Terug naar informatieoverzicht
geschatte leestijd 2 min

Omgaan met rusteloosheid van mensen met dementie

Je naaste is haar hele leven in de weer geweest met werken, huishouden, hobby’s, kinderen en vrijwilligerswerk. Door de dementie houdt ze deze activiteiten steeds moeilijker vol. Ze wil  graag actief blijven, maar het lukt niet meer. 

Eindeloos zoeken

Het kan voorkomen dat je naaste de hele dag door het huis loopt te zoeken. Ze haalt alle laden overhoop en trekt iedere kast open. Als je haar vraagt wat ze zoekt, kan ze je geen antwoord geven. Zulke herhalende bewegingen en gedragingen komen veel voor bij mensen met dementie. Het zijn uitingen van onrust.  Andere uitingen van rusteloosheid kunnen zijn:

  • ‘s middags en ‘s avonds onrustig en ongeduldig zijn,
  • onrustige bewegingen maken, zoals tikken, frunniken of schuifelen met de voeten,
  • wakker liggen, moeilijk in slaap komen,
  • snel afgeleid zijn,
  • altijd gezelschap willen hebben,
  • teveel energie hebben, hyperactief zijn,
  • prikkelbaar zijn, soms zelfs agressief gedrag vertonen,
  • impulsief en ongeremd gedrag vertonen.

Eindeloos blijven zoeken
Alzheimer Nederland

Hij vraagt de hele dag naar zijn moeder, het houdt niet op. Hij zoekt haar overal en gelooft geen enkel antwoord van mij over haar afwezigheid.

Els (70)

Oorzaken van onrustig gedrag

Ook al lijkt het doelloos, vaak is het onrustige gedrag van je naaste wel degelijk een reactie op de omgeving. Ze probeert duidelijk te maken wat ze voelt of nodig heeft, maar kan dat niet onder woorden brengen. Zo kan haar gedrag bijvoorbeeld voortkomen uit werk dat ze vroeger heeft gedaan. Herken je misschien bewegingen die ze maakt?

Je naaste kan ook onrustig worden van haar omgeving. Misschien is de verlichting of de inrichting verkeerd van de kamer, of is er te veel lawaai. Een verkeerde opmerking van jou kan de onrust nog versterken. Soms loop je op eieren om te voorkomen dat je naaste nog onrustiger wordt.

Verveling of een teveel aan energie kan je naaste ook onrustig maken. Ze moet haar energie kwijt, maar weet niet hoe ze dat anders kan doen dan door te ijsberen of het huis uit te lopen.

Onrust kan tenslotte ook voortkomen uit lichamelijke ongemakken zoals een slechte stoelgang, pijn of honger. Je naaste kan uitgedroogd zijn of last hebben van een infectie waarvan jij geen weet hebt. Ga na of ze recent andere medicatie heeft gekregen. Wordt ze misschien onrustig door een bepaalde combinatie van medicijnen?

Wat kun je doen?

Probeer te ontdekken of er patronen zitten in het onrustige gedrag. Is je naaste vooral rusteloos aan het eind van de dag of als het tijd is om naar bed te gaan? Kun je bedenken wat haar juist op dat tijdstip of in die situatie onrustig maakt? Een dagboek bijhouden kan je helpen dit soort patronen te ontdekken. De onrustig makende situatie aanpassen of vermijden heeft dan waarschijnlijk een positief effect op haar gedrag.

Ik maak een dansje met Saar als ik merk dat ze onrustig begint te worden. Meestal helpt dat wel. 

Kees (80)

Voor jezelf is het belangrijk dat je rustig blijft en de confrontatie niet aangaat. Probeer de spanning te doorbreken door iets anders te doen, alleen of samen met je naaste. Uit je gevoelens en stop ze niet weg omdat je vindt dat je ertegen moet kunnen. 

In Tips voor het omgaan met onrustig gedrag hebben we praktische voorbeelden voor je op een rijtje gezet.

Beter omgaan met nachtelijke onrust?

Vind je het lastig dat het gedrag van je naaste door de dementie verandert? Is ze 's nachts onrustig en slaapt ze slecht? Volg dan de gratis online training 'Omgaan met veranderend gedrag'.

0 reacties