Leren omgaan met dementie: trainingen en cursussen

Als iemand van wie je houdt dementie heeft, wil je er meer over weten. Er bestaan cursussen en trainingen waarmee je (beter) leert omgaan met dementie. Op deze pagina vind je voorbeelden van cursussen. Dit is een kleine selectie. Er bestaan natuurlijk nog veel meer trainingen.

Online trainingen

  • Trainingen van dementie.nl (gratis)

    Van Alzheimer Nederland. Hier op dementie.nl kun je gratis een online training volgen. In je eigen tempo en in je eigen tijd. We hebben een training over:

  • Samen dementievriendelijk (gratis)

    Van Alzheimer Nederland. De trainingen op samendementievriendelijk.nl zijn vooral bedoeld voor mensen die werken bij (sport)verenigingen, winkels, gemeenten of bedrijven. Misschien ken je wel iemand die zelf niet met dementie te maken heeft, maar wél meer wil weten over dementie. Bijvoorbeeld omdat een sportmaatje of een klant dementie heeft.

  • Samen Beter Thuis (gratis)

    De instructiefilmpjes van Samen Beter Thuis gaan niet alleen over dementie. Ze laten je zien hoe je voor iemand anders kunt zorgen, als die persoon dat zelf niet meer kan. Bijvoorbeeld hoe je de ander kan helpen met douchen of aankleden.   

  • Omgaan met Alzheimer – MAX Vandaag (gratis)

    Via MAX vandaag kun je gratis de online cursus Omgaan met dementie volgen. In deze cursus krijg je praktische tips. Acteurs laten zien hoe iemand met de ziekte van Alzheimer zich kan gedragen, daarna krijg je advies. Omgaan met Alzheimer - MAX Vandaag

  • Mentaal Vitaal - Oefeningen tegen piekeren, stress en slaapproblemen (gratis)

    Mentaal Vitaal is van het Trimbos Insituut. Hier vind je een overzicht van oefeningen die helpen tegen stress, piekeren en slaapproblemen. En alles wat daarmee samenhangt. Als het 'oefening' heet is het gratis. Als het 'programma' heet is het (soms) betaald. Oefenen via Mentaal Vitaal

  • Dichter bij Dementie - Geriant (op dit moment gratis)

    Dichter bij dementie is een online cursus. Die gaat vooral over gedrag. Waarom gedragen mensen met dementie zich op een bepaalde manier? In de online cursus leer je dit beter te begrijpen en krijg je tips. Geriant | Dichter bij dementie

Trainingen op locatie

  • Samen dementievriendelijk (gratis)

    Van Alzheimer Nederland. De (groeps)trainingen van Samen dementievriendelijk zijn vooral bedoeld voor (sport)verenigingen, winkeliers, gemeenten of bedrijven. Misschien ken je wel iemand die persoonlijk niet met dementie te maken heeft, maar in zijn/haar (vrijwilligers)werk wel. Wijs hen gerust op de training. 

    Het is heel waardevol als de vrijwilligers van een (sport)club een training hebben gevolgd. Ze weten dan beter wat dementie is en hoe je ermee omgaat. Zo kunnen mensen met dementie langer plezierig blijven sporten en activiteiten ondernemen.

  • Beter thuis met dementie (je betaalt een bijdrage)

    Beter thuis met dementie van (onder andere) de Rotterdamse zorginstelling Laurens. Er zijn twee soorten cursussen:

    Beter thuis met dementie vraagt voor beide cursussen een bijdrage in de onkosten.

  • SomNL, voor mensen met een migratieachtergrond

    SomNL is een organisatie die de zorg voor ouderen met een migratieachtergrond wil verbeteren. Mantelzorgers kunnen er voorlichting volgen. Het actuele aanbod en contactgegevens vind je op de website van SomNL onder ‘Leerhuis.’

Trainingen in jouw regio

  • Als je een training in jouw buurt wilt volgen, ga dan naar:
    • Het WMO-loket van jouw gemeente. Het aanbod verschilt per woonplaats. Sommige trainingen worden (deels) vergoed door je verzekering.
    • Via MantelzorgNL vind je organisaties in je eigen regio: Naar MantelzorgNL.

Persoonlijke begeleiding

  • Casemanager

    Met dementie heb je recht op een casemanager. Je zorgverzekering vergoedt dat. De casemanager weet veel over dementie en helpt jullie op weg. Lees meer in het artikel ‘Casemanager dementie’.

  • Ondersteuning van een geestelijk verzorger

    Misschien wil je méér begeleiding. Je kunt ook steun krijgen van een geestelijk verzorger. Daarvoor hoef je niet gelovig te zijn. Je vindt meer informatie op de website Geestelijke Verzorging in Nederland.

Groepsgesprekken en (leerzame) bijeenkomsten

Waar je ook woont: in heel Nederland zijn er bijeenkomsten voor mensen met dementie en hun dierbaren. Je ontmoet er lotgenoten, maar je kunt er ook veel leren. Mensen met verstand van dementie komen soms uitleg geven. Bijvoorbeeld een huisarts of een zorgmedewerker.

  • Activiteiten in jouw buurt

    In heel Nederland zijn vrijwilligers actief voor Alzheimer Nederland. Zij organiseren bijeenkomsten waar je gratis naartoe kunt. Kijk voor het overzicht op de pagina 'Bij jou in de buurt'.

  • Odensehuis of ontmoetingscentrum
    • Een Odensehuis is een ontmoetingsplek voor mensen met beginnende dementie en hun naasten. De ongedwongen sfeer nodigt uit om jezelf te zijn en jouw verhaal te delen. Kijk voor Odensehuizen bij jou in de buurt op de website: Odensehuizen
    • Een ontmoetingscentrum is voor zowel mensen met dementie als hun naasten een fijne plek. Je kunt er naartoe voor de gezelligheid. Je ontmoet andere mensen - met of zonder dementie. Maar er zijn ook regelmatig bijeenkomsten waarin je leert over omgaan met dementie. Bekijk ontmoetingscentra in jouw regio.
Twee vrouwen in gesprek aan een tafel, met een kop koffie

Vind activiteiten in jouw buurt

Vind bijeenkomsten, leerzame en leuke activiteiten in je eigen regio