Terug naar informatieoverzicht
geschatte leestijd 2 min

Geloofsbeleving en dementie

Voor jou als mantelzorger en voor je naaste met dementie kan geloofsbeleving belangrijk zijn. Wat zijn jouw krachtbronnen? Hoe help je jouw naaste om haar geloof te beleven?

Wat jij doet in de zorg voor je naaste is méér dan helpen bij de dagelijkse handelingen. Waarom heb je (een deel van) de mantelzorg op je genomen? Dat zal wellicht uit liefde voor je naaste zijn, maar soms ook uit plichtsbesef en verantwoordelijkheidsgevoel.

Als de zorg voor je naaste zwaar wordt, is het goed mogelijk dat je jezelf de vraag stelt: waar doe ik het voor? Wat heeft het leven mij nog te bieden? Op zulke momenten kan het helpen om stil te staan bij de vraag: wat zijn mijn krachtbronnen? Waar haal ik inspiratie vandaan?

Geloof als bron van kracht en inspiratie

Geloof speelt voor veel mensen een belangrijke rol. Natuurlijk gaat het om allerlei vormen van geloof. Daar waar het woord geloof staat, kun je jouw eigen geloofsbeleving invullen.

Voor veel mensen is het geloof een grote troost en steun. Vaak zit het diep geworteld en biedt het een gevoel van veiligheid en vertrouwen. Ook voor je naaste kan het geloof veel aanknopingspunten bieden. De oude, vertrouwde woorden, liederen en rituelen worden nog heel lang herkend.

'Nelleke en ik gaan nog elke zondag samen naar de kerk. Nelleke geniet van de muziek en ik voel me weer even opgenomen in een groter geheel.' 

Rinus (83)

Samen thuis het geloof beleven

Hoe kan je je naaste helpen om haar geloof te beleven? Op een gegeven moment zal het te vermoeiend worden om een bijeenkomst bij te wonen. De vele mensen, de indrukken, de geluiden en de soms lange zit, vragen dan te veel inspanning. 0m te voorkomen dat jullie worden gemist, kun je ervoor kiezen bepaalde mensen van de geloofsgemeenschap te informeren over de ziekte van je naaste. Nodig hen eens uit om langs te komen. In de vertrouwde omgeving thuis kan er dan veel worden gedaan om samen met je naaste jullie geloof te beleven. Misschien willen ze je naaste wel voorlezen uit de Bijbel of Koran.

'Medewerkers brengen vader naar de dienst beneden in het verzorgingshuis. Gelukkig kan dat.'

Pieter (45)

Met de huidige mediatechnieken is het ook vaak mogelijk om online diensten te volgen of op televisie uitzendingen te kijken. Samen kun je dan genieten van zang, meedoen in gebed en luisteren naar wat een voorganger vertelt. Vooral muziek en zang geven rust en een vertrouwd gevoel. Via sites als Spotify en Youtube kun je de favoriete (geestelijke) muziek van je naaste vinden.

Heb je vragen over zingeving en geloofsbeleving? Raadpleeg gerust onze ethisch expert Tim van Iersel.

Geestelijk verzorger / ethicus

Tim is geestelijk verzorger en ethicus. Hij helpt je graag verder met vragen over het omgaan met verlies (nu en later), zingeving of dilemma’s bij dementie.
 

Stel je vraag >
0 reacties