• Home
  • Experts
  • Moet ik voor de mantelzorgwoning een apart huisnummer aanvragen?
Terug naar
Expert
geschatte leestijd 1 min

Moet ik voor de mantelzorgwoning een apart huisnummer aanvragen?

De diagnose dementie leidt tot veel vragen. In de Vraag Van De Week (#VVDW) geven we wekelijks antwoord op een vraag van een bezoeker. Deze week een vraag aan kandidaat-notaris Berit Mulder: ‘Moeten we voor de mantelzorgwoning in onze tuin een apart huisnummer aanvragen?'

Vraag van de Week

‘Voor mijn ouders bouwen we een mantelzorgwoning in de tuin. Heel mooi, maar nu heb ik gehoord dat er op hun AOW wordt gekort omdat we op hetzelfde adres wonen en ze er dus vanuit gaan dat we een gezamenlijke huishouding voeren. Moeten we nu voor de mantelzorgwoning een apart huisnummer aanvragen of kan het ook op een andere manier opgelost worden?’

Antwoord van kandidaat-notaris Berit Mulder

Het klopt dat een mantelzorgwoning gevolgen kan hebben voor het inkomen van de bewoners. Het kan ook gevolgen hebben voor het inkomen (inkomensafhankelijke uitkering) van de verzorgende partij. Een eigen huisnummer is daarom in de meeste gevallen wel aan te raden. Er gelden wel voorwaarden, onder andere dat de woning in functioneel opzicht zelfstandig is en zelfstandig toegankelijk is.

Een apart huisnummer heeft ook nadelen. Afhankelijk van de gemeentelijke regels kan het zijn dat jullie twee aparte aanslagen onroerendzaakbelasting krijgen. Ook kan het gevolgen hebben voor de erfbelasting.

In sommige situaties is het niet beter om een apart huisnummer aan te vragen. Als de verzorgende géén kind is, kan het gunstiger zijn om als partners aangemerkt te worden. Een kind kan geen partner zijn, maar een broer of zus, bijvoorbeeld, kan dat - onder voorwaarden - wel. In dat geval geldt namelijk een behoorlijke vrijstelling voor de erfbelasting (tot wel 643.194 euro, cijfer 2018) en dat levert meer op dan de korting op de AOW of inkomensafhankelijke uitkering.

Het is dus zeker de moeite waard om je goed te laten informeren door een notaris en financieel adviseur.

Over de Vraag van de Week

De Vraag Van De Week (#VVDW) is afgeleid van de vragen die onze experts krijgen. De antwoorden zijn niet alleen nuttig voor degene die de vraag stelt. Jij kunt er ook iets aan hebben. Daarom plaatsen we interessante vragen in de rubriek #VVDW. De #VVDW is altijd geanonimiseerd, we noemen geen namen of andere persoonlijke gegevens. Bekijk voor meer vragen het overzicht.

Heb jij ook een vraag over je naaste met dementie? Stel ‘m aan een van onze experts.

Kandidaat-notaris

Berit heeft veel ervaring in het adviseren over juridische en financiële gevolgen van wilsonbekwaamheid. Ze is mede-oprichter van Notaris & dementie, een netwerk van notarissen in Drenthe en Groningen.

Stel je vraag >
0 reacties