Terug naar informatieoverzicht
geschatte leestijd 5 min

Professionele cursussen en begeleiding voor praktische tips

Als je naaste de diagnose dementie krijgt, heb je meestal geen ervaring met de zorg die daarbij komt kijken. Daarom is het goed om begeleiding te vragen, een cursus te volgen of in contact te komen met mensen die hetzelfde (hebben) ervaren. We zetten de mogelijkheden voor je op een rijtje.

Persoonlijke begeleiding: casemanager en huisarts

Je huisarts is het eerste aanspreekpunt voor vragen over de ziekte van je naaste. Maar je kunt ook bij hem terecht met je eigen gezondheidsproblemen. Door de zorg voor je naaste kun je overbelast raken. De eerste signalen daarvan zie je makkelijk over het hoofd. Het is dus belangrijk dat je ze herkent. Neem je klachten serieus en bespreek ze met je huisarts.

Ik werd steeds nerveuzer en sliep slecht. Tenslotte ben ik maar eens naar de huisarts gegaan, want ik werd zó moe. Zij kon me gelukkig helpen.

Frida (56)

Een casemanager is een onafhankelijke en vaste begeleider voor je naaste én voor jou. Een casemanager informeert, begeleidt, denkt mee, adviseert, regelt zorg en helpt bij het maken van keuzes. Op die manier krijg je steun in je omgang met de ziekte en de gevolgen ervan in het dagelijks leven.

Cursussen en groepsgesprekken

Er bestaan in Nederland veel cursussen en gespreksgroepen voor mantelzorgers. Van veel cursussen en begeleidingstrajecten is het nut inmiddels duidelijk aangetoond: als mantelzorger raak je minder snel overbelast, krijg je meer zelfvertrouwen en houd je de zorg in het algemeen beter vol. Er zijn verschillende typen cursussen en begeleiding. Het aanbod verschilt sterk per gemeente. Kijk gewoon wat het beste bij je past. 

Ook de kosten variëren sterk. Soms is het aanbod gratis, soms is een eigen bijdrage verplicht en soms vergoedt een verzekeraar de kosten. Het Wmo-loket van je gemeente kan je helpen bij het vinden van een passende cursus of begeleidingstraject. Je kunt ook zoeken in het aanbod van de volgende organisaties:

 • Organisaties voor mantelzorgondersteuning. Op de website van MantelzorgNL vind je een lijst met organisaties en kun je met je postcode zoeken welke bij jou in de buurt is.
 • Een Stichting welzijn ouderen in je regio. Vraag hier naar bij het Wmo-loket in je gemeente.
 • Een Dementie Ontmoetingscentrum of Odensehuis bij jou in de buurt. Bekijk de overzichten met alle ontmoetingscentra en odensehuizen.
 • Een Alzheimer Café bij jou in de buurt of een regionale afdeling van Alzheimer Nederland.
 • Met de dementiebril bekijk je via een Virtual Reality-bril een film waardoor je kort ervaart hoe het is om dementie te hebben. Bij de film hoort een e-learning. Lees meer over de dementiebril
 • Ben je geïnteresseerd in mindfulness? Dan is TANDEM misschien iets voor jou. Deze mindfulnesstraining is ontwikkeld door het Alzheimer Centrum Limburg, speciaal voor mensen met dementie en hun naasten. Lees meer over de training.

Telefonische cursussen en begeleiding

Als deelname aan een cursus of gespreksgroep je niet aanspreekt of lastig te organiseren is, kun je ook telefonisch ondersteuning en begeleiding zoeken. Dat kan onder meer via de volgende organisaties:

 • De Alzheimer Telefoon (0800 – 5088) biedt zeven dagen per week van 09:00 tot 23:00 hulp en advies. Ook kun je er even je hart luchten. De vrijwilligers aan de telefoon zijn ervaringsdeskundigen of deskundigen met een relevante professionele achtergrond. Deze hulplijn is gratis;
 • Via Dementelcoach.nl kun je een persoonlijk coachingstraject aanvragen. Dit bestaat uit één tot maximaal tien gesprekken met een persoonlijke begeleider: een zorgprofessional die veel ervaring heeft met dementie. Tijdens het gesprek kun je vragen stellen, je problemen bespreken of je hart luchten. Een telefonisch consult duurt ongeveer 45 minuten. Vraag van tevoren of je zorgverzekeraar of gemeente de kosten dekt. 
 • Het Nationaal Ouderenfonds heeft ook een speciale telefoonlijn voor mantelzorgers. In twee tot zes gesprekken helpen de coaches van het Nationaal Ouderenfonds je met alle vragen rondom mantelzorg. Bel 088 3442000 voor meer informatie of een gesprek.

