Terug naar
Expert
geschatte leestijd 1 min

Mijn moeder steelt. Wat kan ik doen?

Ieder maand beantwoorden we in de rubriek Goeie vraag een vraag van een bezoeker. Deze keer: ‘Mijn moeder neemt regelmatig iets mee uit de winkel, zonder te betalen. Hoe kan ik hierover met haar in gesprek?’ Casemanager Lilian Frijters geeft antwoord.

Vraag

Mijn moeder heeft dementie. Ze is in de supermarkt betrapt op het stelen van boodschappen. Ik wil graag met mijn moeder in gesprek over wat er gebeurd is. Hoe moet ik zo'n gesprek aanpakken? Ik ben bang dat het voor haar erg confronterend is.

Antwoord van casemanager Lilian Frijters

Ik kan me voorstellen dat dit een lastige situatie is. Je geeft aan dat je moeder de diagnose dementie heeft. Het is belangrijk om je te beseffen dat je moeder niet expres steelt, maar dat het komt door haar ziekte. Leg haar uit wat er is gebeurd en dat de dementie ervoor zorgt dat ze vergeet te betalen.

Heeft je moeder een casemanager? Zo nee dan is het slim om er een aan te vragen via de huisarts en/of de zorgverzekeraar van je moeder. De casemanager gaat bij je moeder thuis langs. Hij kan tips op maat geven en meedenken om dit probleem op te lossen.

Als boodschappen doen iets is waar zij blij van wordt, wil je dat haar gunnen. Maar dan zonder de ‘afgang’ om betrapt te worden op stelen. Misschien kan je iemand regelen die met je moeder meegaat met boodschappen doen om haar te begeleiden.

Het kan ook helpen om eens in gesprek te gaan met de winkeliers in de buurt. Leg hen uit dat je moeder dementie heeft en dat ze niet bewust de winkel verlaat zonder te betalen. Maak eventueel afspraken over betalen op rekening. Wijs hen ook eens op de trainingen van Samen dementievriendelijk. Zij hebben speciale trainingen ontwikkeld om winkelmedewerkers bewust te maken van dementie. Zo leren winkelmedewerkers hoe ze klanten met dementie beter kunnen helpen.

Heb jij ook een vraag over dementie? Stel ‘m aan een van onze experts.

Foto: onthoumens.be

Casemanager dementie
2 reacties
Tonen: Nieuwste reacties