Terug naar muziek
Informatie
geschatte leestijd 3 min

De invloed van muziek op je naaste met dementie

Muziek heeft een wonderbaarlijke uitwerking op je naaste met dementie. Als je naaste bijvoorbeeld niet goed meer kan praten, kan ze soms feilloos liedteksten meezingen. Het is absoluut de moeite waard om aan de slag te gaan met muziek, zowel thuis als in de woonvoorziening van je naaste.

Wat doet muziek

Muziek kan je naaste rust geven als ze geïrriteerd is, activeren als ze passief is en vrolijk maken als ze verdrietig is. Het roept herinneringen op waarvan je dacht: die is ze voorgoed kwijt. Als het je lukt om de juiste toon te vinden, voegt muziek iets moois toe aan de kwaliteit van haar leven.

Bekijk het item van het tv-programma Een Vandaag hieronder en je ziet meteen wat muziek of muziektherapie voor je naaste kan doen.

Muziek als therapie bij dementie
Een Vandaag

In woonvoorzieningen kan muziektherapie worden gebruikt in de behandeling van je naaste met dementie. Muziektherapie is een adequaat middel om mensen die volledig in zichzelf zijn gekeerd, weer ‘wakker’ te maken. Soms voor een kort moment, soms voor langer. Het geneest de dementie niet en vertraagt ook het aftakelingsproces niet, maar verhoogt wel de kwaliteit van leven doordat je naaste plezier heeft, alert is en geniet van de muziek.

‘Ik zette bij haar de koptelefoon op en de muziek aan. Ze zei met tranen in haar ogen: niet meer afzetten.’

Manon (muziektherapeut) en mede-oprichter Music & Memory NL

Zoek de juiste tonen

Hoe weet je nu welke muziek je naaste prettig vindt of welke tonen haar weten te raken?

 • Begin met haar favoriete muziek als je deze weet. Meestal heeft dit een positief effect op je naaste, zeker als ze nog in de beginfase van de ziekte zit. De muziek zal herinneringen en gevoelens bij haar losmaken. Dit kunnen ook negatieve herinneringen zijn, houd daar rekening mee. Overigens kan de dementie haar originele muziekvoorkeur drastisch hebben veranderd. Hield ze van klassiek, dan kan ze ineens smartlappen helemaal geweldig vinden.
 • Ken je haar favoriete muziek niet of reageert ze daar niet op? Het blijkt dat de muziek die mensen horen in de leeftijdsperiode 15-25 jaar, diep in het geheugen verankerd ligt en gepaard gaat met veel herinneringen. Zoek muziek uit die periode in haar leven en kijk hoe ze daarop reageert.
 • Denk breed bij muziek. Het gaat niet alleen om populaire radiomuziek, maar ook om liederen die thuis werden gezongen, uit de (geboorte)streek komen of geestelijke liederen.
 • Zelfs als je naaste niets met muziek had, is het mogelijk dat ze er nu wel van geniet. Probeer het, je zou verrast kunnen worden door haar positieve reactie.
 • Reageert je naaste niet of toont ze weerstand? Probeer het dan op een ander moment nog een keer. Wie weet werkt het dan wel.

In onderstaande video deelt mantelzorger Angela een bijzondere muziekherinnering. Bepaalde muziek deed niet alleen iets met haar moeder, maar ook met haarzelf. 

Ervaring van Angela: 'Een muziekherinnering'

‘Ze herkent me al lang niet meer. Maar sinds ik een smartphone met muziek heb, is het elke keer een feest als ik bij haar ben.’

Frans (75)

Waar vind je de juiste muziek

Met de huidige technieken kun je online veel muziek vinden en voor je naaste verzamelen.

 • Maak een afspeellijst op Spotify. Alzheimer Nederland heeft samen met Spotify drie afspeellijsten gemaakt met muziek uit de jaren ’30-’40, ’50-’60 en ’70-’80. Je kunt er je eigen muziek aan toevoegen en bewaren. De afspeellijst kun je laten horen via je smartphone, tablet, computer of laptop en televisie.
 • Youtube.com is een enorme bron aan muziek, met filmpjes. Toets een zoekterm in en ontdek wat je naaste leuk vindt. Je kunt youtube via alle apparaten met een internetverbinding bekijken en beluisteren.
 • Radio-remember. Met een abonnement op dit online radiostation heb je van 8.00 – 22.00 uur doorlopend muziek, speciaal voor ouderen met dementie. Van Bachs Orchestral Suite #3 tot het populaire Aan de Amsterdamse grachten. De muzikale nadruk ligt op de jaren ’45-’63.
 • Via iTunes kun je legaal muziek downloaden en voor je naaste op afspeelapparaten als een iPod, MP3 of MP4 zetten.

Nog een paar tips voor het luisteren

 • Zet de muziek niet te hard.
 • Een koptelefoon is comfortabeler voor je naaste dan oortjes (oordopjes)

Vergeet-mij-liedje: bijzondere muzikale ontmoetingen

Wil je nog een voorbeeld zien van hoe muziek helpt om contact te maken met iemand met dementie? Bekijk dan de video's van Vergeet-mij-liedje. In deze video's gaat zangeres Kim op bezoek bij mensen met dementie. Ze zingt hun favoriete nummer voor hen. Elk bezoek is een bijzondere, muzikale ontmoeting. Bekijk alle Vergeet-mij-liedjes

Heb je zelf nog tips die kunnen helpen? Zet ze hieronder in een reactie. Samen weten we meer.

2 reacties
Tonen: Nieuwste reacties
Jouw laatste reactie op dit artikel
M

Marjan van Dorp

Ik heb in mijn (vrijwilligers)werk te maken met dementie

Bent u op zoek naar een wekelijkse positieve activiteit samen met je partner, je buurvrouw of je vriend/ vriendin en woont in in de buurt van Rotterdam? Kijk eens op www.conamore-rotterdam.nl of de facebookpagina conamorerotterdam. Van harte welkom! Gegarandeerd beiden blij naar huis!

14 september 2017
Jouw laatste reactie op dit artikel
L

Lex M

Mijn partner heeft dementie

Ik maak simpele fotofilmpjes met Movie Maker. Een neutraal voorbeeld met muziek die ik, en hopelijk mijn lief ook, leuk vindt.
https://www.youtube.com/watch?v=toFZTQBkJyw

2 mei 2017