Terug naar informatieoverzicht
geschatte leestijd 1 min

Het verschil tussen alzheimer en dementie

Wat is het verschil tussen alzheimer en dementie? Dementie en alzheimer worden vaak in één adem genoemd. Maar dementie en de ziekte van Alzheimer zijn geen synoniemen. Alzheimer is een vorm van dementie, maar niet alle vormen van dementie zijn alzheimer. 

Verschil tussen alzheimer en dementie

Alzheimer is dementie, maar dementie is niet altijd alzheimer. Om het uit te leggen, zou je het kunnen vergelijken met kanker. Leukemie is kanker, maar kanker is niet altijd leukemie. Kanker komt in vele vormen voor en dat is ook zo met dementie. Het grote verschil met kanker is dat die ziekte in sommige gevallen kan genezen. Dat is helaas (nog) voor geen enkele vorm van dementie het geval.

Dementie is een verzamelnaam

Dementie is een verzamelnaam voor verschillende ziektes die de hersenen aantasten en waardoor iemand steeds verder achteruitgaat in functioneren. Er zijn meer dan vijftig vormen van dementie. De ziekte van Alzheimer is de bekendste en meest voorkomende vorm van dementie. Ongeveer zeventig procent van de mensen met dementie heeft de ziekte van Alzheimer. Andere veelvoorkomende vormen van dementie zijn vasculaire dementie, frontotemporale dementie en Lewy body dementie.

‘Alzheimer. Als begrip deed het me niks, maar het was wel een mep die ik kreeg. Ik ben onmiddellijk aan het studeren gegaan.’

Hendrik (72)

Onderzoek naar dementie

Omdat alzheimer de meest voorkomende vorm van dementie is, wordt daar veel onderzoek naar gedaan. Alzheimer Nederland investeert in onderzoeken naar vele vormen van dementie in de hoop een remedie te vinden tegen deze ziektes. Alzheimer Nederland streeft naar een wereld zonder dementie.

Maak je je zorgen over je naaste of jezelf?

Vraag nu gratis de brochure Is het dementie? aan. Je leest in de brochure meer over de symptomen van dementie en kunt de geheugentest doen.

1 reactie
Tonen: Nieuwste reacties