Terug naar informatieoverzicht
geschatte leestijd 4 min

Tips voor het omgaan met het verlies van je naaste

Als je naaste is overleden komt er een eind aan een heftige periode. Maar er ontstaat ook een ‘gat’ omdat je naaste er niet meer is. Hoe geef je het verlies een plek?

Tips voor de eerste rouwperiode

Ook al is de dood van je naaste niet onverwacht, het brengt waarschijnlijk veel emoties met zich mee. De eerste dagen heb je waarschijnlijk je handen vol aan de praktische zaken die je moet regelen na het overlijden. Daarna komt er ruimte voor het rouwproces. Probeer in deze periode rekening te houden met het volgende:

 • Neem de tijd om je gevoelens toe te laten en te verwerken, maar sluit je niet af van de buitenwereld.
 • Praat over je gevoelens met mensen in je omgeving of een professioneel hulpverlener. Verdriet delen is een voorwaarde om het te verwerken.
 • Rouw verloopt vaak in golven. Je kunt denken dat het beter gaat en je daarna opeens weer erg verdrietig voelen. Uiteindelijk neemt dit verdriet geleidelijk af.
 • Bewaar voorwerpen die je aan je naaste herinneren: ze kunnen je helpen een gevoel van verbondenheid met haar in stand te houden.
 • Hou je eigen gezondheid in de gaten. Probeer goed te eten en te slapen.
 • Neem de eerste tijd na het overlijden van je naaste geen belangrijke beslissingen.
 • Sommige mensen voelen zich schuldig na het overlijden van hun naaste. Het kan helpen om deze gevoelens en gedachten op te schrijven voor je naaste en deze brief te begraven of te verbranden.

Tips voor na het mantelzorgen

Als (oud-)mantelzorger heb je jarenlang veel tijd besteed aan de zorg en aandacht voor je naaste met dementie. Wanneer je naaste er niet meer is, kan het zijn dat je het gevoel hebt dat je in een ‘zwart gat’ valt. Je hebt ineens tijd over. Hoe vul je dit gat in?

In onderstaande video geeft Veronique van Gils drie tips voor na het mantelzorgen. Veronique zorgde acht jaar voor haar man met dementie voor hij overleed.

Drie tips om niet in een gat te vallen ná je mantelzorg

Tips voor na het mantelzorgen:

 • Blijf praten over je naaste, hou herinneringen levend.
 • Gun jezelf tijd en neem die tijd ook. De duur van het rouwproces is voor iedereen anders.
 • Ga opruimen. Een opgeruimd huis is goed voor een opgeruimd hoofd. Geef de dierbaarste spullen van je naaste een plek in huis.
 • Pak oude hobby’s en bezigheden weer op. Of begin juist met iets nieuws.
 • Blijf sociale contacten onderhouden. Eventuele verwaterde contacten die je dierbaar zijn kun je weer aanhalen.
 • Doe iets om je naaste te herdenken: plant een boom, maak een mooi fotoalbum of organiseer een bijeenkomst met bekenden van je naaste.
 • Durf hulp te vragen aan vrienden of professionals als je dat nodig hebt.

Hulp bij rouwverwerking

Sommige mensen verwerken het verlies van hun naaste het liefste alleen of met vrienden en familie, anderen hebben behoefte aan professionele hulp. Neem gerust contact op met je huisarts als je (psychische) hulp 'van buitenaf' nodig hebt. Hij kan je doorverwijzen naar een rouwconsulent, coach of psycholoog.

Heb je behoefte aan een luisterend oor? Bel dan de AlzheimerTelefoon: 0800 - 5088. De AlzheimerTelefoon is iedere dag bereikbaar van 9.00 tot 23.00 uur.  Bellen is gratis. 

Je kunt ook via internet of lotgenoten een professional zoeken die jou bij je rouwverwerking kan bijstaan. Kijk bijvoorbeeld eens op Wie troost mij?

Je kennis en ervaring (her)gebruiken

Als (oud-)mantelzorger leer je veel over omgaan met een naaste met dementie. Wanneer je wat verder bent in het rouwproces en het overlijden van je naaste hebt geaccepteerd, krijg je misschien wel de behoefte om de kennis die je hebt opgedaan te delen. Met jouw ervaring kun je anderen helpen. Er zijn verschillende manieren om dit te doen:

 • Meld je aan als vrijwilliger van de AlzheimerTelefoon. Mensen die te maken hebben met dementie kunnen deze lijn bellen als ze een dementie-gerelateerde vraag hebben of hun verhaal kwijt willen. Jij kunt je als ervaringsdeskundige waarschijnlijk goed in hun situatie verplaatsen en hen van advies voorzien.
 • Heb je tijdens de ziekte van je naaste wel eens een Alzheimer Café bezocht en gaf dat steun? Vraag gerust eens aan de organisator van een Café bij jou in de buurt of je kunt helpen. Bijvoorbeeld door op te treden als gastheer of gastvrouw of door het delen van jouw verhaal.
 • Deel je ervaring op het forum en help daarmee anderen die een naaste met dementie hebben. Je kunt hier ook zelf terecht voor steun bij het verlies van je naaste.
 • Als je lang voor iemand hebt gezorgd, kun je het zorgen gaan missen. Sommige mensen zoeken daarom na een tijdje een nieuw ‘mantelzorgproject’. Ze halen er voldoening uit om regelmatig langs te gaan bij een vriend of familielid die wel wat extra hulp en aandacht kan gebruiken.
 • In veel gemeentes zijn er maatjes- of buddy-projecten. Via zo'n project kun je anderen een handje helpen of tot steun zijn. Bijvoorbeeld een mantelzorger of een persoon met dementie. Informeer gerust bij mantelzorgorganisaties in jouw gemeente wat de mogelijkheden zijn. 

Voel je na het rouwproces totaal geen behoefte je kennis te delen? Dan is dat natuurlijk ook prima. Ieder mens en elk rouwproces is anders.  

Heb jij nog een tip om het verlies van je naaste te verwerken? Laat het hieronder weten in een reactie. We horen en leren graag van jouw ervaring. Samen weten we meer.

expert rouw en verlies

Rouw en verlies wanneer iemand nog niet is overleden, horen erg bij dementie.
Hans kan vanuit zijn jarenlange ervaring bij Monuta uw vragen beantwoorden.

Stel je vraag >
0 reacties