• Home
  • Experts
  • Mijn man wil niet in bed slapen. Wat kan ik doen?
Terug naar
Expert
geschatte leestijd 2 min

Mijn man wil niet in bed slapen. Wat kan ik doen?

Iedere maand beantwoorden we in de rubriek ‘Goeie vraag’ een vraag van een bezoeker. Deze keer: ‘Mijn man wil niet meer naast me slapen. Wat kan ik doen?’. Psycholoog Maritza Allewijn geeft antwoord.

Vraag

Mijn man heeft dementie en weigert om nog langer naast mij in het bed te slapen. Zodra hij gaat liggen, krijgt hij het benauwd. De slaapkamer is een prettige ruimte. De deuren staan open, er is voldoende ventilatie en het is er niet te warm. Als ik probeer hem in het bed te krijgen, raakt hij van streek. Hij wil dan op de bank slapen. Maar daarvan krijgt hij rugpijn, wordt stijf en krijgt hij het koud. Wat kan er aan de hand zijn? Kan ik iets doen om het te veranderen? Slapen op de bank lijkt me niet goed voor hem.

Antwoord van psycholoog Maritza Allewijn

Wat je beschrijft herken ik. In het verpleeghuis zien we dit ook af en toe. Het roept op tot discussies: is slapen in een stoel of op de bank een 'eigen keuze' of leefstijl en moet het daarom geaccepteerd worden? Of is het een kenmerk van de ziekte en vraagt het om (be)handelen?

Ik vermoed dat je man niet in bed wil slapen door angst, traumatisering of dwanggedachten. Het kan zijn dat er iets in zijn hoofd is gekomen, waardoor hij zijn bed als onveilig is gaan ervaren. Dit kan gebeurd zijn door een droom, gebeurtenis of associatie. Dementie kan allerlei vreemde gedachten in het hoofd vastzetten. Iedereen heeft wel eens vreemde gedachten, maar mensen met dementie kunnen niet meer goed beoordelen of zulke gedachten kloppen of niet. Het loslaten van de vreemde gedachten is dan lastig.

Ik zie verschillende mogelijke oplossingen:

  • Kun je nog met je man in gesprek? Probeer dan met hem te praten om erachter te komen hoe zijn denkwereld eruit ziet. Soms kost het veel tijd, vaak moet je wat weerstand overwinnen en misschien moet je helpen met het vinden van de woorden. Maar mijn ervaring is dat veel mensen met dementie dan nog kunnen vertellen wat er in hen omgaat.
  • Zorg er in kleine stapjes voor dat de onveiligheid verdwijnt. Een manier is om bijvoorbeeld overdag samen even op bed te liggen of alleen maar te zitten op de rand. Zorg ervoor dat het niet te lang is en stop voordat hij het benauwd krijgt. Laat het aanvoelen als een prettige ervaring. Misschien kan muziek hierbij ook helpen.
  • Je kunt ook veiligheidssignalen aanbrengen in de slaapkamer. Denk bijvoorbeeld aan een gekleurde lamp, extra zachte dekens of een zacht muziekje. Bedenk vaste rituelen voor het naar bed gaan die je man veiligheid bieden.

Ik hoop dat dit wat houvast biedt bij deze ingewikkelde situatie. Ik wens jou en je man goede nachten!

Heb je ook een Goeie vraag?

Heb jij ook een vraag over dementie? Stel ‘m aan een van onze experts. Bekijk ook de andere vragen uit deze rubriek

Psycholoog

Maritza is een ervaren gz-psycholoog in de ouderenzorg. Als psycholoog houdt ze zich bezig met het behandelen en begeleiden van gedragsveranderingen en de emotionele en sociale gevolgen van dementie.

Stel je vraag >
0 reacties