Terug naar informatieoverzicht
geschatte leestijd 1 min

Informatie over memantine

Memantine is het enige medicijn dat in Nederland beschikbaar is voor mensen met een matige tot ernstige vorm van de ziekte van Alzheimer. Het medicijn probeert de verschijnselen van alzheimer te verminderen. Memantine is niet meer geschikt als je naaste al bedlegerig is.

Wat doet memantine?

Memantine beschermt 

NMDA-receptoren

NMDA-receptoren

NMDA-receptoren bevinden zich op de kruispunten in de hersenen, daar waar hersencellen elektrische en chemische boodschappen met elkaar uitwisselen. Ze zijn verbonden aan de signalen die te maken hebben met cognitie, leren en geheugen.

in de hersenen. Hierdoor verloopt de overdracht van signalen in de hersenen beter. Dat heeft weer een gunstig effect op het dagelijks handelen, het geheugen en de oriëntatie van je naaste. Het middel heeft een bescheiden effect  bij  een minderheid van de patiënten. Het is niet te voorspellen of je naaste bij die groep hoort.

Memantine is verkrijgbaar onder de merknamen Ebixa en Nemdatine en wordt alleen voorgeschreven door specialisten die deskundig zijn op het gebied van de behandeling van dementie.

Voor wie is het medicijn bedoeld?

In de praktijk krijgt je naaste mogelijk memantine voorgeschreven als ze de dagbehandeling al bezoekt of veel hulp thuis krijgt. Behandeling met memantine kan alleen onder strikt toezicht van de arts. Hij zal regelmatig kijken of het medicijn zijn werk doet. Als je naaste toch achteruit blijft gaan, zal de arts de behandeling stopzetten. Het heeft dan geen zin om ermee door te gaan. Overleg altijd met je arts over het gebruik van memantine in combinatie met andere medicijnen. 

Memantine wordt vergoed door de zorgverzekering, mits voorgeschreven door een specialist.

Bijwerkingen

Het medicijn memantine laat meestal geen bijwerkingen zien. Bij een kleine groep mensen komt hoofdpijn, slaperigheid, hoge bloeddruk, constipatie, duizeligheid en kortademigheid voor. Om de kans op bijwerkingen te verkleinen, zal de arts waarschijnlijk de dosis heel langzaam opbouwen. Kijk voor meer informatie over dit medicijn op apotheek.nl.

Arts

Paul is arts en werkt bij het Instituut voor Verantwoord Medicijngebruik (IVM) en als arts in een verpleeghuis. Hij heeft veel ervaring met medicatie in combinatie met dementie. 

Stel je vraag >
0 reacties