Terug naar informatieoverzicht
geschatte leestijd 3 min

Begeleiding en coaching van mensen met dementie

Je naaste met dementie zal geleidelijk steeds meer begeleiding en zorg van je vragen. Waarschijnlijk heb je daar nog niet eerder ervaring mee opgedaan. Zowel voor jou als voor je naaste is het belangrijk dat je niet probeert zelf het wiel uit te vinden. Dat hoeft ook niet. Je kunt je laten begeleiden of coachen door professionele zorgverleners. Die kunnen je kennis en vaardigheden aanreiken die je goed kunt gebruiken. Ook van lotgenoten kun je veel leren. 

Praat met je huisarts

Als nog onduidelijk is of je naaste dementie heeft, is de huisarts je eerste aanspreekpunt en de eerste persoon voor het stellen van een diagnose. Daarna kun je bij hem terecht voor vragen over de ziekte. Ook als je naaste ineens snel achteruitgaat of jij zelf kampt met gezondheidsklachten, is het belangrijk om contact op te nemen met de huisarts. 

Eindelijk heb ik iemand die naast me staat, die begrijpt waar ik allemaal tegenaan loop.

Ada (67)

Vraag een casemanager aan

Niet altijd heeft de huisarts veel ervaring in de omgang met dementie. Daarom adviseren we een casemanager dementie aan te vragen via de huisarts of wijkverpleegkundige van je naaste met dementie. Een casemanager wordt ook wel trajectbegeleider of dementieconsulent genoemd en wordt vergoed vanuit de basisverzekering. Als onafhankelijke begeleider van je naaste én jezelf kan ze jullie vragen over de ziekte beantwoorden en een luisterend oor bieden. Ze behartigt jullie belangen en weet de weg in het woud van (zorg)instanties en voorzieningen in de regio.

Ervaring van Marjolijn: “Wat de casemanager voor mij kon doen”

Lang moeten wachten op casemanager? Meld het!

Alzheimer Nederland en de Nederlandse Zorgautoriteit hebben een meldpunt voor casemanagement dementie. Hebben je naaste en jij langer dan zes weken moeten wachten op een casemanager? Laat het weten!

Leer meer over de ziekte van je naaste 

Er bestaan in ons land veel cursussen, begeleidingstrajecten en gespreksgroepen voor mantelzorgers, ook speciaal voor mantelzorgers van mensen met dementie. Ze bieden je meer kennis over de ziekte en vaardigheden voor de zorg voor je naaste. Het aanbod is heel divers. Je kunt onder meer kiezen uit gespreksgroepen, telefonische begeleidingstrajecten of online cursussen en informatie. Via deze link vind je een uitgebreid overzicht van de mogelijkheden. 

Zoek contact met lotgenoten

Aan contact met andere mensen die zorgen voor een naaste met dementie kun je veel steun hebben. Lotgenoten begrijpen als geen ander waarover jij het hebt. Ze kunnen je tips geven over hoe zij bepaalde praktische of emotionele zaken aanpakken, of je gewoon een hart onder de riem steken. En jij kunt hen op jouw beurt helpen met jouw eigen ervaringen. Je kunt online, maar ook via bijvoorbeeld gespreksgroepen of een Alzheimer Café met lotgenoten in contact komen. 

Het doet me goed om verhalen uit te wisselen met lotgenoten. Je herkent veel bij elkaar en dan voelt het even alsof je niet de enige bent die dit allemaal meemaakt.

Hester (71)

Laat een zorgleefplan opstellen

Bij de zorg voor iemand met dementie zijn verschillende hulpverleners betrokken. Dat vraagt om een goede samenwerking tussen de zorgverleners van je naaste. Alle betrokkenen moeten goed op de hoogte zijn van de situatie, de wensen en de behoeftes van je naaste. De informatie daarover en de afspraken over de verdeling van de zorg worden vastgelegd in een

zorgleefplan (zlp)

Zorgleefplan 

Het zorgleefplan (zlp) is een hulpmiddel om tegemoet te komen aan de wensen en behoeftes van je naaste. Het zlp wordt opgesteld door de zorginstelling, maar jouw input en eventueel die van andere familieleden is heel belangrijk. In het zlp staat bijvoorbeeld een uitgebreide omschrijving van de manier waarop de persoon met dementie haar leven wil leiden, wat ze belangrijk en prettig vindt en wat juist niet. Daarnaast bevat het plan haar medische gegevens en informatie over de ondersteuning die nodig is.

. Als het belangrijk is om zorgafspraken vast te leggen, zal de casemanager waarschijnlijk zelf voorstellen om dit te doen. Doet ze dat niet, vraag er dan naar. Een zorgleefplan biedt helderheid over wat je mag verwachten van de zorg en ondersteuning aan je naaste. Jouw inbreng bij het opstellen van dit plan is belangrijk. Om je goed voor te bereiden op het opstellen van het zorgleefplan, kun je dit document van MantelzorgNL invullen. Zo weet je zeker dat alle belangrijke punten in het zorgplan aan bod komen. 

Casemanager dementie

Gerben is een onafhankelijke en vaste begeleider voor mensen met dementie én hun naasten. Hij richt zich op de best mogelijke situatie thuis, voor iedereen.
 

Stel je vraag >
0 reacties