Terug naar informatieoverzicht
geschatte leestijd 3 min

Praktische zaken overnemen van een mantelzorger

Mantelzorgers zorgen voor iemand naast al hun andere dagelijkse bezigheden en verplichtingen. Om dat vol te houden is het fijn als iemand af en toe iets overneemt. Dat kunnen praktische zaken zijn, maar ook gewoon regelmatig er zijn, luisteren en meedenken.

Hulp aannemen is niet altijd makkelijk

Mantelzorgers gaan dóór. Ze zeggen vaak ‘Ik red me wel’, en willen een ander niet tot last zijn. Hulp accepteren is lastig omdat de naaste met dementie misschien geen zorg van ‘vreemden’ wil en daarin een zwaar beroep doet op de mantelzorger die het dichtst bij staat. Praktische dingen voor een mantelzorger doen is dan meestal het makkelijkst om aan te bieden, en te aanvaarden.

Mijn buurvrouw dacht waarschijnlijk eerst dat ik uit beleefdheid aanbood om haar grasveld te onderhouden. Pas na vijf keer voorzichtig aanbieden durfde ze ‘ja’ te zeggen.

Peter (35)

Laat je niet afwimpelen

Als de mantelzorger je aanbod in eerste instantie afwijst, geef dan niet op. Soms helpt het om iets meer aan te dringen of een concreet aanbod te doen: ‘Ik ga toch boodschappen doen. Als je opschrijft wat jullie nodig hebben, neem ik het meteen mee.’ Herhaling van je aanbod geeft de mantelzorger de zekerheid dat je het meent.
 
Blijft hij hulp weigeren, probeer er dan achter te komen waarom dat zo is. Bespreek het met elkaar en wellicht kun je iets bedenken waarmee je hem op afstand kunt helpen. Iets uitzoeken op internet bijvoorbeeld of een schema maken voor wie er op bezoek komt. Echt, hij zal blij zijn met de hulp die hij krijgt.

Mijn vader bleef maar volhouden dat mijn zus en ik het zelf al druk genoeg hadden. Toen hij onze hulp uiteindelijk accepteerde, had hij spijt dat hij dat niet eerder had gedaan.

Anneke (53)

Wat kun je doen?

Het helpt als je een keer het gras maait, het verjaardagscadeautje voor een kleinkind koopt of een keer de ramen lapt. Maar misschien vindt de mantelzorger het ook fijn als je zaken voor hem regelt zoals het bijhouden van de financiën, het zoeken van een vrijwilliger voor klusjes in huis en het vinden van de beste dagopvang voor zijn naaste. Dat soort zaken uitzoeken en regelen zijn vaak tijdrovende klussen waar je als mantelzorger geen energie en geduld voor op kunt brengen. De checklist voor belangrijke zorg- en hulpzaken die moeten worden geregeld, brengt je wellicht op ideeën.

Let wel, jij hoeft het ook niet alleen te doen. Kijk of je krachten kunt bundelen, alle kleine beetjes helpen immers. Myinlife kan je hierbij helpen. Dit is een app waarmee je heel eenvoudig zorgtaken kunt delen. Mantelzorgers kunnen via de app laten weten waar ze hulp bij kunnen gebruiken. Jij kunt vervolgens aangeven wanneer je een handje kunt helpen. Lees meer over Myinlife

Oplossingen zoeken

Als je dag en nacht voor iemand zorgt, is het zwaar om goed oplossingen te bedenken voor probleemsituaties. Zeker als deze onverwacht zijn zoals plotseling agressief of somber gedrag. Je kunt de mantelzorger dan bijstaan en meedenken over mogelijkheden om met de situatie om te gaan. Het helpt als je dan zelf meer weet over de dementie waar je mee te maken hebt. Verdiep je in de materie zodat je erover mee kunt praten en suggesties kunt doen. Kijk rustig rond op deze website en vind antwoorden op de vragen die je hebt. Als je een profiel aanmaakt, kun je op je Tijdlijn artikelen bewaren die je interessant vindt. Je kunt ze dan makkelijk terugvinden en nog eens nalezen of delen met anderen.

Lees vooral de Tips over hoe je een mantelzorger kunt helpen.

Ik ga elke woensdagochtend bij mijn nicht op de koffie. Haar man is dan naar de dagopvang en zij kan haar verhaal doen. Dat breekt de week lekker, zegt ze.

Karin(66)

Houd een vinger aan de pols

Door regelmatig contact met de mantelzorger, een luisterend oor en het doen van praktische klussen, voel je goed aan hoe het met hem gaat. Misschien herken je signalen van overbelasting en is het tijd om extra zorg te regelen. Omdat iedereen anders is, is het belangrijk dat je hierin afstemt met de mantelzorger. Voorkom dat jullie relatie onder druk komt te staan door jouw oprechte bemoeienis. Als je open bent en goed luistert, heb je de beste ingang om de ander echt te kunnen helpen.

CZ Zorgexpert

Suzan heeft jarenlange ervaring binnen het Zorgteam van CZ en weet alles van de zorg en welke regelingen en vergoedingen er mogelijk zijn in Nederland.
 

Stel je vraag >
0 reacties