Terug naar informatieoverzicht
geschatte leestijd 2 min

Wat is een Alzheimer Café en waar vind ik deze?

Een Alzheimer Café, Trefpunt of Theehuis is een ontmoetingsplek met maandelijkse bijeenkomsten voor iedereen met vragen over dementie. In een Theehuis is de voertaal Turks of Marokkaans. De sfeer is overal informeel en gemoedelijk, net als in een gewoon café.  

Lotgenotencontact overal in het land

Het Alzheimer Café is in 1997 bedacht door dr. Bère Miesen, de klinisch psycho(geronto)loog die als een van de eersten de schijnwerpers liet schijnen op mensen met dementie en hun naasten. De regionale afdelingen van Alzheimer Nederland organiseren op 246 locaties Alzheimer Cafés, Trefpunten, Salons of Theehuizen. Hier kun je, met of zonder je naaste, in contact komen met lotgenoten. Vaak zijn er ook professionele hulpverleners aanwezig die je vragen kunt stellen.

‘Er komen vaak veel vragen en problemen uit de zaal naar voren. Daar worden dan suggesties voor gedaan. Ik hoor er interessante dingen.’

Henk (76)

Een kijkje in het Alzheimer Café
Alzheimer Nederland

Voor wie zijn de Alzheimer Cafés bedoeld?

Niet alles is online of vanuit een boek of cursus te leren. Soms heb je gewoon behoefte aan persoonlijk contact met mensen die weten waarover het gaat. Iedereen met vragen over dementie kan daarom terecht bij een Alzheimer Café. Voel je welkom wanneer je bang bent dat je naaste of jijzelf dementie krijgt, bijvoorbeeld. Of wanneer je naaste onlangs de diagnose dementie heeft gekregen. In een veilige omgeving en prettige sfeer leer en profiteer je van elkaars ervaringen, kennis en kunde.

‘Was ik maar veel eerder hier gekomen. Veel van waar ik tegenaan ben gelopen valt nu op zijn plek.’

Arnold (73)

Opzet van de bijeenkomsten

Ieder café is anders, maar de opzet van de bijeenkomsten is vergelijkbaar. Elke bijeenkomst staat een thema centraal. Dat kunnen heel uiteenlopende thema’s zijn: van tips en trucs voor de veiligheid in en rondom het huis, rechtsbescherming, slaapproblemen en ergotherapie tot jouw rol als mantelzorger. De middag of avond begint met een film of een circa 30 minuten durend interview met een deskundige, gevolgd door een pauze. Vaak is er livemuziek. Na de pauze kun je een halfuur vragen stellen en met elkaar discussiëren. Na afloop is er gelegenheid om onderling een praatje te maken en nog wat te drinken. 

‘De eerste keer hoorde ik heftige verhalen die ik niet herkende. Daar schrok ik van. Inmiddels is Peter in een andere fase en is het juist fijn om daar met anderen over te praten.’

Ria (81)

Vind een Alzheimer Café bij jou in de buurt

Via deze link kom je een actueel overzicht van alle Alzheimer Cafés, Trefpunten, Salons en Theehuizen. Vul je postcode in en zie meteen welke activiteiten er bij jou in de buurt worden georganiseerd. In het overzicht zie je direct welke thema's de komende tijd worden besproken. Je hoeft je niet aan te melden voor deelname en de toegang is gratis. Wanneer je vragen hebt over een specifieke bijeenkomst kun je contact opnemen met de organisator of met de regionale afdeling. 

‘Ja, ik heb dementie. Maar dat betekent niet dat ik niets meer kan. Ik kom hier iedere maand.’

Christiaan (62)

 

0 reacties