Mijn tijdlijn Inloggen
Dementie
  • Informatie
  • Hulp en advies
  • Verhalen
  • Nieuws
  • Steun ons werk
    • Terug
    • Andere manieren van doneren
    • Nalaten
    • Bijzondere giften
  • Inloggen
  • E-mail ons redactie@dementie.nl
    Bel de Alzheimer-telefoon
    0800-5088
Menu Sluiten
Zoeken
Vorige bericht
Tip voor het paasweekend
22 maart 2016
Volgende bericht
Twee recepten voor lente-maaltijden
1 april 2016
Overzicht
Lees voor
Nieuwsbericht
geschatte leestijd 8 min

Boeken en documentaires over dementie

Categorie: Boeken
30 maart 2016
Boeken over dementie
Later lezen
Printen
  • Dit artikel printen
Delen
  • Artikel delen via Facebook
  • Artikel delen via Twitter
  • Artikel delen via e-mail
Lees voor

Wanneer je naaste, of iemand in je omgeving, dementie heeft, wil je waarschijnlijk weten wat dit betekent. Om beter met de ziekte om te kunnen gaan, kan het helpen om boeken over dementie te lezen of documentaires over dementie te bekijken. We zetten er een aantal voor je op een rijtje.

Wanneer je meer kennis hebt over de verschijnselen en gedragsveranderingen die bij dementie optreden, kan je vreemde voorvallen of bizarre handelingen verklaren. Bijvoorbeeld als je de schuld krijgt van de zoekgeraakte portemonnee, is het minder kwetsend als je weet dat dit komt door de geheugenproblemen en het beperkte ziekte-inzicht. Zo kun je rustiger reageren en voorkom je dat je keer op keer in een ‘welles nietes’ discussie terechtkomt. 

‘Samen de dementie de baas blijven’ is het motto. Het kan daarom zeer nuttig zijn om al in een vroeg stadium meer te lezen en te bekijken over de ziekte. 

Informatie over dementie

  • De magische wereld van Alzheimer - Huub Buijssen

    De magische wereld van Alzheimer - Huub Buijssen

    Mensen met dementie hebben behoeften en verlangens als iedereen, maar uiten ze alleen anders dan voorheen. Aan de hand van vaak persoonlijke ervaringen onthult Huub Buijssen, wiens beide ouders dementie hadden, welk rijk gevoelsleven schuilgaat achter vreemde uitspraken en lastige gedragingen van dementerende mensen. De auteur maakt ook duidelijk hoe verlangens en behoeftes van dementerenden en verzorgers kunnen botsen en hoe hier een uitweg in gevonden kan worden. Liefde en verlangen kan zich uiten in boosheid en agressiviteit, angst in ontkenning en claimend gedrag, verdriet in opschepperij. Huub Buijssen geeft praktische en direct toepasbare tips waarmee het leven met en zorgen voor iemand met dementie lichter, aangenamer en vreugdevoller wordt.

    Het boek is verkrijgbaar via bol.com.

  • Dementie op jonge leeftijd - Annemie Janssens & Marjolein de Vugt

    Dementie op jonge leeftijd - Annemie Janssens & Marjolein de Vugt

    Over dementie is al heel wat geschreven, maar toch zijn jongere mensen met hun behoefte aan informatie in de kou blijven staan. Mensen met dementie op jonge leeftijd (< 65 jaar) vormen immers een aparte groep met specifieke problemen en uitdagingen. Dit boek biedt antwoorden en informatie, zowel voor mensen die nog maar pas geconfronteerd worden met de ziekte, als voor zij die er al langere tijd mee te maken hebben. Ook voor hulpverleners die meer willen te weten komen over deze aandoening of hun kennis willen opfrissen, is dit boek een absolute aanrader. Dementie op jonge leeftijd bevat een rijkdom aan informatie die helpt bij het herwinnen van de controle over het leven. Informatie, getuigenissen en persoonlijke ervaringen bieden een totaalbeeld van deze ziekte.

    Het boek is verkrijgbaar via de webwinkel van Alzheimer Nederland. 

  • Had ik het maar geweten - Ruud Dirkse en Caro Petit

    Had ik het maar geweten - Ruud Dirkse en Caro Petit

    Over dementie zijn al vele boeken geschreven. Dit boek wijkt af van andere boeken over dementie, omdat het vooral gaat over wat mensen met dementie nog wel kunnen. Ondanks de ernst van de ziekte heeft het boek een positieve ondertoon. Veel lezers stellen dit op prijs. Bovendien is het boek heel praktisch en compleet.

