Terug naar informatieoverzicht
geschatte leestijd 2 min

Het belang van contact onderhouden met familie, vrienden en kennissen

Regelmatig contact met familie, vrienden en kennissen is erg belangrijk, zeker als je de belangrijkste verzorgende bent van je naaste met dementie. Naarmate je naaste zieker wordt, kun je moeilijker een gelijkwaardig gesprek met haar voeren. Je krijgt dan meer behoefte aan contact met anderen. Om stoom af te blazen, om op te laden, of gewoon voor de gezelligheid. Zorg er dus voor dat je contacten niet verwateren. 

Houd je familie betrokken

De helft tot driekwart van de mantelzorgers zou het fijn vinden als familie en vrienden vaker langskwamen. Veel mantelzorgers vinden dat het contact met hen is verslechterd sinds hun naaste de diagnose dementie heeft gekregen. Dat zo veel mantelzorgers dit ervaren, is begrijpelijk. Het is niet makkelijk het contact met anderen te onderhouden naast de zorg voor je naaste met dementie.

De ziekte en de omgang met je naaste nemen veel tijd in beslag. Je dagen zien er anders uit dan vroeger. Afspraken maken is lastiger geworden. Misschien speelt er ook een gevoel van schaamte mee, zowel bij jou als bij je naaste. Op hun beurt kunnen vrienden, buren of familieleden die wat minder bij jou en je naaste betrokken zijn verlegen zijn met de situatie. Ze weten vaak niet goed hoe ze op het gedrag van je naaste moeten reageren. Dat kan de drempel verhogen om contact op te nemen.

Mijn zus liet zich amper nog zien sinds Hetty dementie heeft. Uiteindelijk heb ik haar wat informatie over de ziekte gemaild en aangegeven dat wij haar misten. Dat hielp.

Gerrit (73)

Vooral na opname in een zorginstelling lijkt het voor familie erg moeilijk om contact te onderhouden. Vaak weten familieleden niet goed wat de ziekte van je naaste inhoudt en hoe ze hiermee om moeten gaan. Op de pagina Betrekken van familie en vrienden bij zorg, hulp en bezoek vind je tips om deze drempel voor je omgeving te verlagen.  

Wees duidelijk

Hoe drukker je het hebt met de zorg voor je naaste, hoe minder aandacht en energie je overhoudt voor je sociale contacten. Als je dat aan je omgeving laat weten, nemen familie, vrienden en kennissen wellicht wat vaker zelf contact op. Dat kun je ze ook gewoon vragen. Als ze geen weet hebben van  jouw behoeftes en niks van je horen, denken ze misschien dat jullie niet op bezoek of een telefoontje zitten te wachten.

Ik sprak niemand meer, maar dat deed ik ook zelf. Sinds ik wat mensen heb uitgelegd dat ik ’s avonds vaak de puf niet heb om te bellen, nemen zij vaker contact op met mij. Dat is fijn.

Helma (69) 

Blijf sociaal actief

Zorg ervoor dat je de vertrouwde contacten in je omgeving niet verliest. Blijf dus regelmatig naar je sportclub, vereniging, koor of kerk gaan. Misschien kun je niet alles meemaken omdat je je naaste niet zo lang alleen kunt laten. Maar er zijn vast wel programmaonderdelen waar je wel bij kunt zijn. Ga desnoods alleen even koffiedrinken in de pauze, of loop binnen bij de borrel na afloop van een bijeenkomst. Zo kun je laten weten hoe het met jou en je naaste gaat en zal je omgeving meer betrokken blijven bij jullie situatie.

Nu de zorg voor Rinus steeds zwaarder wordt, ga ik trouw naar mijn Pilates-lessen. De buurvrouw let dan even op en ik kan even wat spanning ontladen en bijpraten met kennissen.

Sanneke (69) 

Deel ervaringen ook met lotgenoten

Lang niet iedereen heeft veel weet van dementie. Rondom de ziekte heerst nog veel angst; misschien kun je zelfs spreken van een taboe. Als de mensen in je omgeving niet weten hoe ze moeten reageren en met jou en je naaste om moeten gaan, is het extra belangrijk om ervaringen te delen met lotgenoten, bijvoorbeeld via een Alzheimer Café, ons forum of de Alzheimer Telefoon (0800-5088). 

0 reacties