Meer algemene hulplijnen, waar je ook met vragen over dementie terecht kunt, zijn:

 • Korrelatie is vooral bekend van de telefonische hulpverlening, maar je kunt ook contact opnemen via mail of chat. Bij Korrelatie werken deskundige en ervaren hulpverleners, zoals maatschappelijk werkers en psychologen. Je vindt er een luisterend oor en kunt er vragen stellen over verschillende onderwerpen, waaronder dementie. Bellen met Korrelatie kost 15 cent per minuut;
 • Bij Sensoor kun je zeven dagen per week, vierentwintig uur per dag je verhaal kwijt. Deze hulpdienst is het hele jaar door, ook op feestdagen, bereikbaar voor mensen die behoefte hebben aan een vertrouwelijk gesprek of informatie. Per telefoon, per mail en (op specifieke tijden) ook per chat. De vrijwilligers die de lijn bemensen zijn getraind door deskundige beroepskrachten. De kosten zijn 5 cent per minuut.

Leren over dementie via internet

Ook online zijn er veel mogelijkheden om je te verdiepen in het onderwerp dementie. Meer kennis en inzicht in de ziekte van je naaste kan je helpen bij je rol van mantelzorger.

Alzheimer Experience

De interactieve internetfilm Alzheimer Experience geeft je veel waardevolle informatie over wat de ziekte van Alzheimer met iemand doet. Deze internetfilm bestaat uit 22 korte filmpjes, die steeds uitgaan een ander perspectief. Je bekijkt diverse situaties door de ogen van mensen met dementie, van mantelzorgers en van verzorgenden, gespeeld door professionele acteurs. Een arts geeft meer informatie over de nagespeelde situaties, waardoor je meer inzicht krijgt in de ziekte. In totaal duurt het twee tot vier uur om de hele film te bekijken, maar je kunt een account aanmaken. Die maakt het mogelijk na een pauze verder te gaan waar je gebleven was. Er zijn geen kosten aan verbonden.

Online cursussen omgaan met dementie

Op het internet worden meerdere online cursussen over het omgaan met dementie aangeboden.  

 • De Online training omgaan met veranderend gedrag op dementie.nl leert je omgaan met het veranderende gedrag van een naaste met dementie. Denk aan agressief, afhankelijk, achterdochtig of bijvoorbeeld onrustig of verbloemend gedrag. Iedere training bestaat uit een video en een aantal vragen. De training helpt je om het veranderende gedrag van je naaste te begrijpen en geeft tips om er beter mee om te gaan.
 • Dementie Online is een internetcursus van vijf lessen met persoonlijke begeleiding en feedback van een persoonlijke coach ‘op afstand’. Je krijgt praktische tips en handvatten, die zijn toegespitst op je persoonlijke situatie. De lessen gaan onder meer over omgaan met de ziekte en probleemgedrag, zorg voor jezelf en het ombuigen van gedachtes die je niet verder helpen. De cursus wordt vergoed door sommige zorgverzekeraars. 
 • Dichter bij dementie is een online cursus die zich richt op het begrijpen van het gedrag van mensen met dementie. Waarom gedragen zij zich zoals ze dat doen? In de online cursus leer je dit beter te begrijpen ontvang je praktische omgangstips. Aan deze cursus zijn kosten verbonden.
 • Via MAX vandaag kun je gratis de online cursus Omgaan met dementie volgen. In deze cursus geeft een verpleegkundig consulent praktische tips voor mantelzorgers. Filmpjes met nagespeelde situaties geven een goed beeld van de dagelijkse werkelijkheid van mensen met de ziekte van Alzheimer.

Alzheimer Nederland en dementie.nl 

Bij Alzheimer Nederland kun je verschillende digitale brochures aanvragen, bijvoorbeeld over de diagnose, dementie op jonge leeftijd, opname in een verpleeghuis en rechtsbescherming. Op dementie.nl vind je informatie-artikelen, tips en ervaringsverhalen. Heb je een vraag en kan je het antwoord niet vinden? Stel dan per mail een vraag aan een van onze experts

Relevante boeken en films voor mantelzorgers

In onze boekenoverzichten vind je boekentips over dementie en mantelzorg. We hebben ook interessante films, documentaires en tv-programma's op een rijtje gezet. 

0 reacties