• Home
 • Experts
 • Praktische tips van andere mantelzorgers
Terug naar
Expert
geschatte leestijd 2 min

Praktische tips van andere mantelzorgers

Tijdens het live uitgezonden online seminar ‘Dag en nacht met dementie’ gaven experts praktische tips die ervoor kunnen zorgen dat het leven met dementie iets makkelijker wordt. Bijvoorbeeld over het aanbrengen van kleine veranderingen in huis of in de indeling van de dag.

We ontvingen tijdens de uitzending niet alleen vragen, maar ook heel veel handige tips van andere mantelzorgers, die hen helpen in de zorgen voor hun naaste met dementie. Deze tips hebben we voor u op een rijtje gezet. Want wat voor iemand anders werkt, kan u misschien ook helpen?

 1. Contactinformatie
  “Zorg ervoor dat je naaste informatie bij zich draagt over met wie mensen contact op kunnen nemen als uw naaste in de omgeving verward rondloopt of verdwaald is. Dit kan op allerlei manieren bijvoorbeeld via een kaartje, sticker of naamplaatje.“
   
 2. Koffietip
  “Als de persoon met dementie nog zelf koffie zet, zorg er dan voor dat hij of zij makkelijk bij de voorraadpotten koffie en suiker, de lepeltjes en de melk kan en dat de potten voldoende gevuld zijn.“
   
 3. Tweetalig
  “Als uw naaste naast de Nederlandse taal ook een andere taal goed spreekt, dan kan het zijn dat hij of zij deze taal langer blijft herkennen dus bijvoorbeeld geen Nederlandse boeken meer kan lezen, maar wel Franse.“
   
 4. Terug naar de oude wijk
  “Ik neem mijn naaste regelmatig mee naar de wijk waarin hij is opgegroeid. Ik zie dat dit hem goed doet; hij vindt het prachtig. “
   
 5. Koken met meer kruiden
  “Ik gebruik veel meer kruiden dan vroeger in het eten, het liefst vers omdat de smaak van mijn naaste is veranderd.”
   
 6. Foto oude woning
  “In het verpleeghuis is het een goed idee om een afbeelding van de deur te plaatsen van een voormalige woning, dit zorgt voor herkenning.” 
   
 7. Muziekkussen
  “Bij onrust voor het slapen gaan helpt bij ons een muziekkussen.”
   
 8. Post-its
  “Gebruik gele post-its met korte, heldere teksten geschreven met een donkere kleur inkt bijvoorbeeld: Het is buiten koud: jas aan.” 
   
 9. Lamp met bewegingssensor
  “Kan iemand ’s nachts de weg naar het toilet niet meer vinden? Zet een lamp onder het bed die reageert op beweging, dan is de deur makkelijk te vinden. Verlicht ook de rest van de weg naar de badkamer en hang ook in de badkamer een lamp die automatisch aangaat.”
   
 10. Geen vooraankondiging
  “Kondig niet ver van te voren activiteiten aan, maar geef kort van tevoren aan: nu gaan we dit of dat doen!”
   
 11. Speciale klok
  “Er zijn speciale klokken die tijd aangeven in tekst, dit kan helpen.” 
   
 12. Naambordje of pictogram
  “Hang naambordjes of pictogrammen op de deuren van de WC en de douche.” 
   
 13. Huisdier
  “Na de diagnose hebben we een hond genomen. Dit helpt bij het krijgen van beweging en het volhouden van het dagritme.”
   
 14. Weinig afleiding
  “Zet tijdens het eten niet teveel spullen op tafel, maar alleen wat nodig is.”
   
 15. Fotoboeken
  “Leg mooie fotoboeken van vroeger neer en praat er gezellig over.” 
   
 16. Duofiets
  “In onze gemeente kan je gratis een duofiets lenen, zodat je nog steeds samen kunt fietsen.”

Benieuwd naar de tips die de experts in de studio hebben gegeven? Kijk het CZ online seminar: ‘Dag en nacht met dementie’ terug.

CZ Zorgexpert

Suzan heeft jarenlange ervaring binnen het Zorgteam van CZ en weet alles van de zorg en welke regelingen en vergoedingen er mogelijk zijn in Nederland.
 

Stel je vraag >
0 reacties