    Het boek is gebaseerd op ervaring van vele familieleden en deskundigen. Het biedt de omgeving van iemand met dementie hulp bij de begeleiding gericht op communicatie, gedrag, omgaan met geheugenproblemen, vertegenwoordiging bij medische en financiële kwesties, activiteiten. In het boek is ook veel aandacht voor praktische hulpmiddelen en technische ondersteuning, die het leven van mensen met dementie en hun omgeving kunnen veraangenamen. Het boek is opgebouwd rond bijna honderd praktische tips.

    Verkrijgbaar via bol.com.

  • Leven met dementie - Frans Hoogeveen

    Leven met dementie - Frans Hoogeveen

    Leven met dementie behandelt op heldere en toegankelijke wijze de oorzaken, behandelingsmethoden en zelfhulptechnieken bij dementie.

    Voor veel mensen, vooral ouderen, is dement worden een schrikbeeld. Je geheugen verliezen, op den duur je partner en kinderen niet meer herkennen, opgenomen worden in een verpleeghuis; je moet er niet aan denken. Leven met dementie is geschreven voor iedereen die zich wel eens afvraagt of hij of zijn partner gaat dementeren. Maar het boek is vooral bedoeld voor mensen die leven met een partner of familielid die de ziekte al heeft.

    In heldere taal, met compassie, kennis van zaken én voorbeelden uit de praktijk, legt Frans Hoogeveen uit wat de ziekte inhoudt, welke vormen er zijn en wat het verloop is. Hij besteedt aandacht aan de betekenis van de ziekte voor de betrokkenen, de partner en familieleden, en geeft tips voor de omgang met mensen met dementie. Leven met dementie geeft tevens een overzicht van het beschikbare hulp– en informatieaanbod op dit gebied.

    Het boek is verkrijgbaar via bol.com.

  • Ook dementie doet pijn - Paul Dautzenberg

    Ook dementie doet pijn - Paul Dautzenberg

    In het digitale tijdperk verlangt het leven van alledag goed functionerende hersenen. Als hersenfuncties falen, heeft dat meteen gevolgen. Dat falen doet pijn. Maar waarom falen hersenfuncties? Wanneer is er sprake van gewone veroudering en wanneer van milde geheugenstoornissen of zelfs dementie?
    Klinisch geriater Dautzenberg ontvangt al ruim twintig jaar mensen met dementie en hun naasten in zijn spreekkamer. Deze praktijkervaring gebruikt hij in dit boek om uit te leggen wat dementie is. Hij geeft eindeloos veel tips en handvatten om met dementie om te gaan naarmate het ernstiger wordt en het lijden toeneemt. Dat maakt het boek een gids voor gezonde ouderen met geheugenklachten en voor de mantelzorgers van dementerenden.

    Het boek is verkrijgbaar via bol.com.

Romans en ervaringsverhalen

  • Gestameld liedboek - Erwin Mortier

    Gestameld liedboek - Erwin Mortier

    De moeder van Erwin Mortier lijdt aan alzheimer. Ze heeft geen wilsbeschikking gemaakt en geleidelijk wordt ze door de ziekte overmeesterd. De zoon heeft dit wrede proces vastgelegd in een literair en universeel meesterstuk dat veel verder reikt dan het ziekbed van zijn moeder. Gestameld liedboek is een rauwe en tegelijk tedere elegie over ouders en kinderen, liefhebben en verlies, over afscheid nemen en herinneren.

    Het boek is verkrijgbaar via bol.com.

  • Ik mis mezelf - Lisa Genova

    Ik mis mezelf - Lisa Genova

    Als Alice Howland, hoogleraar psychologie aan de universiteit van Harvard (VS), een maand voor ze vijftig wordt op het joggingtraject dat ze al jaren loopt, opeens de weg naar huis niet meer weet, vermoedt ze dat haar toenemende verstrooidheid geen overgangsprobleem is. Uit neurologisch onderzoek blijkt dat ze lijdt aan ‘vroege Alzheimer’ waarvoor nog geen geneesmiddel bestaat. Ze moet niet alleen met haar man John de schok verwerken, maar ook hun drie kinderen vertellen dat ze 50% kans hebben de ziekte te krijgen. Terwijl ze stapje voor stapje de greep op haar leven kwijtraakt, merkt ze dat John dat niet aankan, terwijl haar kinderen, vooral haar jongste dochter haar verrassen.

