Terug naar informatieoverzicht
geschatte leestijd 3 min

Impact van diagnose op (samenwonende) partner

De diagnose dementie bij je partner kan heel hard aankomen. Enerzijds ben je misschien wel opgelucht dat je nu weet wat er aan de hand is. Anderzijds kun je overvallen worden door angst en zorgen over wat komen gaat. Neem de tijd om je gevoelens een plaats te geven en de diagnose te kunnen accepteren. 

Geef emoties de ruimte

Kort na de diagnose dementie bij hun partner worden veel mensen overspoeld door gevoelens van angst, verdriet, woede en bitterheid. Ook wanhoop, ongeloof, schaamte en zelfs schuldgevoel (‘Had ik het maar eerder geweten, dan had ik meer begrip gehad.’) komen veel voor. Je kunt je als partner eenzaam en wanhopig voelen: wat staat ons allemaal te wachten en hoe moet ik hier in vredesnaam mee omgaan? Deze gevoelens horen erbij. Iedereen heeft zijn eigen manier en tempo om deze emoties een plek te geven. 

Gun jezelf de tijd om het nieuws te laten bezinken. Na verloop van tijd lukt het beter dit te accepteren en zul je je er minder emotioneel over voelen. Toch kan het verdere verloop van de ziekte van je naaste af en toe erg zwaar en confronterend voor je zijn. Praat vooral met anderen over wat je doormaakt. Gesprekken met familie, vrienden of lotgenoten helpen je om je gevoelens te verwerken. Langzamerhand groei je toe naar een nieuwe rol: die van verzorger van je naaste. 

Het heeft een tijd geduurd voordat mijn vader de ziekte van mijn moeder kon accepteren. Hij bleef haar maar corrigeren. Maar ineens ging er een knop om en werd hij de zorgzaamheid zelve.

Emmy (46)

Zoek informatie over de ziekte

Door de ziekte zal je partner veranderen: dingen die ze vroeger graag deed, lukken op een gegeven moment niet meer. Geleidelijk zal ze steeds afhankelijker worden van jouw hulp en zorg. Misschien verandert ook haar karakter. Informatie over de ziekte van je naaste en hoe die kan verlopen, kan je helpen om hier zo goed mogelijk mee om te gaan. Als je weet wat je ongeveer kunt verwachten, kun je je daar beter op instellen.

Er is veel informatie over dementie. Op dementie.nl vind je veel antwoorden op je vragen, maar ook ervaringsverhalen, praktische tips en handreikingen, en links naar verdiepende informatie. Je kunt  verhelderende brochures van Alzheimer Nederland downloaden of ons forum bezoeken om ervaringen van lotgenoten te lezen en je vragen aan hen te stellen. Bij de Alzheimer Telefoon kun je dagelijks van 9:00 tot 23:00 uur terecht met vragen over dementie. Je kunt er ook telefonisch stoom afblazen en je verhaal delen (0800-5088). Of bezoek het Alzheimer Café, waar je maandelijks informatie krijgt en lotgenoten ontmoet.

Ik wilde eerst helemaal niet naar een Alzheimer Café. Maar ik merk nu dat ik er veel steun aan heb om met lotgenoten te praten. Zij weten precies wat ik doormaak.

Bert (77)

Veranderende rollen en verantwoordelijkheden

Je naaste heeft geleidelijk steeds meer zorg nodig en raakt de greep op de werkelijkheid kwijt. Daardoor verandert jullie relatie. De gelijkwaardigheid en de wederkerigheid nemen steeds meer af. Dat is verdrietig. Toch kunnen jullie het samen nog wel fijn hebben. Als het je lukt de situatie te accepteren zoals die is, kun je weer meer genieten van jullie momenten samen. Intimiteit zal een andere vorm krijgen dan voorheen.

Seksualiteit kan meer op de achtergrond raken, maar dat hoeft niet. Het is belangrijk om aan te voelen wat jij en je partner prettig vinden en wat niet. Zeker als je hier niet meer met elkaar over kunt praten. Het kan moeilijk zijn om intiem te zijn met iemand die steeds afhankelijker wordt van jouw verzorging. De liefde voor je partner zal dan misschien geleidelijk meer gaan lijken op de liefde voor een zoon of dochter. Dat is heel normaal. 

Ik mis mijn vrouw, ook al ben ik de hele dag bij haar. Dat is verdrietig. Ik probeer maar zo veel mogelijk te genieten van de kleine dingen die we nog delen: onze tuin, een lekker ijsje, een rondje met de hond.

Gerard (81)

Ook praktisch zal jullie rolverdeling veranderen. Je zult je naaste bij steeds meer dingen moeten helpen en uiteindelijk steeds meer taken van haar moeten overnemen. Dat kan zwaar zijn. Misschien heb je in het verleden nooit gekookt, de administratie gedaan of de tuin bijgehouden en moet dat nu wel. Dat zul je moeten leren en dat kost tijd. Emotioneel kan het belastend zijn om je partner te moeten helpen bij haar persoonlijke verzorging of het eten. Misschien kun je maar moeizaam aan deze nieuwe rolverdeling wennen. Aarzel dan niet om hulp in te roepen, bijvoorbeeld van familie of de thuiszorg. Om goed voor je naaste te kunnen zorgen, moet je ook goed voor jezelf zorgen.

forum

Wil je ervaringen uitwisselen?

Heeft je partner dementie? Op ons forum kun je vragen stellen en ervaringen van anderen lezen. Samen weten we meer. 

Ga naar het forum
0 reacties