Ervaringsverhaal
geschatte leestijd 2 min

Uiteindelijk verandert alles

Ineke (71)

Sinds de diagnose dementie afgelopen jaar bij mijn man gesteld is, zijn er behoorlijk wat dingen veranderd in ons leven. Die veranderingen zijn er langzaam ingeslopen, waardoor ik in eerste instantie niet in de gaten had hoeveel er eigenlijk veranderde. 

‘Dat vind ik toch het meest sprekende van het hele alzheimerproces. Dat op alle fronten er dingen in ons leven veranderen, en dat het een proces is waar geen einde aan. Mijn rol is in veel opzichten veranderd sinds de dementie geconstateerd is. Soms zijn het maar kleine dingen, zoals het controleren of hij zijn pillen genomen heeft, het niet meer samen kunnen kijken naar bepaalde tv-programma's of het feit dat ik nu voortaan de verjaardagskaartjes moet schrijven. Alles bij elkaar maakt het dat deze veranderingen voor een heel ander leven zorgen dan dat ik hiervoor gewend was. Ik moet sommige dingen laten, zoals hobby’s en reizen. En ik sta er soms toch 'alleen' voor in plaats van 'samen'. Maar aan de andere kant brengt het ook nieuwe dingen. We gaan nu bijvoorbeeld naar hele andere tentoonstellingen dan vroeger. Dat is dan ook wel weer heel erg leuk’.

'Ik moet eerlijk zeggen dat ik mij na de diagnose heel erg gefocust heb op het vergaren van zoveel mogelijk informatie. We zijn direct alle Alzheimer Cafe's afgegaan en ik heb heel veel boeken gelezen. Ik ben wat dat betreft heel pragmatisch te werk te gaan. Die negatieve emoties komen later wel. Veranderingen horen bij het leven, en zo ook de situatie waarin wij ons nu bevinden. We schuiven het niet onder stoelen of banken, hij heeft de ziekte van Alzheimer; punt. Mijn man is 85 jaar en is dolgelukkig dat hij in goede gezondheid deze leeftijd heeft kunnen en mogen bereiken. De situatie relativeren en de humor blijven houden is een drijfveer om door te blijven gaan'.

‘Hoe goed ik me ook voorbereid heb op wat komen gaat, veranderingen overvallen je soms toch. Ik praat veel met lotgenoten en merk daarbij dat veel mantelzorgers beginnen met een soort tunnelvisie. Het is lastig te beseffen wat je allemaal te wachten staan. Beetje bij beetje blijkt dat uiteindelijk niets meer bij hetzelfde blijft. Je bent je voortdurend aan het aanpassen’.

‘Ik denk dat het voor mij belangrijk is om creatief met de veranderingen om te gaan. Zo heb ik een app (life360) op mijn telefoon gezet, zodat ik kan zien waar hij is en niet kan verdwalen. Ik heb geleerd dat ik mijn man niet alles uit handen moet nemen, maar hem ook regie moet laten houden.  Op deze manier heeft hij vrijheden, maar is het ook veilig. Daarnaast denk ik dat het heel belangrijk is dat je verhaal kwijt kunt als mantelzorger bij andere mensen in je omgeving. In zeker zin verlies je beetje bij beetje je gesprekpartner, dat is heel erg. Maar weet dat je er niet alleen voor staat!’  

Ineke (71)

Bezoek het Alzheimer Café

Tijdens de maandelijkse bijeenkomsten krijgen bezoekers informatie over dementie en kunnen zij ideeën en ervaringen uitwisselen met lotgenoten.

 

0 reacties