Terug naar informatieoverzicht
geschatte leestijd 2 min

Tips om je naaste te helpen met slapen

Wanneer je naaste ’s nachts onrustig is, is dat voor jullie allebei vermoeiend. Er zijn verschillende manieren om te zorgen dat je naaste voldoende slaapt. We zetten er tien voor je op een rij. Probeer ze uit zodat jij ook voldoende nachtrust krijgt.

  1. Laat je naaste in je gedrag merken dat het bedtijd is, door gapen, uitrekken, in je ogen wrijven en duidelijk zeggen dat je slaap hebt en naar bed wilt. Je kunt een ritueel maken van samen het huis afsluiten en de lichten uitdoen.
  2. Je naaste heeft minder grip op tijd, dus als jij al over plannen voor morgen begint, raakt zij in de war. Dit soort onderwerpen kun je beter vermijden vlak voor het slapen gaan.
  3. Even voorlezen en een rustig muziekje luisteren zijn rustgevender voor het slapengaan dan een druk en lawaaiig tv-programma. Kijk vooral géén tv in bed.
  4. Te veel suiker, cafeïne en alcohol houden je naaste wakker. Geef eventueel iets lichts te eten zodat je naaste geen honger heeft als ze gaat slapen en zorg dat ze naar het toilet is geweest.
  5. Als je naaste wordt afgeleid door geluiden van buiten, probeer dan of een zacht muziekje of het geluid van een ventilator helpt.
  6. Is je naaste onrustig, dan wil een lampje met bewegend patroon, zoals een lavalamp, nog wel eens helpen. Het repeterende beeld geeft rust. Let er wel op dat dit beeld je naaste niet angstig maakt.
  7. Veel slapen is over het algemeen geen probleem. Slaapt je naaste veel omdat ze zich verveelt, depressief is of medicijnen krijgt, dan is het wel verstandig om contact op te nemen met de (huis)arts.
  8. Zorg dat je naaste overdag genoeg beweging krijgt. Van bewegen word je lichamelijk moe en dat helpt om beter te slapen.
  9. Als je naaste ’s nachts bang wordt van het donker, kun je een paar (led)lichtjes laten branden. Op die manier kan je naaste ook makkelijker de weg naar het toilet vinden.
  10. Help je naaste bij het bepalen van het dag-nachtritme. Zorg overdag voor voldoende licht, desnoods met daglichtlampen, en demp het licht ’s avonds.

Denk je aan melatonine als middel om de nachtrust van jezelf of je naaste te bevorderen? Melatonine is zonder recept te koop bij drogist en apotheek. Toch is melatonine niet altijd geschikt en veilig om te gebruiken. De (huis)arts kan inschatten of melatonine voor jou of je naaste zinvol én veilig is. Ook kan de (huis)arts de juiste gebruiksinstructies – inclusief dosering – geven.

Beter omgaan met nachtelijke onrust?

Vind je het lastig dat het gedrag van je naaste door de dementie verandert? Volg dan de gratis online training 'Omgaan met veranderend gedrag'.

0 reacties