• Home
  • Experts
  • Kan ik een gps-volgsysteem vergoed krijgen bij dementie?
Terug naar
Expert
geschatte leestijd 2 min

Kan ik een gps-volgsysteem vergoed krijgen bij dementie?

De diagnose dementie leidt tot veel vragen. In de Vraag Van De Week (#VVDW) geven we wekelijks antwoord op een vraag van een bezoeker. Deze week een vraag aan gps-expert Yvette Vermeer. ‘Worden de kosten van een gps-systeem vergoed?’

Vraag Van De Week

We hebben een gps-volgsysteem gekocht voor mijn opa. Zo kan hij er zelf op uit, maar kunnen we ingrijpen als hij verdwaalt of te ver weg gaat. Het is best een prijzig apparaat. Kunnen we deze kosten vergoed krijgen? En zo ja waar moeten we dan zijn?

Antwoord van gps-expert Yvette Vermeer

Vanuit de zorgverzekering en gemeente worden sommige hulpmiddelen vergoed. Of het gps-volgsysteem van je opa daar ook onder valt, hangt af van het apparaat. Zorgverzekeraars en gemeentes vergoeden in bepaalde gevallen apparatuur voor

personenalarmering

Personenalarmering

Personenalarmering is een bel die iemand in moet drukken als er hulp nodig is. Er wordt dan een telefonische verbinding gemaakt met een centrale van een thuiszorginstelling of met iemand uit het netwerk.

De persoon voor wie het apparaat is, of het apparaat zelf, moeten aan allerlei eisen voldoen. In de meeste gevallen voldoet een gps-volgsysteem hier helaas niet aan.

Als je twijfelt, kun je altijd contact opnemen met de zorgverzekeraar van je opa of het wmo-loket van de gemeente waar hij woont. Zij kunnen je vertellen of het gps-volgsystemen voldoet aan de eisen om het te vergoeden.

Hieronder zetten we alvast wat basisinformatie over de vergoeding van personenalarmering op een rij.

Personenalarmering
Vanuit de basiszorgverzekering wordt apparatuur voor personenalarmering vergoed. Deze personenalarmering geldt alleen als iemand in eigen huis of tuin is. Gps-volgsystemen met alarmfunctie zoals die van je opa, vallen hier dus buiten.

In sommige gevallen wordt een personenalarm ook buitenshuis vergoed. Het gaat dan om medische alarmering. Dat houdt in dat als iemand alarm slaat via het apparaat, er snel medische zorg nodig is. Het alarm maakt verbinding met een 24/7 bereikbare centrale die een hulpverlener stuurt. De apparatuur wordt pas vergoed bij bepaalde voorwaarden. In de polis van de zorgverzekering staat welke voorwaarden gelden. 

Sociale alarmering
Bij dementie zijn mensen vaak op zoek naar sociale alarmering. In dat geval wordt er na een signaal iemand in het netwerk gebeld om polshoogte te nemen. Dit kan ook uitbesteed worden aan thuiszorgorganisaties. Sociale alarmering wordt niet vergoed vanuit de basisverzekering. In sommige aanvullende verzekeringen zit wel een vergoeding. Eventuele aansluit- en abonnementskosten worden niet vergoed. Indien een thuiszorgorganisatie is aangesloten op het alarm, dan worden ook de eventuele opvolgkosten niet vergoed. Opvolgkosten zijn de kosten die de thuiszorgorganisatie in rekening brengt als ze iemand langs sturen. 

Sommige gemeentes vergoeden sociale alarmering vanuit de wet maatschappelijke ondersteuning (wmo). Het apparaat moet er dan voor zorgen dat je opa langer, veilig thuis kan wonen. Eventuele aansluit- en abonnementskosten worden niet door de gemeente vergoed.

Wil je ervaringen uitwisselen met anderen over het gebruik van gps-systemen bij dementie? Neem dan eens het kijkje op het forum.

Over #VVDW

De Vraag Van De Week (#VVDW) is afgeleid van de vragen die onze experts krijgen. De antwoorden zijn niet alleen nuttig voor degene die de vraag stelt. Jij kunt er ook iets aan hebben. Daarom plaatsen we interessante vragen in de rubriek #VVDW. De #VVDW is altijd geanonimiseerd, we noemen geen namen of andere persoonlijke gegevens. Bekijk voor meer vragen het overzicht.

Heb jij ook een vraag over je naaste met dementie? Stel ‘m aan een van onze experts.

0 reacties