Terug naar informatieoverzicht
geschatte leestijd 1 min

Oorzaken dementie

Er wordt veel onderzoek gedaan naar de oorzaken van dementie. Onderzoekers proberen antwoord te krijgen op de vraag welke factoren een rol spelen bij het ontstaan van dementie. Daarmee kunnen we dementie nog niet voorkomen. Maar de inzichten maken steeds duidelijker hoe je de kans op dementie kunt verkleinen.

Oorzaken dementie

Bij de oorzaken van dementie spelen verschillende risicofactoren een rol. De volgende dingen vergroten de kans op dementie:

  • Roken;
  • Weinig bewegen;
  • Hoge bloeddruk;
  • Diabetes (suikerziekte);
  • Sterk overgewicht (obesitas);
  • Slechte nierfunctie;
  • Weinig mentale activiteit.

Op de meeste van deze factoren heb je zelf invloed. Door gezond te leven, kun je dus de kans op dementie verkleinen.

Dementie voorkomen

Gezond leven is natuurlijk belangrijk voor iedereen om allerlei ziektes te voorkomen. Vanaf je 45e wordt het extra belangrijk om goed op je gezondheid te letten. Garantie krijg je op geen enkele manier, want ongezond leven en dementie is namelijk geen oorzaak-gevolgrelatie. Ook iemand die zeer gezond leeft, kan dementie krijgen. Een gezonde levensstijl vergroot wel de kans op gezond oud worden. En met een gezonde levensstijl begin je beter laat dan nooit.

Bekijk ook onderstaande video, waarin dr, Jurgen Claassen meer vertelt over het effect van slapen op dementie. 

Kun je van slaaptekort dementie krijgen? 
Alzheimer Nederland

Oorzaken dementie niet voorkomen, wel vertragen

Vaak veroorzaken ingewikkelde ziekteprocessen dementie. Ook door gezond te leven kunnen we deze processen (bijvoorbeeld het samen klonteren van alzheimereiwitten) niet volledig stoppen. Onderzoekers denken wel dat we door de risicofactoren aan te pakken de ziekteprocessen kunnen vertragen. Ook kun je door de hersenen actief te houden de symptomen van dementie opvangen. Mensen die de belangrijkste risicofactoren vermijden krijgen gemiddeld tot zo'n 5 jaar later dementie. De risicofactoren die je kunt vermijden zijn dezelfde risicofactoren die gelden voor hart- en vaatziekten. Let bijvoorbeeld op je cholesterol, je bloeddruk en je gewicht.

Erfelijkheid

In de meeste gevallen van dementie speelt erfelijkheid geen rol. Bij dementie op jonge leeftijd speelt erfelijkheid relatief vaker een rol. Een gezonde levensstijl heeft bij erfelijke dementie minder effect dan bij andere vormen van dementie. Wel voorkom je zo mogelijk andere ziektes. Lees meer over erfelijkheid bij dementie.

Meer weten over dementie voorkomen?

Doe dan mee met de gratis online training 'Houd uw brein gezond' van Alzheimer Nederland.

Gerelateerde artikelen:
Informatie
0 reacties
Gerelateerde artikelen:
Informatie