Terug naar informatieoverzicht
geschatte leestijd 2 min

Slaapproblemen bij dementie

Onrustig gedrag in de nacht komt veel voor bij mensen met dementie. Het is vermoeiend als je naaste ’s nachts slecht slaapt. Wat zijn de oorzaken en wat kun je doen om de slaapproblemen op te lossen?

Veranderingen in slaapgedrag

Alzheimer verstoort het normale en gezonde slaappatroon. Lewy body dementie veroorzaakt slaperigheid overdag en een verstoorde REM-slaap. Naarmate de dementie vordert, verandert bij alle vormen van dementie het slaapritme van je naaste. Je herkent haar verstoorde bioritme aan:

  • eerder of later naar bed dan normaal;
  • lang wakker liggen voor ze inslaapt;
  • rusteloos slapen en intensief dromen;
  • vaak wakker worden en dan moeilijk weer inslapen;
  • dwalen in de nacht;
  • extreem vroeg opstaan;
  • niet weten waar ze is als ze wakker wordt.

Ze wilde niet. En als ik haar dan eindelijk in bed had, dan hup, kwam ze er alweer uit. Toen ging ik uit nood maar met haar mee naar bed toe. Als ze dan sliep, ging ik er weer uit.

Chris (68)

Wat kun je doen

Hoe het slaapgedrag van je naaste ook verandert, het belangrijkste is dát ze slaapt. Probeer te ontdekken wat de reden van de slapeloosheid is. De slaapproblemen kunnen een lichamelijke oorzaak hebben, bijvoorbeeld de aandrang om te plassen, een reactie op cafeïne of bijwerkingen van medicijngebruik. Zorg dat je naaste ’s nachts gemakkelijk de weg naar het toilet kan vinden. Is het haar gewoonte om na het eten koffie of thee te drinken? Vervang dit dan door een cafeïnevrije variant. Wanneer je denkt dat de slaapproblemen worden veroorzaakt door de bijwerkingen van medicijnen, neem dan contact op met de (huis)arts.

Als je naaste depressief is, pijn heeft, andere medicijnen heeft gekregen of eenvoudigweg niet moe is, probeer deze oorzaken dan op te lossen. Wees voorzichtig met het geven van slaapmiddelen, want daar kan ze nog verwarder van worden. Overleg het gebruik van slaapmedicatie altijd met een arts.

Denk je aan melatonine als middel om de nachtrust van jezelf of je naaste te bevorderen? Melatonine is zonder recept te koop bij drogist en apotheek. Toch is melatonine niet altijd geschikt en veilig om te gebruiken. De (huis)arts kan inschatten of melatonine voor jou of je naaste zinvol én veilig is. Ook kan de (huis)arts de juiste gebruiksinstructies – inclusief dosering – geven.

Krijg je zelf te weinig slaap omdat je onbewust de hele nacht let op wat je naaste doet? Zorg dan goed voor jezelf. Geef het aan bij familie en casemanager. Ga er zelf even tussenuit of zorg dat je naaste af en toe een weekendje gaat logeren. Er zijn verschillende mogelijkheden voor tijdelijke opvang. Voldoende slaap is echt een voorwaarde voor jou als mantelzorger om de zorg vol te kunnen houden.

Wil je meer tips om de slaapproblemen van je naaste aan te pakken? Lees het artikel Tips om je naaste te helpen met slapen.

We hebben een rooster gemaakt zodat één dag per week een van onze dochters hier was en bleef slapen. Dan kon ik een nacht rustig doorslapen.

Ruud (60)

Als het gedrag niet verandert

Blijft je naaste 's nachts onrustig, schakel dan deskundige hulp in. Accepteren dat het is zoals het is, is geen optie. Soms, als het echt niet anders kan, is medicatie mogelijk een (tijdelijke) oplossing. Lees vooral het artikel Medicatie voor gedragsproblemen bij dementie en bestudeer de patiënteninformatietool ‘Gedragsproblemen bij dementie’. Daarin vind je veel informatie over bijvoorbeeld het gebruik van gedragsbeïnvloedende medicijnen (psychofarmaca).

0 reacties