Terug naar informatieoverzicht
geschatte leestijd 2 min

Regeltips voor iemand met dementie

Als je een diagnose dementie hebt, is het belangrijk om zo lang mogelijk zelf te bepalen wat er met je gebeurt. Keuzes en beslissingen vastleggen geeft zekerheid. De tips in dit artikel kunnen hierbij helpen. Leg ze voor aan je naaste met dementie en kijk of jullie er samen mee aan de slag kunnen.

Zo lang mogelijk bepalen wat er gebeurt

De diagnose dementie betekent niet dat je niets meer kunt en niets meer te vertellen hebt. Daarom is het belangrijk om nu al dingen vast te leggen. Daarmee voorkom je dat er in de toekomst misschien beslissingen worden genomen die niet jouw voorkeur hebben.

Wie mag jou vertegenwoordigen?

Iedereen zou moeten vastleggen wie de vertegenwoordiger is als je zelf dingen niet meer kunt. Het is namelijk niet vanzelfsprekend dat je partner, kinderen of andere familieleden voor jou een handtekening mogen zetten. Jij bepaalt wie voor jou keuzes mag maken als je bijvoorbeeld in coma ligt of vergevorderde dementie hebt. Keuzes gaan over medische behandelingen, maar ook over de verkoop van het huis en het beheren van je bankrekening.

Kies iemand die je vertrouwt

Het is verstandig om mensen te kiezen die je volledig vertrouwt. Die kunnen jou in alle zaken vertegenwoordigen. Door meerdere personen aan te wijzen, kunnen ze elkaar vervangen én controleren. Iemand controleren die je vertrouwt lijkt heel wantrouwend, maar is wel verstandig. Het is prettig voor de persoon die jouw volmacht gebruikt en voorkomt eventueel misbruik. Eén keer per jaar zo’n standaard controle zorgt er ook voor dat andere familieleden weten dat ze jouw vertegenwoordiger kunnen vertrouwen.

Leg je wensen vast

Naast wie er mag beslissen is het belangrijk om vast te leggen wat jouw wensen zijn. Door je wensen op papier te zetten, weten je naasten wat ze wel en niet moeten doen.

Je kunt bij de notaris volmachten laten maken voor het nemen van medische beslissingen en het beheren van je financiën. Een volmacht gaat pas in op het moment dat jij daarvoor kiest of zelf geen keuzes meer kunt maken. Tot die tijd bepaal jij wat er met je gebeurt.

Andere wensen leg je vast in een wilsverklaring of wilsbeschikking. Hierin staat hoe jij medisch behandeld wilt worden. Wil je bijvoorbeeld gereanimeerd worden of juist niet? Deze wilsverklaring helpt jouw vertegenwoordiger in het nemen van medische beslissingen.

Alles vastleggen in een levenstestament

Het meest eenvoudig is het om al je wensen vast te leggen in een levenstestament. Dit is een notariële akte die juist geldt bij leven. Het staat helemaal los van een testament bij overlijden. Een levenstestament bestaat uit de volmachten die je geeft, de schriftelijke wilsverklaring plus alle andere zaken die jij belangrijk vindt om vast te leggen.

Je doet het samen

Het kan lastig zijn om dit soort zaken te bespreken met de mensen die je lief zijn. Je wilt het liever niet, en dat is begrijpelijk. Toch is het belangrijk om het wel te doen. Doe je het niet, dan kan het zijn dat later een rechter bepaalt wie voor jou beslissingen mag nemen. Uitstellen is dus niet verstandig.

Om zaken samen te bespreken en te regelen kan het boekje ‘Spreken over vergeten’ helpen. Je kunt het boekje samen invullen of alleen. Bij de notaris kun je al je specifieke vragen stellen en het ingevulde boekje meenemen als geheugensteuntje.

Stel je vragen aan een expert

Heb je meer vragen over het regelen van zaken? Stel ze gerust aan Berit Mulder. Zij is kandidaat-notaris en beantwoordt gratis algemene vragen over dit onderwerp. Ze doet dat via e-mail.

Kandidaat-notaris

Berit heeft veel ervaring in het adviseren over juridische en financiële gevolgen van wilsonbekwaamheid. Ze is mede-oprichter van Notaris & dementie, een netwerk van notarissen in Drenthe en Groningen.

Stel je vraag >
0 reacties