De inhoud wordt geladen...
Ervaringen uit de praktijk delen, dat is het doel van een serie berichten geschreven door notarissen. Het zijn herkenbare situaties met (vaak) eenvoudige oplossingen of tips. Bovendien kun je reageren op het verhaal en je vragen stellen. De bloggende notaris zal antwoord geven.
In samenwerking met de Koninklijke Notariële Beroepsorganisatie (KNB) hebben we een aantal notarissen bereid gevonden om regelmatig hun praktijkervaringen rondom dementie op te schrijven en te delen.
Arnold Verhoeks bijt het spits af. Hij beschrijft in een herkenbaar voorbeeld of je een huis kunt verkopen als je naaste geen handtekening meer kan zetten onder de eigendomsoverdracht.
Regelmatig heb ik als notaris te maken met situaties die een oplossing nodig hebben. Zo kreeg ik een telefoontje van een goede klant. Met zijn vrouw gaat het niet goed; ze heeft alzheimer en dat valt hem zwaar. Vanwege de nieuwe situatie wil de man zijn huis verkopen, maar hij maakt zich zorgen dat zijn vrouw geen handtekening kan zetten.
Zijn zorg is terecht, want ook al staat het huis bij het Kadaster alleen op zijn naam, door de gemeenschap van goederen is het ook voor de helft eigendom van zijn vrouw. Haar handtekening is nodig voor de eigendomsoverdracht. Aangezien hij vroeger veel in het buitenland werkte, hadden ze gelukkig in 2009 op mijn advies een volmacht aan elkaar gegeven. Hij kan dus de handtekening ook namens zijn vrouw zetten. Dat is dus opgelost!
Het telefoontje bracht ons wel bij een verdere gedachte, want wát als ook hij de handtekening niet meer kan zetten? Als je de regie niet meer hebt, moet je die van tevoren dus hebben geregeld, wist hij nu!
Ik heb hem geadviseerd een levenstestament op te maken. Daarmee kun je bij de notaris opschrijven wat je (in grote lijnen en waar nodig in detail) wilt. Je geeft aan wat er nog mogelijk moet zijn als je het zelf niet meer voldoende kunt aangeven of kunt regelen. Je benoemt dus vertegenwoordigers in het leven, zoals een executeur in een testament.
Al aan de telefoon was hij er snel uit: drie kinderen en allemaal even lief en verantwoordelijk. Dus die krijgen de volmacht en de nodige instructies hoe te handelen onder welke omstandigheden.
Maar dat is nog maar één kant van het verhaal. Hij heeft namelijk één zijde van de helft; de andere zijde zit bij zijn vrouw. Hoe moet dat dan? Bij het opstellen van de volmacht in 2009 heb ik bepalingen toegevoegd. Daardoor is het voor hem mogelijk om de volmacht van zijn vrouw door te geven aan zijn kinderen. De kinderen kunnen nu voor beide ouders handelen zodra het nodig is. Tot die tijd regelt hij het uiteraard gewoon zelf. Een hele goede oplossing dus voor een vervelende situatie.
Arnold Verhoeks
notaris in Den Helder