Terug naar informatieoverzicht
geschatte leestijd 2 min

Zelfstandig aan- en uitkleden met dementie

Aan- en uitkleden zijn persoonlijke handelingen. Je naaste is kwetsbaar op zo’n moment en zal dit zo lang mogelijk zelfstandig willen blijven doen. Je kunt haar daarbij respectvol helpen.

Aankleden lijkt eenvoudig, maar is ingewikkeld

Aankleden lijkt zo simpel omdat we het bijna automatisch doen. Maar aankleden vereist veel meer vaardigheden dan het aantrekken van een jurk en het dichtknopen van een jas. Je naaste moet besef hebben van dag en nacht, van de seizoenen en van wat passend is bij de situatie.

Je kunt het aankleden voor haar vergemakkelijken maken door bijvoorbeeld te kiezen voor een broek met elastiek in de taille en zonder rits en ceintuur. Je kunt haar helpen de juiste kleding te kiezen door de winterkleding te verbergen als het hartje zomer is.

Wat kun je doen om haar te ondersteunen?

Om haar het aan- en uitkleden makkelijker te maken kun je:

 • In de kledingkast alleen kleren leggen die bij het seizoen passen.
 • Kleren klaarleggen in de volgorde waarin ze aangetrokken moeten worden.
 • Vuile kleding direct in de wasmand doen en schone kleding klaarleggen.
 • Zorgen dat ze voor haar kleding maar uit twee mogelijkheden kan kiezen.
 • Als je naaste vraagt naar kleding die niet bij het weer of de situatie past zeggen dat die bij de stomerij ligt.
 • Broeken en rokken met elastiek in de taille en instappers of schoenen met klittenband aanschaffen.
 • Als ze fysiek niet genoeg kracht heeft om zich aan te kleden, met een fysiotherapeut of ergotherapeut kijken of er oefeningen zijn die haar kunnen helpen.
 • Voorzichtig zijn met spiegels omdat ze mogelijk zichzelf niet herkent en daar angstig van wordt.

Als je naaste weerstand heeft tegen aankleden of geen schone kleding aan wil, kun je verschillende dingen doen:

 • Schaf meerdere exemplaren van hetzelfde favoriete kledingstuk aan.
 • Kijk of het werkt om je naaste te belonen.
 • Probeer te onderhandelen en aan te geven wat jouw behoefte is, bijvoorbeeld dat je vandaag de bonte was wilt doen waar haar jurk bij hoort.
 • Vermijd open vragen als ‘wanneer wil je je aankleden’ en bied haar een vaste dagstructuur.
 • Probeer haar af te leiden met een andere activiteit, bijvoorbeeld door haar rug in te smeren met bodylotion.

Vermijd hoe dan ook de strijd. Wat vandaag niet lukt, lukt morgen misschien wel. Het is de ziekte die haar weerstand veroorzaakt, zij heeft daar geen invloed op.

Mijn man loopt het liefst de hele dag in zijn pyjama. Ik heb hem nu zover dat hij zich aankleedt omdat hij accepteert dat dit fijn is voor het geval we onverwacht iets buiten willen doen.

Guus (63)

Steeds weer omkleden

Als je naaste meerdere keren per dag andere kleren aantrekt, kan dat voor jou behoorlijk frustrerend zijn. Het kost je onnodig veel tijd en het lukt je niet om het te doorbreken. Dit repeterende gedrag komt vaak voort uit onrust en angst. Mogelijk is het voor je naaste een uitlaatklep. Door van kleding te wisselen vermindert ze haar innerlijke spanning. Je kunt het vergelijken met handenwringen, dwangmatig schoonmaken of heen en weer lopen. Ze hoopt met dit gedrag de spinnenwebben in haar hoofd weg te vegen, al zal ze dat zelf zo niet kunnen formuleren.

Ergotherapeut

Jacolien is ergotherapeut. Als ergotherapeut kijkt ze waar knelpunten liggen en helpt met aanpassingen en praktische tips het dagelijks functioneren van mensen met dementie te verbeteren.

Stel je vraag >
0 reacties