    De debuutroman van de gepromoveerde Amerikaanse neurowetenschapster is een aangrijpend verslag van een onomkeerbaar proces waarin je de greep op je leven en jezelf kwijtraakt. Door de grote empathie en de positieve toon, die benadrukt dat er ook winstpunten zijn, is dit goed vertaalde boek een must voor ieder die met (vroege) ziekte van Alzheimer te maken heeft.

    Het boek is verkrijgbaar via bol.com.

  • Lichtbundel - Ernst Buning

    Lichtbundel - Ernst Buning

    Toen bij zijn vrouw Ann de dementie al hard had toegeslagen en hij steeds minder makkelijk contact met haar kon krijgen, ging Ernst Buning liedjes voor haar zingen. Telkens als hij voor haar speelde en zij op de muziek reageerde, vergat hij voor even de harde werkelijkheid, voelde een saamhorigheid en genoot van het moment. Ook na het overlijden van zijn vrouw, in de zomer van 2011, bleef hij muziek maken. Eind 2012 mondde dat uit in een eenakter, waarin hij aan de hand van liedjes en anekdotes het verhaal vertelde over haar dementie en wat dat met hen deed. Hij trok het land door en trad op in Alzheimer Cafés, op symposia en tijdens trainingen voor professionals. Hij ontmoette mensen die zich in zijn verhaal herkenden en was geraakt door de vele hartverwarmende gesprekken.

    Deze ontmoetingen waren voor hem aanleiding te gaan schrijven. Het werden korte verhalen, die hij vanaf september 2013 wekelijks op zijn website publiceerde. Het schrijven hielp hem bij de verdere verwerking en gaf nieuwe inhoud aan zijn leven. Voor anderen waren zijn verhalen ook zinvol: lezers werden geraakt, vonden troost, werden geïnspireerd om zaken anders te bekijken of kregen nieuwe energie om nog even vol te houden.

    Het boek is verkrijgbaar via bol.com.

  • Zolang ik het kan - Hanne van Herwerden

    Zolang ik het kan - Hanne van Herwerden

    Als bij Eli voor het eerst een herseninfarct wordt geconstateerd, heeft Hanne nog geen vermoeden van wat hen beiden te wachten staat. In "Zolang het kan”  beschrijft ze hoe haar intellectuele, maatschappelijk gewaardeerde man door steeds nieuwe tia’s en herseninfarcten langzaam verandert in iemand die de weg kwijtraakt in zijn leven. Hoe de gelijkwaardigheid en de gegroeide verstandhouding uit hun relatie verdwijnt en plaats maakt voor een zorgrelatie. Hun liefde blijft, maar verandert in een even diep gevoelde lotsverbondenheid.

    Openhartig, soms humoristisch vertelt zij hoe zij leert omgaan met zijn steeds grotere afhankelijkheid, met haar onmacht, woede en wanhoop en haar dilemma's en tegenstrijdige gevoelens. Elke oplossing blijkt tijdelijk en kan niet vergoeden wat verloren ging. Stap voor stap neemt ze de bescherming van zijn kwetsbare bestaan op zich. Haar ervaringen met de wereld van artsen, persoonsgebonden budget, notarissen, wetten en regels maken haar boek niet alleen aangrijpend, maar ook een bron van informatie. Ook beschrijft ze haar problemen met de medische praktijk, de niet voor dementerenden ontwikkelde medicatie die gebruikt wordt bij gedragsproblemen, de vaak ontoereikende professionele zorg en de (on)mogelijkheid van euthanasie.

    Het boek is verkrijgbaar via bol.com.

Documentaires over dementie

  • DementieEnDan (2013)

    DementieEnDan 

    Bij dementie denken we vaak aan het ergste. Maar er kan nog heel veel wél. De juiste inzet van bijvoorbeeld muziek, licht en beweging kan het leven met dementie draaglijker maken. In de dvd-box vindt je verschillende filmproducties van de campagne DementieEnDan. De beelden tonen de symptomen van de ziekte, maar juist ook de veerkracht en vitaliteit om het dagelijks leven aangenaam te maken.

