Terug naar informatieoverzicht
geschatte leestijd 1 min

Impact van diagnose op familie en vrienden

Jij en je naaste met dementie kennen sinds kort de diagnose. Nu is het aan jullie om de rest van de omgeving in kennis te stellen. Familie en vrienden die wat op afstand staan, zien vaak niet wat er aan de hand is en denken dat het wel meevalt: ‘Ze weet mijn naam nog heel goed!’ Daarom reageren ze vaak met ontkenning.

Ontkenning is bescherming

De diagnose kan bij ook familie en vrienden als een flinke klap aankomen. Ontkenning is een natuurlijke reactie op pijnlijk nieuws en kan een vorm van bescherming zijn tegen verdriet. Daarom zullen familieleden en vrienden vaak met ongeloof en ontkenning reageren. Maar daarvoor in de plaats moet op een bepaald moment wel acceptatie komen. Familieleden en vrienden die de ziekte van je naaste niet accepteren, kunnen het je moeilijk maken op momenten dat je hun hulp nodig hebt. Probeer in contact met ze te blijven en houd ze op de hoogte, maar houd er rekening mee dat je ze misschien nooit zult kunnen overtuigen.

'Mijn eigen kinderen hadden pas door dat er echt iets met me aan de hand was toen ze een weekend kwamen logeren.'

Ben (59)

Tijd nodig om te wennen

Broers, zussen, kinderen en kleinkinderen hebben allemaal tijd nodig om de diagnose te verwerken. Vaak weten zij niet wat de ziekte precies inhoudt. En aan kleinkinderen is het lastig uit te leggen waarom oma zo vaak vraagt hoe het op school gaat. De band met kleinkinderen is speciaal en daardoor kwetsbaar. Het is belangrijk dat zij, hoe jong ze ook zijn, begrijpen wat er aan de hand is. Jij hoeft het ze niet allemaal uit te leggen. Je kunt je familie en vrienden uitnodigen om meer te leren over dementie door bezoek aan deze site of door erover te lezen. Er zijn ook prentenboeken die dementie goed inzichtelijk maken voor kleine kinderen.

'Wat ik het nadeel aan een vroege diagnose vind, is dat je jezelf constant moet “bewijzen”. Mensen zien het niet aan de buitenkant. Je wordt niet serieus genomen.' 

Jan Fred (60)

Het kan heel goed zijn om een familiegesprek met elkaar te hebben: een gesprek waarbij de hele familie aanwezig is, ook je naaste met dementie, en waarin je met elkaar over de diagnose praat. In het artikel Delen van de diagnose met omgeving vind je tips over hoe je zo’n familiegesprek aanpakt. Een casemanager, psycholoog of andere deskundige op het gebied van dementie kan je hier bij helpen.

0 reacties