Terug naar informatieoverzicht
geschatte leestijd 2 min

Experimentele medicatie tegen dementie (onderzoek)

Wereldwijd lopen er veel onderzoeken naar behandelingen om dementie te vertragen, te stoppen of te genezen. Een geschikt medicijn vinden kan alleen als er mensen met dementie zijn die het willen uitproberen. Meedoen aan wetenschappelijk onderzoek heeft voordelen, maar ook nadelen.

Onderzoek in fases

Wetenschappelijk onderzoek naar een nieuw medicijn duurt jaren. Om te beginnen kost het veel tijd voordat het mogelijke nieuwe medicijn bij mensen getest (klinische fase) mag worden. Experimenteel onderzoek bij mensen gebeurt in 3 fasen: fase I, fase II en fase III. Er bestaat nog een fase IV, maar dan zijn de medicijnen al geregistreerd.
Iedere fase neemt één tot drie jaar in beslag. Het duurt daardoor al gauw tien tot vijftien jaar voordat een nieuw medicijn op de markt komt. Dat betekent dat voor je naaste die wil meedoen met onderzoek, de kans klein is dat ze nog behandeld kan worden met het medicijn dat ze uittest.

  • In fase I draait het vooral om veiligheid en bijwerkingen. Het medicijn wordt aan gezonde en zieke proefpersonen gegeven. Soms komen in deze fase ook al aanwijzingen naar boven over de werkzaamheid van het medicijn.
  • In fase II gaat het hoofdzakelijk om de optimale dosering. Het middel wordt gegeven aan een kleine groep patiënten.
  • In fase III van het onderzoek gaat het echt om de resultaten. Doet het medicijn wat het verwacht wordt te doen? De ene groep patiënten krijgt het medicijn, de andere (controle)groep, krijgt dezelfde behandeling maar dan met een placebo: een nepmedicijn.

Komt een medicijn in fase III terecht, dan is de kans ongeveer één op drie dat het effectief en veilig genoeg is om op de markt te komen.

In onderstaande video vertelt neuroloog Peter de Deyn meer over medicijnonderzoek bij dementie. 

Waarom is er nog geen medicijn tegen dementie? 
Alzheimer Nederland

Wel of niet meedoen?

Jullie zullen een weloverwogen keuze willen maken om al dan niet mee te doen aan wetenschappelijk onderzoek. De rijksoverheid heeft voor proefpersonen van medisch-wetenschappelijk onderzoek een informatiefolder gemaakt. Hierin vind je onder andere een vragenlijst. Deze vragen kunnen jullie helpen bij de keuze om wel of niet mee te doen. Wij zetten hieronder alvast wat belangrijke voor- en nadelen op een rij.

  • De mogelijk gunstige werking van het medicijn;
  • Regelmatig onderzoek door de arts waardoor andere klachten sneller in beeld zijn;
  • Bijdragen aan de zoektocht naar een oplossing.

Nadelen:

  • Mogelijk vervelende bijwerkingen van het medicijn (of het krijgen van een placebo);
  • Regelmatige bezoeken aan het ziekenhuis met minder prettige onderzoeken;
  • Tegen de tijd dat het medicijn op de markt komt, heeft je naaste er waarschijnlijk geen voordeel meer van.

Dementie zit in de familie. Mijn kinderen kunnen het ook krijgen. Ik hoop voor hen dat mijn bijdrage aan de wetenschap voor meer kennis zorgt en misschien wel voor een geneesmiddel.

Wil (50)

Aanmelden voor onderzoek

Willen we ooit een remedie vinden, dan zijn daar veel mensen met dementie voor nodig. Zonder proefpersonen loopt ieder onderzoek vertraging op. Alzheimer Nederland heeft op haar website een aparte pagina met een beschrijving van alle lopende onderzoeken. Mocht daar een onderzoek bij staan waaraan jij en je naaste wel zouden willen meewerken, dan vind je daar de betreffende link naar het aanmeldformulier.

Meedoen aan medicijnonderzoek

Medicijnonderzoek naar dementie kan niet zonder de inzet van mensen met dementie. Misschien wil jouw naaste hieraan meewerken?

 

0 reacties