    De dvd is verkrijgbaar via de webwinkel van Alzheimer Nederland of online te bekijken via NPO plus (om de documentaire te bekijken heb je een abonnement op NLziet nodig). 

  • Mevrouw Bogers (2011)

    Mevrouw Bogers 

    Deze documentaire gaat over het laatste deel van het leven van mevrouw Bogers, die de ziekte van Alzheimer heeft. Ze blijft eerst 'zelfstandig' wonen, met veel hulp aan huis en steun van haar dochter. Uiteindelijk is verhuizing naar een zorgcentrum onvermijdelijk.

    De dvd is verkrijgbaar via de webwinkel van Alzheimer Nederland. 

  • Mist (2010)

    Mist

    De vijftiger Lou Prevoo uit Valkenburg leek een jaar of zes geleden overspannen, had wat vage klachten en zat niet lekker in zijn vel. De diagnose alzheimer was een grote schok voor hem en zijn vrouw Wilma. Omdat Lou en Wilma zich realiseerden hoe ingewikkeld hun leven zou worden - en hoeveel anderen daarvan kunnen leren - lieten ze een camera toe in hun leven. Karin Hillebrand van L1 volgde het stel bijna 5 jaar lang in hun worsteling met alzheimer.

    De dvd is verkrijgbaar via de webwinkel van L1.

  • Uitgetekend (2014)

    Uitgetekend

    Een mooie, bijzondere en ontroerende documentaire over de dementerende Texelaar Antoon Goes, die gedurende vier jaar is gevolgd met de camera. We leren hem kennen met een beginnende dementie in het verzorgingshuis en volgen hem in zijn gang naar het verpleeghuis. De film maakt op integere wijze duidelijk wat dementie in de loop der tijd met een mens kan doen en laat tegelijkertijd zien wat de ingrijpende, emotionele gevolgen voor de familie zijn.

    Verkrijgbaar via de www.webwinkel.alzheimer-nederland.nl. 

Heb jij een van bovenstaande boeken of documentaires over dementie gezien? Of heb je een andere tip voor een mooi of nuttig boek of een film waar je veel aan had? Laat het ons weten via een reactie. Samen weten we meer. 

Bewaren
Printen
  • Dit artikel printen
Delen
  • Artikel delen via Facebook
  • Artikel delen via Twitter
  • Artikel delen via e-mail
Lees voor
Gerelateerde artikelen:
Informatie
Overzicht boeken over dementie
Nieuws
Boekentips: de nieuwste boeken over dementie
Nieuws
Boekentip: Op bezoek bij een dierbare met dementie

Plaats je reactie

Registreer of log in om een reactie te plaatsen
0 reacties
Gerelateerde artikelen:
Informatie
Overzicht boeken over dementie
Nieuws
Boekentips: de nieuwste boeken over dementie
Nieuws
Boekentip: Op bezoek bij een dierbare met dementie
Alzheimer Nederland
  • dementie.nl
    • Informatie
    • Hulp en advies
    • Nieuws
    • Zoeken
    • Partners
    • Over dementie.nl
  • Alzheimer-Nederland.nl
    • Hulp en advies
    • Informatie
    • Onderzoek
    • Belangenbehartiging
    • Steun ons werk
    • Over Alzheimer Nederland
  • Contact
    • Onze contactgegevens
Alzheimer Nederland
Founding partners
Partner Logo Partner Logo
Partners
KNB Partner Logo DPD Partner Logo
Alzheimer Nederland - Copyright ©
Privacy Disclaimer Cookies

Hulp en advies nodig?

  • Bel de AlzheimerTelefoon (dagelijks van 9 tot 23 uur): 0800 – 5088.
  • Ontmoet lotgenoten op het forum: forum.alzheimer-nederland.nl. 
  • Bezoek een Alzheimer Café in je buurt: www.alzheimer-nederland.nl/regios. 
  • Bekijk alle mogelijkheden voor advies, trainingen en contact op dementie.nl/hulp-en-advies.
  • Andere vragen? Mail ons op info@dementie.nl. 

https://dementie.nl/nieuws/boeken-en-documentaires-over-dementie

Cookies

Op dementie.nl gebruiken wij cookies en javascript. Hiermee verzamelen we anonieme statistieken en testen we aanpassingen. Ook plaatsen we cookies van derde partijen zodat we je relevante advertenties kunnen tonen en je informatie kunt delen op social media. Deze partijen kunnen hierdoor je internetgedrag volgen. Gaat je verder op deze website, dan gaan we ervan uit dat je geen bezwaar hebt tegen het gebruik van cookies. Heb je dit wel, pas dan je instellingen aan. Lees ook onze cookiepolicy.

close

Inloggen

Log hieronder in met je e-mailadres en wachtwoord.

