• Home
  • Experts
  • Kun je financiële zaken regelen met een onderhandse volmacht?
Terug naar
Expert
geschatte leestijd 1 min

Kun je financiële zaken regelen met een onderhandse volmacht?

De diagnose dementie leidt tot veel vragen. In de Vraag Van De Week (#VVDW) geven we wekelijks antwoord op een vraag van een bezoeker. Deze week een vraag aan kandidaat-notaris Berit Mulder. ‘Mijn moeder wil haar financiële zaken overdragen aan haar dochters. Kan dat met een onderhandse volmacht?’

Vraag Van De Week

Mijn moeder, mijn zussen en ik willen een algehele volmacht opstellen waarmee wij, de dochters, alle financiële zaken van mijn moeder kunnen regelen. Zowel nu als in de toekomst (mocht onze moeder wilsonbekwaam worden). Geeft een onderhandse algehele volmacht alle financiële bevoegdheden, dus zonder uitzonderingen? Of moeten wij de algehele volmacht toch echt in een notariële akte laten vastleggen?

Antwoord kandidaat-notaris Berit Mulder

Heel verstandig dat jullie dit nu al willen vastleggen! Fijn ook dat jullie het samen eens zijn en in een goede verstandhouding de zaken kunnen en willen regelen. Of het echt nodig is om het in een notariële akte te laten vastleggen, hangt af van wat je moeder wil regelen. Een onderhandse volmacht kun je zelf opstellen, zonder notaris. Persoonlijke en medische zaken kunnen goed worden vastgelegd in een onderhandse volmacht.

Gaat het om bankzaken of bijvoorbeeld de verkoop van een huis? Dan moet dat echt in een notariële akte worden vastgelegd. Officiële instanties, zoals banken, zullen de volmacht anders niet accepteren. Banken en notarissen hebben afspraken gemaakt over hoe die akte eruit moet komen te zien. Een (gespecialiseerde) notaris kan je hier meer over vertellen.

Lees meer over verschillende soorten volmachten.

Over Vraag Van De Week

De Vraag Van De Week (#VVDW) is afgeleid van de vragen die onze experts krijgen. De antwoorden zijn niet alleen nuttig voor degene die de vraag stelt. Jij kunt er ook iets aan hebben. Daarom plaatsen we interessante vragen in de rubriek #VVDW. De #VVDW is altijd geanonimiseerd, we noemen geen namen of andere persoonlijke gegevens. Bekijk voor meer vragen het overzicht.

Heb jij ook een vraag over je naaste met dementie? Stel ‘m aan een van onze experts.  

Kandidaat-notaris

Berit heeft veel ervaring in het adviseren over juridische en financiële gevolgen van wilsonbekwaamheid. Ze is mede-oprichter van Notaris & dementie, een netwerk van notarissen in Drenthe en Groningen.

Stel je vraag >
0 reacties