Terug naar informatieoverzicht
geschatte leestijd 1 min

Informatie over galantamine

Galantamine is merkloos verkrijgbaar als Galantamine en onder de merknaam Reminyl. Het medicijn is net als rivastigmine en donepezil bedoeld voor mensen met een lichte tot matig ernstige vorm van de ziekte van Alzheimer. 

Wat doet galantamine?

Bij alzheimer is de concentratie van de 

neurotransmitter

Neurotransmitter

Een neurotransmitter is een chemische stof die fungeert als overbrenger van de zenuwprikkel. De ziekte van Alzheimer gaat gepaard met het verlies van verbindingen tussen zenuwcellen en van zenuwcellen zelf; daartegen helpt ook galantamine niet. Het verklaart wel waarom het middel met het voortschrijden van de ziekte niets meer doet: als er geen (verbindingen tussen) hersencellen meer zijn, kan ook geen informatie meer worden overgedragen. Daardoor zijn deze cellen niet meer goed in staat met elkaar te communiceren. Informatieoverdracht gaat dan verloren.

acetylcholine in de hersenen verlaagd. Net als bij rivastigmine houdt galantamine de afbraak van deze neurotransmitter tegen. Hierdoor blijft de overdracht van informatie in de hersenen langer intact. Het middel heeft een bescheiden effect bij een klein deel van mensen met alzheimer: dit is merkbaar aan verbetering van de aandacht, de concentratie en het spraakvermogen. Het geheugen wordt er niet beter van. Mantelzorgers geven aan dat hun naaste er meer bij is, weer meedoet en gesprekken kan voeren. 

Galantamine is verkrijgbaar in capsules. Je naaste neemt ze in tijdens of na het eten om minder kans op maagklachten te hebben. Overleg voor gebruik met de behandelend arts.

Bijwerkingen

Galantamine kan bijwerkingen hebben. De opsomming van belangrijke bijwerkingen is niet compleet. Kijk voor meer informatie over dit medicijn en de mogelijke bijwerkingen op apotheek.nl.

  • misselijkheid;
  • braken;
  • gebrek aan eetlust;
  • duizeligheid;
  • hoofdpijn;
  • slaperigheid;
  • lagere hartslag.

De bijwerkingen treden vooral op als je naaste net met de medicatie is begonnen en wanneer de dosis in stappen wordt verhoogd tot de optimale dosering.  Neem contact op met de arts als je je zorgen maakt om de bijwerkingen.

Arts

Paul is arts en werkt bij het Instituut voor Verantwoord Medicijngebruik (IVM) en als arts in een verpleeghuis. Hij heeft veel ervaring met medicatie in combinatie met dementie. 

Stel je vraag >
1 reactie
Tonen: Nieuwste reacties