Het wachtwoord is ongeldig

Wachtwoord vergeten?
Ik ben nog niet geregistreerd

De rood omlijnde velden zijn nog niet goed ingevuld

close

Nieuw wachtwoord aanmaken

Maak hier je nieuwe wachtwoord aan. Noteer het wachtwoord op een veilige plek, bijvoorbeeld in je mobiele telefoon zodat je het niet vergeet.

Je e-mailadres

De rood omlijnde velden zijn nog niet goed ingevuld

close

Registreren

Registreer jezelf om te reageren op artikelen of informatie op te slaan op je tijdlijn. Het is ook mogelijk om de uitslag van de mantelzorgtest makkelijk op te slaan en reacties te plaatsen onder de artikelen. Zo verzamel je eenvoudig alles wat voor jou relevant is. Door te registreren maak je een profiel aan bij Alzheimer Nederland, de initiatiefnemer van dementie.nl.

Persoonsgegevens

Deze gegevens zijn niet zichtbaar voor anderen

Aanhef

Profielgegevens

Deze gegevens zijn zichtbaar bij berichten die je plaatst op het forum en op dementie.nl

i
i

Inloggegevens

Deze gegevens zijn niet zichtbaar voor anderen

Gebruik minimaal 8 tekens, een hoofdletter en een cijfer voor een sterk wachtwoord. Gebruik niet je e-mailadres of naam.

De rood omlijnde velden zijn nog niet goed ingevuld

* Verplichte velden

close

Je aanvraag is ontvangen

We hebben je een e-mail gestuurd.

close

Bedankt, uw actievatielink is verstuurd

Binnen enkele minuten krijgt u een mail van ons met daarin de link om uw account te activeren. Zodra uw account geactiveerd is kunt u reageren op artikelen en informatie opslaan op uw persoonlijke tijdlijn.

close

Je registratie is verwerkt

Er is een e-mail verstuurd naar het door jou opgegeven e-mailadres. Klik hierin op de aangeboden link en voltooi je registratie.

Naar mijn tijdlijn
close

Voorwaarden

Alzheimer Nederland is ervan overtuigd dat de bescherming van de persoonlijke levenssfeer van haar donateurs en belangstellenden, zoals bezoekers van de website, van essentieel belang is voor haar activiteiten.

Persoonlijke gegevens worden daarom met de grootst mogelijke zorgvuldigheid behandeld en beveiligd. Alzheimer Nederland houdt zich in alle gevallen aan de eisen die de Wet Bescherming Persoonsgegevens stelt. De verantwoordelijke voor de gegevensverwerking is Alzheimer Nederland te Amersfoort. In overeenstemming met de Wet Bescherming Persoonsgegevens is de verwerking aangemeld bij de Toezichthouder, de Autoriteit Persoonsgegevens gevestigd te Den Haag, meldingsnummer m1018246.

Verwerken persoonsgegevens
In het kader van de dienstverlening, wanneer u deelneemt aan een campagne, een brochure aanvraagt, een test maakt, online training volgt, een vraag stelt aan een expert, verzoek voor een terugbelgesprek doet, donateur wordt of als vrijwilliger aan activiteiten van Alzheimer Nederland deelneemt, legt Alzheimer Nederland persoonsgegevens van u vast. Alzheimer Nederland kan, met uw toestemming deze gegevens gebruiken voor de uitvoering van haar activiteiten, fondsenwerving en om u op de hoogte te houden over haar activiteiten. Indien u geen prijs stelt op deze informatie, kunt u zich ten alle tijden gemakkelijk uitschrijven via de daarvoor bedoelde knop in de desbetreffende mail of dit laten weten via info@alzheimer-nederland.nl of schriftelijk aan: Alzheimer Nederland, Postbus 2077, 3800 CB Amersfoort. Uw gegevens worden niet aan derden verstrekt, tenzij Alzheimer Nederland hier wettelijk toe wordt verplicht.

Uw gegevens worden tevens  éénmalig gebruikt om u uit te nodigen om een Mijn Alzheimer Nederland profiel aan te maken per e-mail.

