Terug naar
Expert
geschatte leestijd
minder dan een minuut

Is dementie op jonge leeftijd erfelijk?

De diagnose dementie leidt tot veel vragen. In de Vraag Van De Week (#VVDW) geven we antwoord op een vraag van een bezoeker van dementie.nl. Deze week een vraag aan Dinant Bekkenkamp. Hij is expert wetenschappelijk onderzoek. ‘Mijn vader kreeg alzheimer op zijn 63e, krijg ik het nu ook?'

Vraag Van De Week

Er komt veel alzheimer in mijn familie voor. Mijn grootouders kregen het beide rond de 80 jaar, maar mijn vader was 63 toen hij de diagnose kreeg. Moet ik me zorgen maken?

Antwoord van Dinant Bekkenkamp

Als een van je ouders dementie op jonge leeftijd (jonger dan 65 jaar) krijgt, betekent dat niet dat jij automatisch ook een groot risico hebt op dementie. Komt de dementie op jonge leeftijd veel in de familie voor, dan kan het zijn dat er sprake is van de dominant overerfbare dementie. In dat geval is één specifiek gen de veroorzaker van de dementie.

Het feit dat er veel mensen in jouw familie dementie krijgen ná hun 65e levensjaar, draagt niet bij aan het risico. Wanneer dementie op jonge leeftijd maar 1 keer in je familie voorkomt, is jouw kans op dementie vergelijkbaar met dat van andere mensen. 

Lees voor meer informatie het artikel erfelijkheid bij dementie op jonge leeftijd

Over #VVDW

Vraag Van De Week (#VVDW) is afgeleid van de vragen die onze experts krijgen. De antwoorden zijn niet alleen nuttig voor degene die de vraag stelt. Jij kunt er ook iets aan hebben. Daarom plaatsen we interessante vragen in de rubriek #VVDW. De #VVDW is altijd geanonimiseerd, we noemen geen namen of andere persoonlijke gegevens. Bekijk voor meer vragen het overzicht.

Heb jij ook een vraag over je naaste met dementie? Stel ‘m aan een van onze experts.  

 

0 reacties