laat je anderen heel eenvoudig weten hoe ze je naaste en jou kunnen helpen.

3 reacties
Tonen: Nieuwste reacties
Jouw laatste reactie op dit artikel
E

Eddy

Vrijdagavond is mijn vaste biljartavond. Toen mijn vrouw net de diagnose had, kon ik haar nog met een gerust hart alleen laten. Ze zat in haar vaste stoel, een kopje koffie op het bijzettafeltje en haar favoriete serie op tv, dan kon ik even weg. Totdat ik op een avond thuiskwam en de buurman aanbelde. Had hij haar gevonden op straat, totaal de kluts kwijt. Mijn vrouw wordt steeds onrustiger. Soms wil ze opeens er uit. "Naar huis", zegt ze dan. In het begin ging ik daar nog elke keer op in. Dan liet ik foto's zien om te bewijzen dat we toch echt al 35 jaar hier wonen. Nu werkt dat niet meer. Als ze naar huis wil, gaan we meestal een eindje lopen. Als we een blokje om zijn geweest en weer binnenstappen, zeg ik vaak: "Zo, we zijn weer thuis." Dan reageert ze vaak: "O ja, we zijn thuis." Mijn oudste zoon zei altijd: 'Ach pa, het valt toch allemaal wel mee? Ma is alleen een beetje vergeetachtig.' Ik stelde voor dat hij eens een avondje bij haar zou blijven. Toen ik na een uurtje weer thuiskwam, zei hij: "Je had gelijk, pa. Het is veel erger dan ik had gedacht." Het was natuurlijk confronterend voor hem, maar ik vind het toch goed dat hij het heeft meemaakt. Hij zei meteen: "Vanaf nu ben ik er elke vrijdagavond." En dat doet hij trouw, hij komt zelfs meerdere avonden per week. Zo heb ik toch wat tijd voor mezelf.

22 december 2015
Jouw laatste reactie op dit artikel
L

leo

Ik ben vandaag voor het eerst op de site Dement.nl
Ik vind het een goede handelbare site en een grote aanvulling op het Forum.
MAAR......

Ik ben vandaag voor het eerst ongestoord op Dement.nl.
E.e.a. ziet er schitterend uit.
Maar.................
Ik lees het onderwerp 'Het belang van de contact''
en ik vind de toon eenzijdig belicht.

Daar lees ik toch een belerend vingertje richting de
direct betrokken mantelzorger.

En daar krijg ik toch krampen.

10 december 2015
Jouw laatste reactie op dit artikel
R

Redactie dementie.nl

Beste Leo, wat jammer dat je het artikel ervaart als een 'belerend vingertje', zo is het zeker niet bedoeld. Kun je aangeven waarin je dat 'vingertje' vooral terug ziet?

11 december 2015

Samen met jou en andere mantelzorgers willen we ontdekken wat we nog allemaal kunnen verbeteren aan dementie.nl.

Geef ons advies