Terug naar informatieoverzicht
geschatte leestijd 1 min

Informatie over donepezil

Donepezil is sinds 2013 in Nederland verkrijgbaar onder de merknaam Navazil. Het medicijn is net als rivastigmine en galantamine bedoeld voor mensen met een beginnende tot matig ernstige vorm van de ziekte van Alzheimer.

Wat doet donepezil?

Bij alzheimer is de concentratie van de

neurotransmitter

Neurotransmitter

Een neurotransmitter is een chemische stof die fungeert als overbrenger van de zenuwprikkel. De ziekte van Alzheimer gaat gepaard met het verlies van verbindingen tussen zenuwcellen en van zenuwcellen zelf; daartegen helpt ook donepezil niet. Het verklaart wel waarom het middel met het voortschrijden van de ziekte niets meer doet: als er geen (verbindingen tussen) hersencellen meer zijn, kan er ook geen informatie meer worden overgedragen. Daardoor zijn deze cellen niet meer goed in staat met elkaar te communiceren. Informatieoverdracht gaat dan verloren.

acetylcholine in de hersenen verlaagd. Donepezil remt, net als rivastigmine en galantamine, de afbraak van deze neurotransmitter en vertraagt daarmee de symptomen van de achteruitgang – maar het stopt de achteruitgang niet. Door de remmende werking op het afbreken, blijft de overdracht van informatie in de hersenen langer intact.

Donepezil is alleen op voorschrift van een arts verkrijgbaar. Het medicijn heeft een bescheiden effect op concentratie- en spraakvermogen en werkt niet bij iedereen. Je naaste neemt het medicijn in vlak voor ze naar bed gaat, dus niet bij het eten. Het tabletje kan ze op haar tong houden tot het uit elkaar valt of innemen met een glas water.

Bijwerkingen van donepezil

Net als de andere middelen, kan donepezil bijwerkingen hebben. Je naaste hoeft hier geen last van te hebben en in de meeste gevallen verdwijnen ze na verloop van tijd. De meest voorkomende bijwerkingen zijn:

  • Misselijkheid;
  • Diarree;
  • Hoofdpijn.

Ze treden vooral op als je naaste net met de medicatie is begonnen of wanneer de dosis wordt verhoogd.  Neem contact op met de arts als je je zorgen maakt om de bijverschijnselen. Meer informatie over de bijwerkingen van donepezil vind je op farmacotherapeutischkompas.nl.

Arts

Paul is arts en werkt bij het Instituut voor Verantwoord Medicijngebruik (IVM) en als arts in een verpleeghuis. Hij heeft veel ervaring met medicatie in combinatie met dementie. 

Stel je vraag >
0 reacties