Terug naar
Ervaringsverhaal
geschatte leestijd 1 min

Luisterverhaal: familieherinneringen van Karima

Karima
luisterverhaal-dementie.nl-karima

Heb jij ook mooie herinneringen aan je familie? Luister dan naar het verhaal van Karima en laat je inspireren om ook jouw herinneringen vast te leggen.

Journalist en fotograaf Ad Nuis kwam vorig jaar bij ons met het idee om verhalen en vooral herinneringen van mantelzorgers op te tekenen in de vorm van luisterverhalen. Zijn inspiratie komt voort uit de ziekte van zijn vader. De vader van Ad had alzheimer en het viel Ad op dat er vrijwel alleen over de ziekte werd gesproken. ‘De mens bestond bijna niet meer. Mijn vader is inmiddels overleden, en ik koester de fijne herinneringen die ik aan hem heb. Herinneringen zijn zó waardevol.’ Vorig jaar zijn er drie luisterverhalen gemaakt, speciaal voor De Dag van de Mantelzorg.

Ad Nuis maakt samen met zijn dochter Jamie Nuis ook dit jaar weer een aantal luisterverhalen voor dementie.nl.

In dit luisterverhaal vertelt Karima over de warme herinneringen die zij heeft aan opgroeien in een gezin met zeven kinderen. Moeder had een centrale rol in het gezin waarin discipline heerste. ‘Stipt om acht uur naar bed, al moest ik vaak het Achtuurjournaal voor mijn vader vertalen. Op zaterdag ging de tv niet aan, maar dan deden we spelletjes. Mijn moeder verzorgde de thee.’ De beste herinnering heeft Karima aan het vertellen van de Sprookjes uit 1001 nacht. ‘Dan kroop ik dicht tegen haar aan en droomde weg in een andere wereld. Ik knuffel nog steeds veel met haar. Ze geniet ervan, net als ik.’

Karima’s moeder heeft vasculaire dementie en woont nog steeds thuis. Karima’s zus woont met haar gezin bij moeder om 24-uurs zorg te geven. Wil je weten hoe Karima en haar zus dit doen, lees dan het ervaringsverhaal ‘De belangrijkste aanpassing is dat mijn zus naar Nederland is gekomen’.

Luister naar het verhaal van Karima en bekijk ondertussen de foto’s uit het familiealbum.

Luisterverhaal Karima, familieherinneringen
dementie.nl

Buurman, buurvrouw

We zijn nog op zoek naar een buurman, buurvrouw, kantinebeheerder van de voetbalclub of voorzitter van de biljartclub. Kortom: een mantelzorger op iets meer afstand die ook zeer betrokken is en mooie herinneringen heeft. Ben jij die buurman of ken je zo iemand? Laat het ons weten zodat ook die herinneringen bewaard blijven en anderen kunnen inspireren.

 

0 reacties