Terug naar informatieoverzicht
geschatte leestijd 2 min

Twijfels en onzekerheid: doe ik het wel goed?

Doe ik het wel goed? Het is heel begrijpelijk dat die vraag bij je opkomt als je zorgt voor een naaste met dementie. Want hoe weet je of je het goed doet? Of in elk geval goed genoeg? Een eenduidig antwoord is moeilijk te geven. Het helpt vaak al veel te beseffen dat iedereen in een vergelijkbare situatie met deze twijfels en onzekerheden zit. Erover praten kan helpen. Net als lezen over de ervaringen en tips van lotgenoten en wat algemene benaderingsadviezen. 

Twijfel is heel normaal

Hoe zieker je naaste wordt, hoe ingewikkelder de communicatie met haar. Je moet steeds meer voor haar bedenken en keuzes voor haar maken. Ongetwijfeld komt de tijd dat het je niet meer lukt  haar ertoe over te halen iets te doen of juist te laten. Dat het goed is om even samen met jou een wandelingetje te maken bijvoorbeeld. Of dat ze haar vuile kleren niet in de prullenbak moet gooien, maar in de wasmand. Het zal je ook niet altijd lukken om je geduld te bewaren, of je naaste te kalmeren of te troosten. Dat is heel normaal.

Je naaste kan door dementie zo sterk veranderen dat ze totaal niet meer lijkt op de persoon die ze was. Misschien is ze wel veranderd in iemand die je niet eens heel graag meer mag. Logisch dat je twijfelt hoe je moet omgaan met de veranderde situatie. 

Soms herken ik haar nauwelijks nog. Ze is zó opvliegend geworden. Hoe kan ik daar nou het beste op reageren? 

Jacqueline (54)

Hoe benader ik mijn naaste met dementie?

Hoe kun je het beste omgaan met je naaste met dementie? Moet je haar verbeteren als ze fouten maakt, of juist liever niet? Moet je je woordgebruik aanpassen of op een ‘volwassen toon’ met haar blijven praten? Antwoorden op zulke vragen geven houvast als je nieuwe manieren zoekt om met je veranderende naaste om te gaan. Elders op deze website vind je een aantal handvatten voor het communiceren met je naaste

Mijn vader kan het maar niet laten mijn moeder steeds te verbeteren. Dat werkt voor geen meter: ze klapt er helemaal van dicht.

Ineke (51)

Hoe doen anderen het? 

Tips van andere mensen die zorgen voor een naaste met dementie kunnen je veel steun bieden als je twijfelt of je de zorg voor je naaste wel goed aanpakt. Alzheimer Nederland vraagt geregeld naar de mening van mantelzorgers en naar hun adviezen voor lotgenoten. Dit zijn enkele waardevolle tips van ervaringsdeskundigen. 

  • Accepteer dat je geduld niet eindeloos is.
  • Leg de lat niet te hoog, niet voor jezelf en niet voor je naaste.
  • Geluk zit in kleine dingen: organiseer regelmatig iets leuks.
  • Probeer positief te blijven, ook al valt dat niet altijd mee.
  • Zorg ervoor dat het gezellig is, de rest is minder belangrijk.
  • Ga niet stilzitten, maar blijf dingen ondernemen met elkaar.
  • Doe eenvoudige dingen waar je naaste vrolijk van wordt. Durf weer kind te zijn en mee te genieten.
  • Probeer de belevingswereld van je naaste te accepteren. Tegenspreken, ruzie maken of schreeuwen heeft geen zin.

Op ons forum zijn nog veel meer tips te vinden. Je kunt thema’s zoeken op trefwoord, zodat je gemakkelijk informatie kunt vinden die voor jou relevant is. 

Het belangrijkste advies voor de omgang met twijfels en onzekerheden, is misschien wel: praat erover met anderen. Het lucht op om je frustraties, zorgen en emoties te delen met mensen om je heen. Praat er over met familieleden, vrienden, of bekenden. Of met een zorgprofessional, zoals de casemanager, huisarts of psycholoog.

In de artikelen onder 'gerelateerde informatie' in de rechterkolom, vind je veel aanknopingspunten die je houvast kunnen bieden voor de omgang met en zorg voor je naaste én voor jezelf. In het onderstaande filmpje krijg je een aantal inzichten over de omgang met je partner met dementie aangereikt die je misschien verder kunnen helpen. 

Dhr. Stoffers heeft dementie #4
0 reacties