Terug naar informatieoverzicht
geschatte leestijd 3 min

Samen met je partner voorbereiden op de toekomst

Meestal biedt dementie je de tijd om te wennen aan de situatie en je aan te passen aan de veranderingen in jullie relatie. Ook al heb je geen tijd en zie je ertegen op, het is verstandig om snel een aantal praktische zaken te regelen zodat jullie (financieel) voorbereid zijn op de toekomst.

Wacht niet te lang

Om zaken te kunnen regelen heeft je partner een medische diagnose nodig. Zonder diagnose heeft ze straks geen recht op hulp of ondersteuning ook al is het voor iedereen duidelijk dat er sprake is van dementie. Zodra er een officiële diagnose is, is het verstandig om zaken te regelen en samen keuzes te maken voor de toekomst. Het kan vervelend zijn om te doen, maar regel bijvoorbeeld financiële zaken nu je het nog samen kunt bespreken. Als je te lang wacht, kan het zijn dat de notaris de handtekening van je partner niet meer accepteert. Je krijgt dan zaken niet of zeer moeizaam geregeld.

Raadpleeg de Checklist belangrijke zorg- en hulpzaken. Deze lijst helpt jullie om je te oriënteren op de mogelijkheden die er zijn. Zo kun je op tijd de juiste hulp regelen en kunnen jullie samen belangrijke beslissingen nemen voor de toekomst.

Om het huis ooit te kunnen verkopen, had ik de handtekening van mijn vrouw nodig. Gelukkig maakte iemand mij hierop attent en konden we het op tijd regelen.

Frank (60)

Vergaar kennis en deel deze

Bij iedereen verloopt de ziekte anders, maar globaal kun je je voorbereiden op wat komen gaat. Hoe beter jij geïnformeerd bent over de vorm van dementie die je partner heeft, hoe beter je weet wat je te doen staat. Lees over de ziekte en de gevolgen (pluis dementie.nl helemaal uit), praat er samen over, ook met de kinderen. Zoek contact met lotgenoten en met mensen die dicht bij jullie staan.

Deel je kennis om anderen te betrekken bij jullie situatie. Vergeet daarbij jullie eventuele (klein)kinderen niet. Voor hen zijn er goede boeken en films te vinden die helder uitleg geven over de ziekte. Door er open over te praten met mensen die belangrijk zijn voor jou en je partner, creëer je rust en duidelijkheid en is iedereen zo goed mogelijk voorbereid op de volgende fasen in het ziekteproces.

Bereid je voor op een zorgende rol

In het artikel Veranderde relatie(s) veroorzaakt door dementie lees je over de veranderingen die jullie liefdesrelatie ondergaat in het ziekteproces van dementie. De verzorgende rol die je gaat krijgen is niet iets wat je zomaar doet of kunt. Probeer bij jezelf na te gaan wat je aankunt. Waar ligt voor jou de grens in wat je aankunt en nog wilt doen? Bedenk wat andere familieleden kunnen doen, waar je ondersteuning bij nodig hebt en wat je beter aan professionals over kunt laten.

Werk je nog en wil je toch veel zelf doen in de zorg voor je partner? Wil je bijvoorbeeld (tijdelijk) minder werken om voor haar te zorgen? In het stappenplan van PGGM&CO staat wat je moet doen en hoe je het moet doen om meer tijd te genereren voor je mantelzorgtaken. Minder werken hoeft financieel niet nadelig te zijn. Er zijn wel voorwaarden aan verbonden en je moet het ruim op tijd aanvragen bij je werkgever. Lees meer over Vergoedingen voor vrijwillige zorg.

Onderzoek wat je kunt doen om jullie huis zo aan te passen dat het nog lang veilig voor haar is. Op tijd thuiszorg aanvragen geeft jou de rust dat er een oogje in het zeil wordt gehouden op tijden dat jij werkt of er even niet bent.

Iedere vrijdagavond komt er iemand bij ons thuis zodat ik een biertje kan gaan drinken in mijn stamkroeg in de buurt. Daar laad ik enorm van op.

Peter (70)

Zorg goed voor jezelf

We zeggen het steeds weer: zorg goed voor jezelf. Voorkom overbelasting door oog te hebben en houden voor je eigen behoefte aan ruimte en tijd voor jezelf. Lees vooral de tips om overbelasting te voorkomen zodat je de zorg vol kunt houden zolang als jij dat wilt en (fysiek) aankunt. Doe dingen waar je van geniet en energie van krijgt, en zorg dat je hoe dan ook je verhaal bij iemand kwijt kunt.

PGGM Pensioenexpert

Marc is een ervaren pensioenadviseur. Hij helpt je dan ook graag op weg om het juiste antwoord op jouw pensioenvraag te vinden.
 

Stel je vraag >
0 reacties