Terug naar informatieoverzicht
geschatte leestijd 2 min

Signalen van verminderde gezondheid bij mantelzorgers

De zorg voor je naaste is een zware taak, zeker wanneer die voor het grootste deel op jou neerkomt. Sluipenderwijs kun je overbelast raken. Het is belangrijk om de eerste signalen van overbelasting te herkennen, zodat je er op tijd iets aan kunt doen. Zorg ook dat je er niet alleen voor staat. Familie, vrienden of hulpverleners met ervaring in dementiezorg kunnen je helpen met je zorgtaken en ook je gezondheid in de gaten houden. 

Overbelasting herkennen

Als je sinds je met je zorgtaak begon, last hebt gekregen van een of enkele van onderstaande klachten, kan dat er op wijzen dat je overbelast begint te raken, of dat zelfs al bent.

  • Lichamelijke klachten: hoofd- of buikpijn, hyperventilatie, pijn in nek, schouders of rug, duizeligheid, vermoeidheid. Je kunt ook minder eetlust krijgen of juist voortdurend honger hebben.
  • Psychische klachten: schuldgevoelens, concentratieproblemen, vergeetachtigheid, lusteloosheid, slaapproblemen, piekeren. Je kunt je ook gespannen voelen en snel geëmotioneerd raken.
  • Ander gedrag: rusteloosheid, onverdraagzaamheid, gevoelens van agressie, verwaarlozing van het uiterlijk, meer roken en drinken, gebruik van kalmerende of stimulerende middelen.
  • Op thuisarts.nl vind je een overzicht van de mogelijke oorzaken en signalen van overspannenheid. Dit is een vorm van overbelasting die vaak voorkomt bij mantelzorgers. 

Hoe voel jij je vandaag? Maak de Mantelzorgtest

Voel je je belast? Maak de test en weet binnen 5 minuten in hoeverre je belast bent en krijg tips hoe hier mee om te gaan.

Gisteren ben ik ineens vreselijk tegen mijn man uitgevallen. Hij schrok en klapte helemaal dicht. Ik had meteen spijt. Ik ken mezelf haast niet terug op zo’n moment. 

Ardy (72)

Overbelast. En wat nu?

Als je de signalen herkent of gewoon niet meer prettig in je vel zit, neem dan contract op met je huisarts. Hij kan je adviseren en met je overleggen over mogelijkheden om je er weer bovenop te helpen. Ook met de casemanager of wijkverpleegkundige kun je bespreken hoe je ervoor kunt zorgen dat je minder belast wordt. Lees verder de tips voor wanneer het allemaal even teveel wordt.

Doordat ik overbelast ben, herken ik mijn eigen grenzen niet goed meer. Ik merk dat sporten nu niet helpt om te ontspannen. Ik kan beter naar de sauna gaan, of rustig wandelen. 

Gerda (53)

Overeind blijven in moeilijke tijden
Dilemma's bij dementie - in gesprek met mantelzorgers

Leer hoe je overbelasting kunt voorkomen

Als je je steeds meer onder druk voelt staan, kan het je ook helpen een cursus te volgen of je door een coach te laten begeleiden. De cursussen zijn er in allerlei varianten. Telefonisch, via een website of in een groep. Er is altijd wel een cursus te vinden die bij jou en je situatie past.

Veel mensen biedt het steun om meer te lezen over de ziekte van je naaste en hoe er mee om te gaan. Lees ook onze boekenlijst met relevante titels.

Bekijk voor praktische tips en handvatten van een casemanager, zorgexpert en mantelzorgmakelaar ook onderstaand seminar van CZ.  

Zorgen voor iemand met dementie én voor uzelf
CZ

Volgens de huisarts ben ik overspannen. Ik? Iets tussen mijn oren? Het was echt een stap om de therapeut te bellen die ze me adviseerde. 

Vera (61)

CZ Zorgexpert

Suzan heeft jarenlange ervaring binnen het Zorgteam van CZ en weet alles van de zorg en welke regelingen en vergoedingen er mogelijk zijn in Nederland.
 

Stel je vraag >
2 reacties
Tonen: Nieuwste reacties