Terug naar informatieoverzicht
geschatte leestijd 3 min

De verhuizing naar een verpleeghuis

Met de verhuizing van je naaste sluit je een hoofdstuk definitief af. Met een goede voorbereiding maak je de overgang naar het verpleeghuis wat gemakkelijker. Vraag, als dat kan, hulp van familieleden of vrienden.

Duidelijkheid voor je naaste

Wat vertel je aan je naaste over de verhuizing en wanneer? Over die vraag zijn zelfs de deskundigen het niet eens. Ga daarom op je eigen gevoel af. Jij kunt het beste inschatten wat je naaste begrijpt. Jij kunt dus ook het beste moment bepalen om haar te vertellen dat ze ergens anders gaat wonen en waarom. Er is geen goed of fout. Het kan zo zijn dat voor jouw naaste het beste moment de verhuisdag zelf is. Probeer de uitleg eenvoudig te houden. Een uitgebreide uitleg over het waarom heeft meestal weinig meerwaarde. Je kunt haar steunen en laten merken dat je het zelf ook moeilijk vindt. Dat je er ook verdriet van hebt, maar dat het niet anders kan. Alle mensen om haar heen kunnen niet de zorg en hulp bieden die ze nodig heeft. Het is daarom de beste oplossing voor de situatie. Waar ze naartoe gaat, krijgt ze de zorg die ze nodig heeft.

De avond voor de verhuizing belde mijn schoonmoeder op: "Zeg dat huis maar af, hoor, ik ga niet." Ik heb haar een beetje gerustgesteld en gezegd: we zien morgen wel. Toen ging ze gewoon mee en liet alles over zich komen.

Janneke (55)  

Maak de omgeving ‘eigen’

Probeer je naaste zo duidelijk mogelijk uit te leggen hoe de opname zal verlopen. Waarschijnlijk gaan jullie bij aankomst samen met een verzorgende van het verpleeghuis naar de kamer of huiskamer. Je kunt ervoor zorgen dat je naaste haar kamer sneller als ‘eigen’ gaat ervaren door vertrouwde spullen mee te nemen, zoals foto’s, een eigen lamp of een geliefde sprei. 

Mama was helemaal verrukt van haar kamer. Toen we binnenkwamen scheen de zon mooi door het raam en zag ze haar eigen spulletjes. Het was eigenlijk meteen goed.

Herma (60)

Misschien lukt het je om de kamer van je naaste al van tevoren in te richten met spullen waaraan ze is gehecht. Je kunt bijvoorbeeld vast wat kleding in de kast hangen. Denk ook aan spullen die ze vaak gebruikt, zoals een haarborstel, een schoenlepel of vergrootglas. Overleg met het verpleeghuis of je kostbare spullen mee kunt verhuizen. Als je zelf moeite hebt met deze voorbereidingen, kun je misschien een familielid vragen om dit te doen.

De dag van opname

De verhuizing zelf kan moeilijk en verdrietig zijn. Je naaste wegbrengen is een emotionele gebeurtenis. Doe het daarom samen met iemand, niet alleen. Dan kan één persoon op de weg letten en de ander aandacht voor je naaste hebben. Misschien brengen de Tien praktische tips voor de verhuizing je nog op goeie ideeën. 

Op de dag van opname vindt het opnamegesprek plaats. Ook dat kan een emotioneel moment zijn. Je wordt gevraagd naar de persoonlijke geschiedenis en achtergrond van je naaste. Als geheugensteuntje voor jezelf én voor de medewerkers van het verpleeghuis kun je een korte levensloop van je naaste opschrijven. MantelzorgNL heeft een gedetailleerde checklist opgesteld voor het overdragen van zorg. Vermeld bijvoorbeeld ook:

 • wat ze leuk vindt en wat niet;
 • wat haar (vroegere) hobby’s zijn;
 • medicijnen die je naaste gebruikt;
 • de namen van naaste familieleden en specifieke gebeurtenissen waarover ze graag praat;
 • wat ze het liefste eet of drinkt;
 • naar welke televisieprogramma’s ze graag kijkt;
 • of ze van bepaalde spelletjes of tijdschriften houdt.

Toen ik mijn vrouw naar het verpleeghuis bracht, gaf ik een fotoalbum mee. Ze vond het fijn er samen in te kijken. En het gaf de medewerkers van het verpleeghuis aanknopingspunten om even een babbeltje te maken.

Ben (82)

Andere praktische tips:

 • Licht het verpleeghuis in over belangrijke zaken als medicijngebruik, dieetvoorschriften of specifieke gewoontes in de persoonlijke verzorging. Zet dit ook op papier, dan kunnen er geen misverstanden over ontstaan.
 • Zorg voor voldoende makkelijk zittende kleding die tegen veel wassen kan. Als je nieuwe kleding koopt voor in het verpleeghuis, laat je naaste daar dan vooraf aan wennen.
 • Merk alle spullen met een naam of code en maak goede afspraken over de was. Er wordt in een verpleeghuis vaak centraal gewassen.
 • Zorg voor voldoende toiletspullen, eventueel met naamstickers.

Het moment dat je weggaat

Probeer ondanks alle emoties rustig weg te gaan wanneer het zover is. Vertel dat je gaat, maar dat je (bijvoorbeeld) morgen weer terugkomt. Bespreek dit moment vooraf met het verplegend personeel. Die kunnen je naaste even afleiden op het moment dat je vertrekt. Een medewerker kan bijvoorbeeld een praatje met haar maken of haar meenemen voor een ommetje. Zo voorkom je een mogelijke strijd of verdriet bij de deur. Je naaste is mogelijk het verdriet snel vergeten. Voor jou is de weg naar huis hoe dan ook lang. Zorg dat je niet alleen bent.

Ik reed als in een waas naar huis. Dat er geen ongelukken zijn gebeurd, dat snap ik nog steeds niet, want ik had mijn verstand er helemaal niet bij.

Greet (76)

forum

Ervaringen over de verhuizing uitwisselen?

Verhuist je naaste binnenkort naar een verpleeghuis? Op ons forum kun je vragen stellen en ervaringen van anderen lezen. Samen weten we meer. 

Ga naar het forum
2 reacties
Tonen: Nieuwste reacties