De inhoud wordt geladen...
Uit onderzoek blijkt dat het stimuleren van hersenen positieve effecten heeft op mensen met dementie. Denk bij activiteiten aan bezigheidstherapie, puzzels maken of aan spellen voor ouderen met dementie. De effecten zijn merkbaar. Het verlies aan denkvermogen gaat langzamer. Ook is het zeer waarschijnlijk dat de kwaliteit van leven en de gezondheid verbeteren.
Als je regelmatig spelletjes speelt met iemand met dementie, dan zie je al snel effect. Het is wel belangrijk dat iemand er plezier in heeft. Spelletjes die te moeilijk zijn en daardoor frustreren, werken niet goed.
Het is belangrijk voor mensen om gevoel van eigenwaarde te behouden en ergens plezier in te hebben. Ook voor mensen met dementie. Activiteiten geven structuur aan de dag en bieden afleiding van alle chaos in het hoofd.
Bij de activiteiten gaat het niet om de prestatie, maar om de uitdaging. Maak het niet te moeilijk, maar zeker niet te makkelijk. Te makkelijk is geen uitdaging en kan het gevoel geven dat iemand zich als kind behandeld voelt.
De video hieronder komt uit de documentaire 'Vergeet niet dat ik van je hou'. Jan Hubers krijgt structuur door elke week te biljarten met een vriend.
Bij het zoeken naar activiteiten gaat het om de beleving. En hoe je als mantelzorger daarbij kunt aansluiten. Lukt het je om die verbinding te maken? Dan hebben jullie daar allebei veel profijt van. Gelukkig kun je veel activiteiten aanpassen aan de mogelijkheden en wensen van iemand met dementie. Als iemand van muziek houdt en pianospelen niet meer lukt, is zingen misschien een alternatief.
Wat iemand met dementie nu nog prima kan, lukt straks minder goed. Gelukkig kun je veel activiteiten aanpassen aan wat iemand aankan. Zo kun je activitieten geschikt maken voor iemand met dementie. Zorg wel dat ze voldoende uitdaging bieden. Maar let ook op dat falen funest is voor iemand. Probeer dat dus te voorkomen. Iemand wil vooral plezier hebben en het gevoel krijgen dat iets lukt. Samen genieten van in de tuin werken is belangrijker dan al het onkruid weg hebben.
Kijk naar de interesses en hobby’s die iemand had of heeft. Ook een voormalig beroep of vrijwilligerswerk kan een prima aanknopingspunt zijn.
Was iemand bijvoorbeeld secretaresse? Dan is het misschien leuk om een lade op te ruimen. Of om iets voor je op te zoeken, zoals een telefoonnummer. Als racefietsen niet meer kan, biedt een duofiets uitkomst. Is een museumbezoek te druk? Boek dan eens een van de rondleidingen van Onvergetelijk. Lukt een kaartspel spelen niet meer, dan heeft iemand wellicht plezier in het sorteren van speelkaarten. Helpen met koken kan ook, zoals boontjes doppen of samen koekjes bakken.
Kan iemand niet meer zelf lezen? Probeer dan eens een luisterboek of podcast.
Soms is iets doen of proberen beter dan het helemaal goed doen. Is het erg als de aardappels iets dikker worden geschild?
Zoek je naar activiteiten voor binnenshuis? Bekijk onze tips voor activiteiten in en om huis.
Zorg dat de activiteiten onderdeel zijn van de dagelijkse routine. Dat geeft houvast en structuur. Gebruik een van de hulpmiddelen voor het maken en onthouden van afspraken. Zo is duidelijk hoe de dag eruit ziet.
Houdt iemand van koken? Kijk of er in de buurt een Onvergetelijke Kookclub wordt georganiseerd. Mensen met dementie kunnen hier samen met een familielid of bekende naartoe. Je gaat kookt en eet samen een maaltijd. Bekijk alle locaties.
Er zijn verschillende boeken die tips en inspiratie bieden voor activiteiten. Zowel buiten als binnen. Blader door de boekentips met activiteiten.
Is iemand nog jong? Dan is SPANkracht misschien iets voor jullie. SPANkracht is een pakket om sociale, plezierige, actieve en nuttige daginvulling te vinden. Speciaal voor mensen met dementie op jonge leeftijd. Het werkboek helpt mensen met dementie, mantelzorgers en casemanagers om inzicht te krijgen in wat iemand graag doet. En om zo de week meer structuur te geven. Kijk voor informatie en het bestellen van het pakket op: ukonnetwerk.nl.
De hersenen aan het werk zetten heeft een positief effect op mensen met dementie. Maar wat zijn leuke, inspirerende of nuttige activiteiten om te doen? Laat je inspireren door het overzicht met 100 activiteiten op de website van Alzheimer Nederland.
Probeer de ziekte beter te begrijpen door er over te lezen. Lees de brochure Leven met dementie.
Kijk of iemand als vrijwilliger aan de slag kan via een project van DemenTalent.
Heb je zelf geen tijd of te weinig geduld om samen iets te ondernemen? Schakel dan iemand anders in. Kleinkinderen vinden het vaak leuk om samen met oma of opa iets te doen. Ze zijn ook vertrouwd met tablet en beeldscherm en kunnen opa of oma prima wegwijs maken. Laat ze spelletjes, filmpjes en muziek zoeken, liefst zonder onderbrekingen van reclame. Ze kunnen samen een spelletje doen, filmpjes kijken of een fotoalbum maken.
Maak jonge kinderen wel duidelijk dat je naaste niet zo snel in beelden kan schakelen en dat misschien iets meer uitleg nodig is(herhalen). Uitproberen is hier het sleutelwoord.
Je kunt een vrijwilliger vragen om regelmatig te komen of je kunt dagopvang overwegen. Daar kan je naaste onder deskundige begeleiding veel leuke en zinvolle dingen doen.
De diagnose dementie verandert je leven en dat van je naasten. Hoe ga je om met de diagnose dementie? Wat kun je verwachten? Waar vind je hulp en informatie? Wat moet je allemaal regelen?