Verwerken Medische Persoonsgegevens:
Stelt u een vraag aan de experts op dementie.nl, dan verwerken zij de medische informatie die u aan ons verstrekt, maar alleen voor zover deze informatie noodzakelijk is om uw vragen te kunnen beantwoorden. Door een mail naar ons te sturen gaat u ermee akkoord dat de expert deze gegevens verwerkt. De informatie die u stuurt zal alleen door de expert verwerkt worden en niet verder gedeeld met derden. De privacyverklaring  is van toepassing op communicatie via de mail met experts. Wijzigingen of verwijdering van de door u verstrekte persoonsgegevens kunt u bewerkstelligen door de expert aan wie u deze informatie heeft verstrekt een verzoek per email te sturen, waarin u aangeeft op welke gegevens het betrekking heeft en wat u met de gegevens wilt. De betreffende expert zal binnen een periode van twee weken aan dit verzoek voldoen en u per mail op de hoogte stellen van de eventueel uitgevoerde actie(s). Een dergelijk verzoek kan ook naar het algemene emailadres info@alzheimer-nederland.nl worden gestuurd.

Gebruikersforum 
Alzheimer Nederland biedt een forum aan voor mensen met dementie en hun naasten. Om ervaringen te delen, van elkaar te leren, en tips en informatie uit te wisselen. Dit forum is onderdeel van dementie.nl en staat op http://forum.alzheimer-nederland.nl. Dit forum is bestemd voor mensen met dementie, naasten en andere geïnteresseerden. Voor gebruik van het forum gelden specifieke huisregels. Bij het aanmaken van een gebruikersaccount aanvaardt u de inhoud van de gedragsregels (zie paragraaf hieronder). Het beheer van het forum wordt verzorgd door Alzheimer Nederland en de forummoderatoren van Alzheimer Nederland. Alzheimer Nederland en de door haar aangestelde moderatoren kunnen te allen tijde naar eigen inzicht berichten verwijderen waarin beledigende, lasterlijke, discriminerende, obscene of anderszins onaanvaardbare taal, of onjuiste informatie wordt weergegeven of die promotionele dan wel commerciële teksten bevatten. Alzheimer Nederland is niet verantwoordelijk voor de door gebruikers, forummoderatoren, medewerkers of andere betrokkenen geplaatste berichten op het forum. Alzheimer Nederland staat niet in voor de juistheid, volledigheid of bruikbaarheid van enig bericht en is niet verantwoordelijk voor de inhoud van een bericht of in een bericht gegeven (medisch) advies. Berichten bevatten de mening van de auteur van het bericht, niet noodzakelijkerwijs de mening van Alzheimer Nederland of enig ander forumgebruiker. Alzheimer Nederland en/of de moderatoren zijn op geen enkele wijze aansprakelijk voor schade als gevolg van onjuistheden of onvolkomenheden, noch voor problemen die worden veroorzaakt door het gebruiken of verspreiden van gegevens en/of informatie via het gebruikersforum.

Gedragsregels forum
1. Ga respectvol om met de andere forumgebruikers. Laat ze in hun waarde en wees niet onnodig kwetsend of storend tegenover anderen. Ga niet in op kwetsende of storende berichten van anderen, maar rapporteer ze aan de forummoderatoren (forum@alzheimer-nederland.nl); 
2. Om misbruik door derden te voorkomen wordt het afgeraden persoonlijke (contact) gegevens van uzelf op het forum te posten. Het is verboden persoonlijke (contact) gegevens van anderen op het forum te plaatsen. Hou er rekening mee dat het forum van Alzheimer Nederland volledig openbaar is en dat iedereen uw berichten kan lezen. Bovendien wordt de inhoud van dit forum door zoekmachines als Google geïndexeerd.
3. Een forumaccount is voor persoonlijk gebruik; het plaatsen van oproepen door organisaties wordt niet toegestaan;
4. Het is niet toegestaan berichten met een commerciële strekking te plaatsen.

Recht op inzage en correctie 
U kunt op elk moment inzage vragen in de gegevens die wij over u verzamelen of deze laten corrigeren of verwijderen. Uw verzoek kunt u indienen per e-mail op info@alzheimer-nederland.nl of per brief. Vergeet niet uw naam, adres en evt. telefoonnummer te vermelden.

