Terug naar informatieoverzicht
geschatte leestijd 2 min

In beweging blijven met dementie

Actief blijven betekent ook in beweging blijven. Bewegen is goed voor lichaam én geest van je naaste. Heel intensief bewegen of sporten is misschien te veel gevraagd, maar er zijn genoeg manieren waarop je naaste toch (ook samen met jou) in beweging kan blijven.

Beter slapen en eten

Er is veel onderzoek gedaan naar de invloed van bewegen op dementie. Daaruit blijkt dat bewegen positieve effecten kan hebben op de dementie, maar het is geen garantie. Bewegen houdt je naaste wel fitter en het lichaam gezonder. Dat kan zeker bijdragen aan de kwaliteit van leven. Bewegen kan een positief effect hebben op het slaappatroon van je naaste en op de eetlust. Als je naaste van bewegen vrolijker wordt, helpt dat angst en onrust te verminderen. Samen bewegen is goed om op een positieve manier het sociale leven te stimuleren.

Zie jij geen manieren om je naaste in beweging te krijgen? Vraag dan raad aan een zorgverlener. Een ergotherapeut die gespecialiseerd is in dementie of een

geriatriefysiotherapeut

Geriatriefysiotherapeut

Een geriatriefysiotherapeut is een fysiotherapeut die zich heeft gespecialiseerd in ouderen. Een geriatriefysiotherapeut heeft ervaring met bewegingsproblemen bij mensen met dementie. Hij kan je naaste en jou begeleiden en geeft advies over behandeling en oefeningen. 

kan je naaste leren bewegen en jou leren hoe je met haar om kunt gaan. De huisarts kan je doorverwijzen.

Dan zei ik: “Kom op, je bent nog niet klaar. We gaan weg.” Dan krabbelde hij helemaal op en liepen we samen de stad in. Koffie drinken ergens.

Gré (76)

Wat kun je doen?

 • In het beginstadium van de dementie kun je kijken of er mogelijkheden zijn voor je naaste om haar oude sport uit te oefenen. Misschien is er iemand binnen je netwerk die dit met haar kan doen? Denk bijvoorbeeld aan gymnastiek, Nordic Walking en zwemmen.
 • Stofzuigen, de stoep vegen, afwassen en tuinieren zijn klusjes in en om huis die haar in beweging brengen. Maar ook zelf naar het toilet lopen, aankleden, tandenpoetsen en zelfs kauwen vallen onder de noemer bewegen.
 • Laat haar dagelijks haar vertrouwde blokje om lopen. Kan ze dat niet meer alleen, dan is er misschien wel iemand in de buurt te vinden die met haar mee wil wandelen.
 • Fietsen op een duofiets, een bal of ballon overgooien en zwemmen zijn mogelijkheden voor je naaste als ze minder mobiel is. 

Wil je meer inspiratie om in beweging te blijven? Bekijk dan alle bewegingstips. Daarin staan ook allerlei handige links naar (georganiseerde) activiteiten in de buurt of naar vrijwilligersinitiatieven die je helpen een beweegmaatje voor je naaste te vinden.

Je kunt ook online de Beweeggids van het Kenniscentrum Sport & Bewegen bekijken. In deze gids staan tientallen oefeningen en tips, speciaal voor mensen met dementie. 

Contra-indicatie

Als je naaste niet of nauwelijks fit is of met onderstaande gezondheidsklachten kampt, neem dan eerst contact op met de huisarts of fysiotherapeut. Wees terughoudend met al te enthousiast bewegen als je naaste last heeft van:

 • Hartproblemen;
 • Hoge bloeddruk;
 • Onverklaarde pijn op de borst;
 • Duizeligheid of flauwvallen;
 • Bot- of gewrichtsproblemen;
 • Ademhalingsmoeilijkheden;
 • Evenwichtsproblemen of regelmatig vallen.
0 reacties