Terug naar informatieoverzicht
geschatte leestijd 2 min

Wat is mild cognitive impairment (MCI)

De Engelse term 'Mild Cognitive Impairment' (MCI) betekent 'milde cognitieve stoornis'. Mensen met deze stoornis kunnen geheugenproblemen hebben, moeite met informatieverwerking of het uitvoeren van bepaalde handelingen. MCI kan een voorstadium zijn van dementie, maar dit is lang niet altijd het geval.

Symptomen van MCI

Bij een milde cognitieve stoornis functioneert je naaste nagenoeg normaal. Toch kunnen de klachten zeer hinderlijk zijn en haar gevoelens van onzekerheid en somberheid geven. De grootste groep mensen met MCI heeft geheugenproblemen. Maar je naaste kan bijvoorbeeld ook moeite hebben met overzicht houden of het uitvoeren van bepaalde handelingen, zoals het omgaan met apparaten of autorijden. Deze klachten zijn minder ernstig dan bij dementie: je naaste zal bijvoorbeeld wel onthouden dat ze ergens geweest is, maar de betreffende plaatsnaam vergeten. Of ze herinnert zich een afspraak pas als ze er op gewezen wordt. Mensen met dementie vergeten de hele gebeurtenis of afspraak.

Anneke is nooit heel gestructureerd geweest, maar toen ze ook problemen kreeg met koken, vermoedde ik dat er iets anders aan de hand was. Koken was haar grote hobby.

Joost (58)

Verloop van MCI

MCI kan een overgangsfase zijn tussen normale ouderdomsvergeetachtigheid en dementie, maar dat is lang niet altijd zo. Bij 30 tot 55 procent van de mensen met een milde cognitieve stoornis blijven de klachten stabiel, of ze verdwijnen na verloop van tijd. Bij deze groep zou de cognitieve stoornis veroorzaakt kunnen zijn door psychologische factoren zoals een depressie of een burn-out. Ook vitamine B tekort, een verlaagde schildklierfunctie of bijwerkingen van medicijnen kunnen leiden tot een tijdelijk verminderde hersenfunctie.

Bij ongeveer 44 procent van de mensen met MCI worden de klachten geleidelijk ernstiger. Zij krijgen dan gemiddeld binnen 5 jaar de diagnose dementie. Heeft je naaste vooral last van geheugenproblemen, dan loopt ze een verhoogd risico op de ziekte van Alzheimer. Heeft ze andere klachten, dan komt het vaker voor dat de cognitieve stoornis zich ontwikkelt tot andere vormen van dementie, zoals bijvoorbeeld Lewy body dementie of vasculaire dementie.

Behandeling MCI

Er bestaan geen medicijnen tegen MCI. Daarom is het van belang dat je naaste zich regelmatig laat controleren door de behandelend arts. Risicofactoren zijn een hoge bloeddruk, tekort aan vitamine B en een verlaagde schildklierfunctie. Tijdige signalering en behandeling is dan ook van belang. Als er sprake is van psychologische problemen, is het aan te raden hier een psycholoog bij te betrekken. 
Voor het functioneren van het geheugen is het belangrijk om lichamelijk en geestelijk actief te blijven. Ook kleine praktische aanpassingen kunnen het geheugen een handje helpen. Tips voor je naaste: 

  • Beweeg regelmatig. Lichaamsbeweging zorgt voor betere doorbloeding van de hersenen.
  • Blijf ook mentaal actief. Spreek af met mensen, lees een boek of verdiep je in een onderwerp.
  • Gebruik zo weinig mogelijk slaapmiddelen en alcohol. Deze hebben een negatieve invloed op het geheugen.
  • Leg spullen die je vaak kwijt bent op een vaste plaats.
  • Houd een agenda bij voor afspraken en kijk er dagelijks in. Belangrijke dingen kun je beter direct opschrijven (Lees ook onze tips: Hulpmiddelen voor het maken en onthouden van afspraken).
  • Maak gebruik van boodschappenlijstjes.
  • Vertel mensen in je omgeving over je geheugenproblemen. Zo kunnen ze er rekening mee houden en dat vermindert spanningen en onzekerheid.

Lotgenotencontact

Hebben je naaste en jij behoefte aan contact met lotgenoten? Bezoek dan eens een Odensehuis. Odensehuizen zijn informatie-, advies- en ontmoetingsplekken voor mensen met geheugenklachten en dementie. Ook familie en vrienden zijn van harte welkom. Je naaste heeft geen diagnose nodig om deel te nemen aan de activiteiten van het Odensehuis. Er zijn momenteel dertien Odensehuizen, verspreid over heel Nederland. Kijk voor meer informatie en de locaties op Odensehuizen.nl.

0 reacties