Alzheimer Nederland en andere websites
Op deze website treft u een aantal links aan naar andere websites. Alzheimer Nederland is niet verantwoordelijk voor de wijze waarop deze sites met persoonlijke informatie omgaan. Lees hiervoor de privacy verklaring, indien aanwezig, van de site die u bezoekt.

Bezoekersgedrag
Op de website van Alzheimer Nederland worden algemene bezoekgegevens, zonder dat deze bezoekers identificeren, bijgehouden, zoals de meest gevraagde pagina's. Het doel hiervan is om de inrichting van de website te optimaliseren. Ook kunnen deze gegevens worden gebruikt om meer gerichte gegevens op de site te zetten. Op deze wijze kan Alzheimer Nederland haar dienstverlening aan u verder optimaliseren.

Gebruik van cookies
Alzheimer Nederland maakt bij het aanbieden van haar diensten gebruik van cookies. Dit is een eenvoudig klein bestandje met gegevens dat op de harde schijf van uw computer wordt opgeslagen. Alzheimer Nederland maakt gebruik van tijdelijke cookies. Deze cookies bevatten geen persoonsgegevens en worden enkel gebruikt om het gebruik van de website van Alzheimer Nederland voor u gemakkelijker te maken. Als u in uw browser het gebruik van cookies heeft uitgezet, kunt u nog steeds de meeste onderdelen van de website bezoeken.

Privacy Waarborg
Alzheimer Nederland heeft het Privacy Waarborgkeurmerk. Alzheimer Nederland laat hiermee zien dat ze op een correcte manier persoonsgegevens gebruikt voor reclamedoeleinden. Daarnaast geeft het waarborg aan dat Alzheimer Nederland zichzelf extra strenge regels heeft opgelegd die verder gaan dan de wettelijke verplichtingen voor het gebruik van persoonsgegevens voor reclame- en marketingdoeleinden. Deze extra regels staan vastgelegd in een aantal codes, te vinden op de website van de DDMA. De organisaties die het waarborg voeren worden jaarlijks gecontroleerd op naleving van de wetgeving en zelfregulering.

Vragen
Hebt u vragen of opmerkingen over ons privacybeleid, neem dan contact met ons op.

close
Nieuwsbrief subscribe result

Bedankt voor het inschrijven

Wil je ook kunnen reageren op artikelen, artikelen bewaren of notities en herinneringen aanmaken, maak dan een profiel aan.

Registreren
close

Je terugbelverzoek is ontvangen!

Bedankt. Wij hebben je terugbelverzoek ontvangen en je een bevestigingsmail gestuurd. Heb je geen mail ontvangen? Kijk dan in je spam folder.

close

Wat doen wij met jouw gegevens?

Door het vinkje aan te klikken, geef je toestemming aan Alzheimer Nederland om de uitslagen van jouw mantelzorgtest te gebruiken. Als patiëntenorganisatie kunnen we de uitslagen van de mantelzorgtest gebruiken om meer onderzoek te doen naar de overbelasting van mantelzorgers. Niet aanvinken betekent dat wij geen toegang hebben tot jouw uitslagen.

Alzheimer Nederland komt op voor de belangen van iedereen die zorgt voor iemand met dementie. Voor ons is het belangrijk dat wij de belangen van hen zo goed mogelijk kunnen behartigen. We willen een vuist kunnen maken in de richting van Nederlandse bestuurders en politici. Door het bundelen van de uitslagen van de mantelzorgtest kunnen we spreken uit de naam van een grote groep mantelzorgers in Nederland.

Mantelzorgtest
Door de test te doen krijg je direct een goed beeld over jouw belasting als mantelzorger. Mocht je de test willen opslaan dan kan dit op de tijdlijn, na registratie via dementie.nl. Natuurlijk is het ook mogelijk om de test direct uit te printen zonder dat je je gegevens achterlaat via de registratiemogelijkheid.  

Gebruik van persoonsgegevens
De gegevens die je met ons deelt worden alleen voor doelen gebruikt zoals uiteengezet in onze Privacyverklaring.

Andere partijen met uw toestemming
In aanvulling op de in de Privacyverklaring beschreven situaties waarop persoonsgegevens met derden kunnen worden gedeeld, kan Alzheimer Nederland persoonsgegevens delen met derden als je hiervoor toestemming hebt gegeven of je een verzoek doet voor een dergelijke gegevensuitwisseling.