Terug naar informatieoverzicht
geschatte leestijd 2 min

Omgaan met concentratieproblemen veroorzaakt door dementie

Concentratieproblemen komen veel voor bij mensen met dementie. Je naaste raakt snel afgeleid en kan haar aandacht niet meer houden bij waar ze mee bezig is. Dat probleem heeft veel invloed op de alledaagse activiteiten en kan het gedrag van je naaste bemoeilijken.

Aandacht en concentratie

Aandachts- en concentratieproblemen als gevolg van dementie kun je bijvoorbeeld herkennen aan:

 • moeite met aanwijzingen voor een taak,
 • een opdracht of activiteit niet afmaken,
 • zinnen niet afmaken of de draad van het gesprek kwijtraken,
 • middenin een gesprek weglopen,
 • interesse verliezen in een tv-programma of film,
 • fixatie op een idee of gebeurtenis,
 • afwezigheid, lange tijd in het luchtledige kijken.

Ook ander gedrag van je naaste kan samenhangen met haar concentratieproblemen. Ze kan geïrriteerd en boos raken als ze zich bijvoorbeeld niet meer genoeg kan concentreren om aardappelen te schillen. Haar gebrekkige concentratie kan haar ook onrustiger maken. Vermoeidheid kan de problemen verergeren.

Aandachts- en concentratieproblemen komen voor in alle stadia van dementie. Naarmate de ziekte vordert, nemen deze problemen toe. Bij alzheimer en lewy body dementie komen ze al in een vroeg stadium voor.

Acute verwardheid

Acute verwardheid, een

delirium of delier

Delirium of delier

Een delier (of delirium) is een plotseling optredende ernstige verwardheid. Mensen boven de zeventig jaar hebben een grotere kans om plotseling verward te raken. Een delier heeft een lichamelijke oorzaak. Het ontstaat door een ernstige ziekte, infectie of trauma, in combinatie met een zwakkere gezondheid door bijvoorbeeld hoge leeftijd, cognitieve stoornissen of dementie. Mensen met een delier hebben vaak een wisselend bewustzijn en kunnen zich moeilijk concentreren.

komt vaak voor bij mensen met dementie. Het kan het gevolg zijn van te veel medicijnen, een operatie, hartaandoening, ontstekingen of stoornissen in de stofwisseling. Heb je het vermoeden dat je naaste een delier heeft, bel dan meteen de huisarts.

 

Wat je kunt doen

Om het omgaan met concentratieproblemen makkelijker te maken, kun je het volgende doen:

 1.  Pas je tempo aan en vermijd lange, ingewikkelde activiteiten zoals een film kijken. Films die onderbroken worden door reclame zijn  extra moeilijk om te volgen.
 2.  Beperk lawaai en achtergrondgeluiden van bijvoorbeeld radio en televisie.
 3.  Een rustige plek is vaak beter dan een gezellige plek waar veel mensen praten.
 4.  Plan activiteiten op momenten dat je naaste veel energie heeft. En ga iets doen wat haar interesseert; dan is de kans groter dat ze  haar aandacht erbij kan houden.
 5.  Beweging, gezond eten en een goede nachtrust zijn goed voor de concentratie.
 6.  Als geluiden van buiten teveel afleiden, sluit dan deuren en ramen voor meer rust.
 7.  Het helpt als je zelf ontspannen bent en niet onder tijdsdruk staat. Je brengt dan makkelijker het geduld op om je naaste iets rustig uit  te leggen en een taak in stappen in te delen.
 8.  Als je iets met je naaste wilt doen, maar dat lukt niet, ga dan iets anders doen.

 

0 reacties