Terug naar informatieoverzicht
geschatte leestijd 3 min

Contact met lotgenoten

Het kan veel steun geven om ervaringen uit te wisselen en gevoelens te delen met lotgenoten. Mensen die net als jij zorgen voor een naaste met dementie, begrijpen je vaak met een half woord. Ze kunnen je bovendien vaak praktische tips en informatie geven: ze weten tenslotte precies waarmee je te maken hebt. 

Of je het prettig vindt om contact te hebben met andere mantelzorgers, is heel persoonlijk. Veel mensen voelen zich erdoor gesteund, maar zo’n contact kan ook confronterend zijn. Je kunt het beste zelf ervaren wat bij je past. Er zijn verschillende mogelijkheden om met lotgenoten in contact te komen. 

Lotgenotencontact vanuit huis

De AlzheimerTelefoon (0800-5088) is dagelijks te bereiken tussen 9.00 en 23.00 uur (ook in het weekend en op feestdagen). De vrijwilligers aan de telefoon zijn ervaringsdeskundigen of deskundigen met een toepasselijke professionele achtergrond. Je kunt bij ze terecht voor advies, met vragen, of gewoon voor een gesprek met iemand die precies weet waarover jij het hebt.

Op het forum van Alzheimer Nederland kun je 24 uur per dag, 7 dagen per week ervaringsverhalen lezen over (het omgaan met) dementie. Je kunt zoeken op specifieke thema’s, zodat je eenvoudig informatie kunt vinden over onderwerpen die voor jou van belang zijn. Je kunt ook je eigen verhaal delen en vragen stellen aan lotgenoten en aan Alzheimer Nederland. 

Het is fijn om op het forum verhalen te lezen van mensen die met hetzelfde bijltje moeten hakken als ik. Ik heb ook al veel handige tips gevonden.

Hans (75)

Lotgenotencontact in een groep

Vind je het prettig om persoonlijk contact te hebben met lotgenoten, dan kun je bijvoorbeeld een Alzheimer Café, -Theehuis, of -Trefpunt in de regio bezoeken, al dan niet samen met je naaste. Dit zijn maandelijkse informele bijeenkomsten voor mensen met dementie, hun naasten, hulpverleners en belangstellenden. De bijeenkomsten starten meestal met een lezing over een toepasselijk thema of een interview met een persoon met dementie, een mantelzorger of een zorgprofessional. Daarna kun je wat drinken, met andere bezoekers praten en ideeën, informatie en ervaringen uitwisselen. Alzheimer Nederland heeft een overzicht gemaakt van de bijeenkomsten in het hele land. 

We gaan elke maand samen naar het Alzheimer Café. Ik merk dat Peter het een prettig uitje vindt en ik heb er inmiddels een paar aardige mensen ontmoet. We blazen bij elkaar stoom af.

Heleen (63)

Er zijn ook mogelijkheden om deel te nemen aan gespreksgroepen die worden georganiseerd door verpleeghuizen, ontmoetingscentra, Odensehuizen of bijvoorbeeld de afdeling ouderen van de GGZ. Ook regionale afdelingen van Alzheimer Nederland organiseren af en toe gespreksgroepen. Vraag aan je casemanager of het Wmo-loket van je gemeente naar de mogelijkheden in of nabij je eigen woonplaats. Woon je in Vlaanderen? Bekijk dan het overzicht van familiegroepen.

Groepen voor naasten van jonge mensen met dementie

Soms krijg je al op jonge leeftijd te maken met een naaste met dementie. De invloed daarvan op je leven is heel anders dan bij ouderen met dementie. Vaak ben je in zo’n situatie niet alleen met de directe zorg belast, maar ben je ook nog aan het werk. Misschien heb je nog thuiswonende kinderen. Je krijg vaak te maken met veel onbegrip vanuit de omgeving. Het kan erg prettig zijn om hierover te kunnen praten met lotgenoten die net als jij nog jong zijn. Op verschillende plekken in het land zijn gespreksgroepen voor de naasten van jonge mensen met dementie

Wat goed dat ik op het forum mensen zie die ook een relatief jonge ouder hebben met dementie. Het is heel lastig om lotgenoten te vinden, terwijl je er zo veel aan kunt hebben. 

Femke (24)

Ook voor kinderen van jonge mensen met dementie worden soms gespreksgroepen gehouden. Op het forum van Alzheimer Nederland is een mogelijkheid tot lotgenotencontact tussen jongeren (+/- 18-35 jaar) met een ouder met dementie. 

Groepen voor naasten van mensen met een verstandelijke beperking

Bij mensen met een verstandelijke beperking, zoals het Syndroom van Down, is het vaak lastig om dementie te herkennen. Om gelijkgestemden te ontmoeten, kun je aanschuiven bij een Dementietafel. Tijdens deze bijeenkomsten gaan mantelzorgers, familie en zorgprofessionals met elkaar in gesprek over ouder worden en dementie bij mensen met een verstandelijke beperking. Dementietafels worden georganiseerd door KansPlus, het belangennetwerk voor verstandelijk gehandicapten. Kijk voor meer informatie en de agenda op de website van Dementietafel.

4 reacties
Tonen: Nieuwste reacties