Terug naar informatieoverzicht
geschatte leestijd 3 min

Geheugenverlies, vergeetachtigheid of dementie

Geheugenverlies en vergeetachtigheid zijn verschillende dingen. Bij geheugenverlies zijn er herinneringen en informatie uit je geheugen verdwenen. Vergeetachtig betekent dat je je tijdelijk iets niet meer weet. De informatie kan weer terugkomen.

Vergeetachtigheid of geheugenverlies

Bij vergeetachtigheid is er sprake van 'normale' geheugenklachten, maar niet van geheugenverlies. Je naaste kan even niet meer op de naam van een kennis komen. Even later schiet die naam haar weer te binnen. En als iemand anders de gezochte naam noemt, herkent ze die meteen. Vergeetachtigheid verstoort het dagelijkse leven niet. Iemand die vergeetachtig is, kan nog gewoon het huishouden doen, de financiën regelen en zelfstandig van A naar B reizen. 

Mijn moeder maakt zich zorgen of ze misschien dementie heeft. Maar ze gaat nog zonder problemen met de bus en breit de ingewikkeldste patronen. Dat ze soms wat namen vergeet, lijkt me logisch. Ze is de negentig gepasseerd! 

Coby (61)

Mogelijke oorzaken van vergeetachtigheid

Als je naaste vergeetachtig is, kan er van alles aan de hand zijn. Mogelijk is er sprake van normale (ouderdoms)vergeetachtigheid. Maar er kan ook een lichamelijke of psychologische oorzaak aan ten grondslag liggen. ‘Gewone’ vergeetachtigheid verdwijnt meestal vanzelf wanneer de onderliggende oorzaak is weggenomen. Mogelijke oorzaken van vergeetachtigheid kunnen zijn: 

  • Leeftijd: naarmate je ouder wordt, werkt je geheugen trager en kost het meer moeite je te concentreren;
  • Medicijngebruik: het gebruik van slaapmiddelen en/of een combinatie van verschillende geneesmiddelen kan geheugenklachten geven;
  • Vitamine- of vochtgebrek: een tekort aan bepaalde vitaminen in het lichaam (vooral vitamine B) zorgt ervoor dat de hersenen minder goed werken. Ook te weinig drinken kan tot geheugenproblemen leiden;
  • Infectie- of andere ziekten: infectieziekten of een slecht werkende schildklier kunnen tijdelijk geheugenproblemen veroorzaken. Dat geldt soms ook voor de menopauze;
  • Zorgen: een stressvolle periode kan je zó in beslag nemen dat er in je hoofd als het ware geen plaats meer is voor andere dingen;
  • Te weinig prikkels: wanneer je weinig meemaakt en daardoor te weinig prikkels krijgt, wordt je geheugen te weinig gestimuleerd en kan hierdoor afnemen.

Geheugenverlies en dementie

Bij dementie is er sprake van geheugenverlies. De informatie is weg, en komt niet meer terug. Dementie is veel ernstiger dan gewone vergeetachtigheid. De oorzaken verschillen per soort dementie, maar in alle gevallen worden de hersenen onomkeerbaar aangetast. Is het geheugen aangetast, dan zal het geheugenverlies in de loop van de tijd steeds ernstiger worden. Je naaste met dementie vergeet niet alleen de naam van de eerder genoemde kennis, maar herkent die kennis op een gegeven moment helemaal niet meer. Langzaam maar zeker verdwijnt er steeds meer informatie uit haar geheugen. Die informatie is daarmee niet meer toegankelijk voor haar.

Je naaste verliest in haar geheugen in eerste instantie vooral nieuwe informatie. Later zal ze bijvoorbeeld steeds slechter kunnen onthouden welke dag het is. Ze kan verdwalen in een bekende omgeving en vergeet vertrouwde handelingen, zoals een boterham smeren of koffie zetten. Taalproblemen komen bij dementie vaak voor: je naaste vindt het steeds moeilijker om de juiste woorden te vinden en ze op de goede manier te gebruiken. Ook kan het gedrag veranderen: remmingen kunnen wegvallen en ze is misschien veel sneller boos of ongeduldig dan je van haar gewend was.

In onderstaande video vertelt Tinus hoe hij wist dat er bij zijn vrouw meer aan de hand was dan vergeetachtigheid.   

Ervaring van Tinus: 'Hoe ik merkte dat er iets mis was'

Bestel de brochure of kijk het seminar

Wil je meer weten over de verschillen tussen vergeetachtigheid, geheugenverlies en dementie? Bestel dan de brochure Is het dementie via de website van Alzheimer Nederland. Je kunt ook het online seminar 'Gewoon vergeetachtig of dementie?' bekijken van CZ. Onderwerpen die hierin worden besproken zijn: de verschillen tussen dementie en vergeetachtigheid, erfelijkheid en medicijnen. 

Tiny’s diagnose is nu vier jaar geleden gesteld. Ze is een andere vrouw geworden. Zo spontaan en open als ze vroeger was: nu is ze helemaal in haar schulp gekropen. Heel triest.

Cor (76)

Doe de geheugentest 

Maak je je zorgen over het geheugenverlies van jezelf of je naaste? Ben je bang dat er misschien sprake is van beginnende dementie? Doe dan onze geheugentest. Deze geeft je geen diagnose, maar kan je wel geruststellen of juist prikkelen om contact op te nemen met de huisarts voor verder onderzoek.

0 reacties